Суперлуние

Вижте явлението от различни точки на света
13 юли 2014 12:55, Александър Попов
15

Кадис, Испания. Снимка: Reuters

Милиони хора по света наблюдаваха явлението, известно като суперлуние, предаде Асошиейтед прес.

Суперлунието е астрономическо явление, когато пълнолунието съвпада с момента на най-голямото сближаване на Земята и Луната. Естественият спътник на нашата планета изглеждаше с 14 процента по-голям и с 30 процента по-ярък, отколкото обикновено.

Луната в момент на суперлуние напомня на огромна огнена топка, тъй като се оказва в най-близката точка до нашата планета - перигея. По време на перигея Луната се намира с 50 000 километра по-близо до Земята, отколкото е, когато е на най-отдалеченото разстояние - апогея.

Подобните колебания в разстоянието между Луната и Земята са свързани с това, че орбитата на естествения ни спътник има елиптична форма.

Подобно явление жителите на Земята ще наблюдават отново на 10 август и на 9 септември, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Суперлуниесупер Луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11 е написал името на нашата страна с малка буква - "б".Гледай му акъла и му крой шапката.
11
0
 
2
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Възможно е това да е предзнаименование на съществено за бъдещето на света събитие и вероятно войната, започната от терористите от Хамас с отвличане и убийство на трима еврейски тийнейджъри и ракетните и бомбени удари срещу Израел, с които продължиха палестинските терористи от Хамаз в ивицата Газа,въоръжени от Ирани Ливан, и инвазията нарушаваща човешките права и международните правни норми срещу държавата и народа на Израел е една голяма опасност за начало на 3та световна война,последна за с
10
8
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
може ли да си педстави ограниченото ти мозъче,че българия не е център на вселената,нито света се върти около вас,толкова сте се самозабравили,че.....
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снощи над София луната беше много голяма и ярка. Сигурно и на много други места са наблюдавали такава красота. Добре ще е тук да се помести фотография на суперлунието над България.До 4Преди една или две вечери, след полунощ, Луната беше леко обагрена в червеникаво.Според народните поверия, колкото по-червена е Луната, толкова по-страшни неща, свързани с кръвопролитие, се случват в такива нощи. На много места пък се вярва,че това е пророчество - не през тази нощ, а в бъдеще предстои "кръвнина"
8
0
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
За много неща си прав. Но има и някои положителни събития.През 1930 г. се наблюдават наченки на излизането от Голямата икономическа криза (1928 - 1930 г.). За пълно преодоляване на кризата се говори едва към 1932 г. За съжаление обаче, днес ние сме в по-лошо положение, отколкото през 1930 г. По онова време България е преливала от хранителни продукти, докато в много райони на света е имало глад, включително и в най-развитите. После са последвали години на икономически възход на нашето Отечество.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
страхотна гледка,на живо изглежда още по голяма,миналият месец беше така в ирландия,огромна и жълта
6
0
 
3
 
! Отговори
Проктър енд Гембъл преди 9 години
Ухааа, Котьо....
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една снимка от България няма да е лошо да има.
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКОВА ПРИБЛИЖАВАНЕ НА ЛУНАТА Е ИМАЛО ПРЕЗ 1930 Г. А СЛЕДВАЩОТО ЩЕЕ ПРЕЗ 2257 Г. НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ЛОШ ПРОРОК НО КОИТО ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА НИЩО ХУБАВО НЕ СЕЕ СЛУЧИЛО СЛЕД 1930 ГОДИНА.ДАНО НЕ СЕ СЛУЧВАТ ТЕЗИ НЕЩА КОИТО СА ПОСЛЕДВАЛИ СЛЕД ОНОВА ПРИБЛИЖАВАНЕ НА ЗЕМНИЯТ СПЪТНИК. НО КАКТО СЕ ОЧЕРТАВАТ НЕЩАТА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧАТ И ОЩЕ ПО ЛОШИ. КАКТО ВИЖДАТЕ ТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ СЛУЧВАТ.БОГ ДА Е С НАС И ДА НИ ПАЗИ.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АУУУУУУУУУУ АУУУУУУУУУ ВЪРКОЛАК
2
10
 
9
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
Не искам да съм Ви лош пророк, но това обикновено не минава без някое земетресение !
1
1
 
18
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
Krasota!...