Как на Майорка ще се борят със запоите на туристите

Строги "правила за поведение" обаче пораждат недоволство
11 юли 2014 21:03, Елка Василева
35
Как на Майорка ще се борят със запоите на туристите
Снимка: архив, Reuters

Властите на Майорка не се шегуват и вече ще събират глоби, ако бъдат нарушени "правилата за поведение". Този строг подход трябва да предотврати запоите и уринирането на обществени места, пише Емилио Раполд от агенция ДПА.

Над Балеарските острови се заформя буря. Повод за опасение сред туристите на Майорка обаче не е лошото време. Сред хотелиерите, ресторантьорите, уличните артисти, политическите опозиционни партии и посетителите на испанския остров, който е предпочитано място за забавления на мнозина, расте недоволството срещу новите "правила за поведение", наложени от властите.

От май за столицата на острова Палма де Майорка е в сила "постановление за цивилизован съвместен живот". Полицията налага глоби, а срещу тази мярка недоволства Съюзът за стимулиране на туризма.

"Това е абсурдно", ругае президентът на организацията Едуардо Гамеро Мир. Разбира се, има проблеми, признава той. "Вече имаме достатъчно закони, включително за недопускане на запои, за чието спазване обаче никой не се е загрижил. Това важи например за престъпността и най-вече за чистотата", посочва 71-годишният Мир.

"Правилата за поведение" включват дълъг списък от наказания, предвиждащ парични глоби между 50 и 400 евро за 120 забранени действия като запои под открито небе, уриниране на обществени места и повръщане, причиняване на смущаващ покоя шум, разходки из града по плажно облекло, както и заговаряне на улични проститутки.

Засега полицията се ограничава с проверки от време на време. До 60 служители патрулират из участък в Плая де Палма в района на плажните парти-барове Балерман. Те се стараят най-вече да не допускат летовници да оставят бирени шишета по плажа, тъй като стъклените парчета често причиняват наранявания.

Засиленото полицейско присъствие според медиите води до това, че нощните запои са се преместили в югоизточната част на плажната зона в съседния район Лукмахор, където не важат правилата, наложени за столицата на остров Майорка. Жителите на Лукмахор вече организират протести срещу замърсяването на плажовете им с празни бирени бутилки и найлонови торбички.

В Балерман през летния ден се започва още преди обед. Група млади мъже преминава с викове край прочутия бар Ballermann 6. Повечето от тях са с тениски на германско футболно дружество, някои и с цветовете на националното знаме. Мъже гордо маршируват по крайбрежната алея, облечени в баварски носии. Недалеч влюбена двойка върви, залитайки по улицата и се налага две коли да ги заобиколят, младата жена коленичи и повръща, докато придружителят й се смее шумно.

Правейки всекидневната си разходка с минишнауцера Педро, 82-годишната Пилар клати глава, но все пак показва разбиране. "В крайна сметка децата трябва все някъде да се забавляват", казва тя.

Семейството на Пилар, подобно на повечето испанци в Майорка, както и множество чужденци, живее от туризма. Почти никой не критикува гостите от Германия. "Искаме всички те да дойдат отново", отбелязва Пилар.

Мануел Санчес е представител на малцинството, което има различно мнение. "Това, което води тук туристите, е лошо. В Аренал и Магалуф често има побоища между пияните, през есента вече всичко е потрошено. Вкъщи сигурно не правят така. Хубаво е, че бяха приети тези нови правила", отбелязва той.

Санчес е управител на Hostal Pinar в Палма. Дали се страхува, че туристите ще го напуснат? "Кой знае, тогава сигурно ще дойдат други, по-добри", вярва хотелиерът.

Мнозина туристи, посещаващи тези дни Майорка, още преди пристигането си са прочели във вестниците за новите правила.

"Няма обаче да оставя това да ми провали удоволствието от ваканцията", казва 24-годишната Биргит. Тя е секретарка от Крефелд и нарушава както старите, така и новите правила, тъй като обича т. нар. пиене от кофа (Eimersaufen). "Правя го обаче само тук", признава 24-годишната млада жена.

Ако въпреки всичко полицията й пречи твърде много, ще си помисли дали да дойде отново. Около нея на плажа седят шест нейни приятелки и кимат одобрително.

Политическата опозиция се опасява, че множество туристи ще се ядосат и ще изберат друго място за отпуска си. Обединените леви отправят критики, че "безполезните, несправедливи и репресивни мерки" ще служат за преследване на най-слабите членове на обществото като уличните артисти и амбулантнитe търговци, проститутките и бездомниците. "Сега всеки и навсякъде може да бъде наказан под претекст, че смущава обществения ред", твърдят те.

"Не искаме да забраняваме празнуването и пиенето", уверява ръководителят на департамента по туризма на града Алваро Гихин. Намерението е само да бъдат ограничени нещата, които смущават и множество туристи и да се осигури ред и чистота в града и на плажа, посочва той.

В Палма де Майорка събирането на глоби ще започне едва през септември. Още отсега обаче над града повява по-суров вятър, според аржентинеца Хорхе, който продава бижута на улицата. "Сега полицията ме наобикаля почти всеки ден", казва той.

"Дали полицията ще осигурява кондоми и ще арестува просяци", питат Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и организацията "Лекари на света".

Градската съветничка Неус Труйол от екологично-националистическата партия Мес пер Палма е съгласна с Обединените леви и с Мир. "Новите правила за поведение означават объркване и произвол", заявява тя, говорейки също така за "връщане към франкистката диктатура и твърди, че консервативното правителство иска да разреши социални проблеми чрез полицейско насилие.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Проститутките в Mallorca те заговарят не обратното , по нагли са дори от *** .
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има две банки с 5-6 % лихва на депозити, на фона на общо ниво 3-4 %, но това е обяснимо с фирмите им за бързи кредити с високи лихви. Когато не е обяснимо, недейте
22
2
 
16
 
! Отговори
Продълж. на 30 преди 9 години
Третото важно условие засяга обслужването. С калпави кадри нищо не се постига.Четвърто условие - срещу обявените цени туристът да получава най-доброто, иначе няма как да сме конкурентно способни. Но и това не знам как ще стане. *** е на принципа "Ден година храни" и не му идва на ум, че това правило е било валидно преди един век, по жътва и вършитба.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И у нас трябва да стане така. Това е едно от условията, за да привлечем по-качествени туристи.Другото условие е да се премахнат повечето от безвкусните хотели-грамади, но не знам как ще стане това.Чарът на нашето Черноморие е в докосването на обраслите с дървета планински склонове до широките плажни ивици. Такива кътчета останаха само тук там. Що се отнася до пи.к.аенето на обществени места, идеята е добра, но у нас подобни хора не претърпяват санкции, а стават депутати и партийни големци.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зас тях буквално как даго разбираме :-)
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам атакистите и винаги съм зад тях но в буквалния смисъл
18
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 25А защо да не търсим по-добре направо шефа на Делянчо и Цветанчо Василев? Нека ти подскажа къде- там в ония сараи се намира!
17
3
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
до фашист и атакистТърсете мошенниците при алчни евреи банкери!
16
2
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 23Фашаг, не казвам, че народа е виновен, просто констатирам за пореден път, че е ***!А тарикатите ограбили 3,5 милиарда от народа няма да бъдат хванати. Даже няма да се разбере кои са. Сам знаеш, че не случайни хора са гепали тия мангизи та да ги разберат кои са.
15
2
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 19Не трябва да се чудиш, защо така стана и кои са крадците. По-важният въпрос е защо тази банка има по депозитните вложения 8% лихва. Двойно повече от другите банки. Та тази банка си е чиста пирамида. Помните пирамидите, нали? И овчия народ потривайки ръце е вкарал 3,5 милиарда в тази пирамида. Ха честито!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте ни занимавали с безсмислени статии, бре!Я напишете статия за "Кои източиха Корпоративна банка чрез кредити за 3,5 МИЛИАРДА ЛЕВА'?Днес се разбра , че имаме престъплението номер едно в цялата история на България.Някой откраднаха 3, 5 Милиарда и се оказва , че не се знае кои са. Документите липсват защото са унищожени. Познайте кой ще обезщети клиентите с депозити в тази банка! Ние- обикновените данъкоплатци! Погасяването е от бюджета понеже.
13
2
 
4
 
! Отговори
Ах...морето преди 9 години
До Анонимен16, нЕма да ударят южното черноморие, има доста техни хора и апартаменти!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте позитивно на нещата, това ще увеличи туристите у нас и се радвайте, че не вие се въргаляте в повръщаното, а печелите от това.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че там ходят хора които обичат да се прикриват когато пият и се напиват след това, а не като тия социално слаби изтъсаци дето се наливат с уиски Савой в хотела до насиране щото включено в пакета.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..... глоба за заговаряне на улични ***."Муахахаххахаххахахахах...значи проститутките са разрешени, но курортистите не бива да ги заговарят???Ще падна от смях, брат!
9
3
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Поздравления за властите на на Майорка,дано и нашите се поучат от тях.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10 : Братму посещава Турция и водата е топла и обслужване царско и са човечни
7
3
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Брати вече не идвали в България жалка картинка ще ревна сега
6
9
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Руснаците са добри клиенти. Това може да ви го каже всеки собственик на заведение по Черноморието.Пият доста, плащат здраво и не създават проблеми, защото носят на пиене за разлика от англичаните.Русия е огромна държава. Руснаците са многомилионен народ.Само те да идват по нашите летни и зимни курорти пак ще бъдем добре в туризма.Ама, политиката ни отблъсква руския човек. Жалко !Те са наши братя !
5
4
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Руснаците в майорка са много но и богати тези гаври се правят основно от англичани (ареал )и германци (балеар 6 и нагоре е немска зона ) . За цените не говорим според зоната, а българи на всяка крачка и бг магазини