Ядрените връзки на ЕС с Русия

Руските ядрени доставки могат да предизвикат сериозни смущения в ЕС
22 юли 2014 21:45, Елка Василева
60
Ядрените връзки на ЕС с Русия
Снимка: архив, Reuters

Руските ядрени доставки имат важно значение за европейския енергиен сектор и могат да предизвикат сериозни смущения в ЕС, пише Андрю Уокър, Би Би Си.

След свалянето на малайзийския пътнически самолет миналата седмица лидерите от Европейския съюз за пореден път се сблъскват с въпроса как да отговорят на Русия заради ролята й в украинската криза. Те в много по-голяма степен в сравнение със САЩ не са склонни да действат твърдо.

ЕС лесно може да си самопричини големи икономически вреди най-очевидно, ако Русия отговори, като врътне кранчето на газа.

Русия е и много важен износител на петрол, въпреки че това е по-ликвиден пазар, на който не е чак толкова трудно да намериш алтернатива, ако влезеш в конфликт с някой голям доставчик.

Руските ядрени доставки обаче също играят значителна роля в европейския енергиен сектор и имат потенциал да предизвикат сериозни смущения в ЕС.

Ядрената енергия е важен източник на електричество в Европейския съюз. Някои страни членки, по-специално Германия, планират постепенно да я извадят от употреба. Но дори при това положение разчетите на ЕС от миналата година предвиждаха над една пета от електричеството в съюза да идва от атомни електроцентрали до средата на века.

Около половината страни от Европейския съюз имат някакви ядрени мощности, въпреки че са налице подчертани различия между отделните държави.

Във Франция, която е най-големият производител и потребител на ядрена енергия в света, 75% от цялото производство на ток идва от атомни реактори. Във Великобритания делът на атома е 18%, а Италия е най-голямата европейска икономика без ядрени мощности.

Руска връзка
Русия попада в тази картина на няколко места.

Първо, тя е важен доставчик на суровината за ядреното гориво - урана. Има международен пазар за уран, така че има и алтернативни източници. На Русия обаче се пада дял от 18% от снабдяването на ЕС (след Казахстан и Канада) и затова прекъсването на доставките не е толкова просто.

Второ, уранът трябва да бъде обогатен, за да стане подходящ за производство на електроенергия - и около 30% от тази работа е вършена от руски компании.

Има и друг потенциален източник на уязвимост. В ЕС има значителен брой по-стари атомни реактори, проектирани от Русия - общо 18. Това отразява политическите отношения със Съветския съюз в миналото.

Финландия, която никога не е била официално част от съветския блок, но поддържаше близки отношения с него, има два, а и всички реактори в България, Чехия, Словакия и Унгария са руски. Унгария освен това сключи с Русия споразумение за построяването на още два.

Стратегически уязвимости
Тези реактори задоволяват значителна част от нуждите на много от тези страни от електроенергия - повече от 50% в Словакия и над 45% в Унгария.

Горивото за съответния реактор освен това трябва да бъде доставено в съответна форма, наречена горивна касета, която да отговаря на специфичните му характеристики, и това за руските идва от руска компания, ТВЕЛ.

Така че всяко нещо, което наруши доставките на горивни касети, необходими за реакторите на тези страни, ще е сериозен проблем за тях.

В документ, подготвен неотдавна от Европейската комисия, се посочва следното: "Няма диверсификация, нито резервни мощности в случай на проблеми със снабдяването (било то по технически или политически причини)."

Комисията продължи с твърдение, че "в идеалния случай диверсификацията на производството на гориво също трябва да стане факт, но това ще изисква известни технологични усилия заради модела на различните реактори."

Други страни от ЕС, включително Великобритания, не са изложени на този специфичен риск.

Ядрената енергия има определени технически характеристики, които смекчават някои безпокойства за снабдяването. Един атомен реактор е презареждан с гориво само от време на време - обикновено на всеки 12 до 24 месеца при съвременните модели. И ако дадено насрочено презареждане бъде пропуснато, съответният реактор може да продължи да функционира с намаляващо производство.

Ядреното гориво освен това е по-лесно за складиране в големи количества в сравнение с въглищата или природния газ, тъй като неговият обем е много по-малък.

Има изобилие от причини страните от ЕС да са предпазливи, що се отнася до затягането на санкциите срещу Русия. Необходимостта от ядрени доставки е само една от тях.

Ястреби и гълъби
Британската група Open Europe направи анализ на официални изявления по темата, като се опита да класифицира страните според това доколко са "ястреби" или "гълъби" по въпроса за санкциите.

Въпреки че своеобразният индекс безспорно не доказва нищо за мотивите на съответното правителство, е удивително, че нита една от държавите с руски реактори не е "настървен ястреб".

С изключение на Чехия всички те са поне малко към лагера на "гълъбите". При това една от тях - България - е настроена най-меко според критериите на Open Europe.

Заслужава си да бъде повторена една особеност. Природният газ е големият въпрос в търговските отношения между Русия и ЕС, но ядрената енергия също е от значение.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
36
 
! Отговори
ултрасексапилен преди 9 години
Я се скрийте бе, англичани грозни.
42
9
 
38
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
До АнонименМомко,доста си объркал кабелите.....явно със теб няма да се получи дискусия--щом неправиш разлика на фундаментални факти--това е показателно.Съжалявам,но си ниска топка,щом с такава ненавист се исказваш тук.Бъди здрав и успех в собственото ти развитие--а то определно ти е нужно....
41
14
 
40
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
До Анонимен53--не си прав...украинци,молдовци,арменци,беларусци не са ***--те са славяни като нас.За азарбейджанци и казахи-пак не си прав--имат много християни и основно те емигрират в Русия.Единствено си уцелил за таджиките,узбеките и киргизците--да те са мюсолмани,но не са араби--което е много важно!!!Те са като безопасните игли--евтина и послушна работна ръка.Това съм го видял с очите си,а на тях вярвам повече от някакви си статистики и медии
40
19
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До eddimхахахахахах на второ място е, ама въпроса е какви са и от къде идват. Ето ти голямата група от къде са:2,902,432 - Узбекистан2,209,241 - Украйна1,296,914 - Таджикистан851,399 - Казакстан816,645- Азарбейджан777,542 - Киргизстан755,766- Молдова631,784- Армения527,088- БеларусС други думи САМО ***. РУСКИ АРАБИ!Общо Германия, Франция, Испания, Англия, САЩ, Италия и Канада - 411,327. 75% от тях са бивши руски граждани с чужди паспорти.
39
12
 
52
 
! Отговори
putin преди 9 години
Да го смучат гейлордовете на запада.русияможе да се самоиздържа.русия е една от страните с най малко дългове. Русия има ценни метали, газ петрол и всичко произвежда. Русия има ядрен потенциал равняващ се на целия свят взет заедно. Русия ще защитава православието. Русия има едни от най добрите и съвременни оръжия. Хакайте си го ционистки ***. Може да заробите и манипулирате целия свят......НО РУСИЯ НИКОГА.
38
11
 
59
 
! Отговори
eddim преди 9 години
До АнонименВиж сега, когато дебилния ни президент се изцепи, че никой не е емигрирал в Русия първото което направих е да се осведомя за това в нета. Още с първите прочетени статии стана ясно каква глупост е казал "президента". Не е трудно и ти да се просветиш. "Жокер" - сайта на външното ни министерство, "евростат". В последното ще разбереш, че натурализираните граждани на ЕС в Русия не се изчерпват с Жерар деПардийо. Всъщност Русия вече е на второ място по брой на имигранти в света след САЩ.
37
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И все повече си тръгват с еднопосочен. Ама не към ръшата.-----и аз тръгнах преди 15 години с еднопосочен, благодаря на господ
36
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ден в бъдеще няма да има никакво доказателство че е имало живот на планетата освен Ядрен прах.Ядрените централи бълват отрови с постоянно темпо, този *** няма къде да се съхранява.Авариите са средно на всеки 7 години има по един чернобил някъде по света и това са случаите които не могат да бъдат скрити. има поне още 30+ такива. един от друг по ужасяващи.докато се делите на русофили и русофоби Вие гълтате едни и същи отрови с любезното съдействие на Ядрените Фабрики за смърт.
35
26
 
41
 
! Отговори
да, ама не преди 9 години
Рашистката *** ще бъде разкована от санкции...вече САЩ са най-голямия производител на газ и петрол в света, така, че рашките не могат да изнудват никого.Ние сме тежък случай поради руските *** ,който ни дърпат надолу...
34
21
 
44
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Тервел 1 Какъв ти е проблема? Искаш да отидеш да работиш в Русия? Или искаш в България да работиш за руски чорбаджия? Не разбирам кое от двете в момента е забранено? Открехни ме какво те мъчи?
33
14
 
40
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Тервел 1Напуснаха е заради дивият капитализъм...---------- Не можеш да даваш мнения, защото дори не знаеш български. *** си като ***. Какво е това "напуснаха е" ? "Е" е глагол, какво търси на мястото на местоимението "я"? Какво право имаш ти да търсиш сметка кой напуснал и къде отишъл? Тебе някой искал ли те е някъде или понеже си некадърен за нищо, се пишеш голям родолюбец?
32
14
 
59
 
! Отговори
Тервел 1 преди 9 години
До Анонимен 21Малоумнико,да ти обясня.Това,че 2,5мил Българи са напунали България си е трагедия,Национална катастрофа!Напуснаха е заради дивият капитализъм докаран ни съвсем целенасочено тука.Заради това,че унищожиха нашите предприятия,за да не сме им конкуренция.За да ни вземат пазарите и за да експлоатират за жълти стотинки нашите природни богатства
31
14
 
40
 
! Отговори
До Тервел 1 преди 9 години
Ха, ха, знаеш ли колко си прав! Скоро гледах филм, документален за Швеция. Там едно детенце се обръща към баща си и го пита може ли да се оженя за жена?
30
10
 
48
 
! Отговори
Тервел 1 преди 9 години
ДО 29Освен,че си *** си и ЛЪЖЕЦ.Заплатата на един инженер е средно 2500 долара.А искаш ли да ти покажа няколко стотин хиляди Руснаци,които са си купели имоти тука и милиони по- целият свят, за много,много пари.Тези дето ми ги хвалиш с големите доходи имат и големи разходи за какво ли не и затова им се налага да живеят под наем.Моя позната лекар на кралското семейство в Швеция ми разправя,че нацията се изпедерастява,защото наемите са скъпи и им се налага да си взимат съквартирант и после л
29
11
 
53
 
! Отговори
До ха сега преди 9 години
Не, всички русофоби които сега пишат за Русия я свързват с СССР, с мужиците и ушанките. Боже, ако знаете историята на тази страна, която само за последните 300 години преди революцията, по времето на династията Романови какво развитие е имала, какъв разкош на царските дворци, индустрията по това време, науката, законотворчество, правосъдие и медицина. Вие като помиярчета повтаряте глупостите на западните клошари и се мислете за умни?! На малкия пръст на този народ не можете да стъпите!
28
8
 
49
 
! Отговори
читател преди 9 години
Чудя се, след като проникнем с търговското си мислене навсякъде и във всичко за какво ще ставаме всъщност? Ще имаме ли приятен вкус от нещо въобще или вече всичко ще ни е продадено и ще работим неспирно за едно откровено нищо. А храната ще ни внушават, че не сме си я изкарали и трябва да работим още, защото все пак ако не ядем няма да може да работим повече от 9 дни!Добре дошли в новия свят на фино робство и скрити фараони!!!
27
12
 
40
 
! Отговори
ха сега преди 9 години
имам чуството, че повечето русофобчета, като пушат за Русия си мислят за СССР
26
8
 
36
 
! Отговори
ЗРК преди 9 години
До Анонимен 32 - абе ти да не пишеш от някоя психиатрия където те лекуват!!!
25
10
 
52
 
! Отговори
ЗРК преди 9 години
До АнонименПърво инфото ти е малко старичко. Второ в Русия няма въведен праг на минимално заплащане. Трето като са толкова зле от къде имат пари да харчат като луди по наште курорти и да купуват апартаменти по нашето черноморие, Кипър, Гърция, Испания и Франция!!!Чакам отговор!
24
10
 
51
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Ей, зомби! Никой не ми плаща, мразя ви безплатно! А колкото до руските заплати, можем само да си мечтаем за тях! Изкупиха на европата стоките, апартаментите, компаниите. Вие си викайте, лайте си като това английско пуделче, което джафка до подивяване. Откачалки! Който с руснаците се е заял, хаир не е видял. Господи, колко пъти историята трябва да се повтаря, за да може някой да си вземе поука от нея?