Властите в Украйна нанесоха въздушни удари срещу бунтовниците

При друго нападение са загинали четирима цивилни в Донецк
12 юли 2014 22:40, Красимир Ангелов
137
Властите в Украйна нанесоха въздушни удари срещу бунтовниците
Снимка: Reuters

Украинските власти съобщиха, че са нанесли масирани въздушни удари срещу няколко бази на проруските бунтовници в югоизточната част на страната вчера и са им нанесли тежки загуби, предаде Франс прес.

Тези твърдения обаче не може да бъдат потвърдени от независим източник, след като бунтовниците не съобщиха за въпросните атаки, отчита агенцията.

Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко съобщи на пресконференция, че "украинските военновъздушни сили са нанесли в петък пет мощни удара". "Бунтовниците понесоха тежки загуби", увери той.

Три сепаратистки бази са били унищожени - в село Голмивсли и близо до Дзержинск, на около 50 километра северно от Донецк, и в Перевалск, на 46 километра западно от Луганск. Бунтовниците загубили два танка и 10 бронирани машини, какво и две минометни батареи, заяви Лисенко.

Четирима цивилни са загинали тази нощ в жилищен район в Източна Украйна при артилерийски обстрел, предаде Асошиейтед прес.

Артилерийски снаряд е попаднал в жилищни блокове в близост до база на бунтовниците в Мариинка, западно предградие на обкръжения от правителствените сили град Донецк. Не е известно от коя страна са дадени изстрелите по сградите.

Според АП по обяд се чуло изстрелване на минометен снаряд от това място, което било знак, че бунтовниците понякога стрелят по правителствените сили от жилищни квартали, с което ги принуждават да отвръщат на огъня.

Миналата седмица проруските сепаратисти се изтеглиха от стратегическия град Славянск и се съсредоточиха в Донецк - едномилионен град, който е потенциално последният фронт на  бунтовниците, посочва АП.

Среднощната атака край Донецк стана часове след като украинският президент Петро Порошенко се закани, че ще бъде отмъстено за смъртта на 19 правителствени войници, поразени вчера от бунтовническа ракета край руската граница.

Същевременно Русия протестира пред Украйна за обстрела на отряд руски граничари, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

Автомобил с руски граничари бил подложен на обстрел в 3 ч. през нощта (2 ч. българско време) в Куйбишевския район, в Ростовска област.

"Руската страна заявява пред украинската за пореден път, че решително протестира и настоява да се прекрати обстрелът на руската територия и нарушаването на границата на Руската федерация", подчерта руското външно министерство.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: украйнабунтовници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.