НАТО трябва да укрепи източния фронт

Централна и Източна Европа с искане към Алианса
Обновена: 22 юли 2014 20:07 | 22 юли 2014 20:05,
164
НАТО трябва да укрепи източния фронт
Снимка: Reuters

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс "главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави", заяви Коморовски.

"Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани отдействията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса", посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата.

"Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските", съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за "пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата".

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Айде да почва Третата световна, че ми писна вече!
92
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 147С удоволствие ще те гледам да се гърчиш на някое дърво руска подлого.
91
2
 
8
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
"НАТО трябва да укрепи източния фронт" Исторически факт е,че който е отишъл на източния фронт нищо хубаво не е видял ...само разгром и капитулация.
90
1
 
9
 
! Отговори
В преди 9 години
Ясно се вижда начупеният кръст на снимката . Всички които си мислят , че ще асимилират културно България и ще я унищожат и тези които им помагат , трябва да знаят , че майките им няма да знаят къде да ги оплакват , защото ще ги поставим в необозначени масови гробове. България и идеалът на предците ми ще иве вечно кучета .
89
2
 
13
 
! Отговори
БЪДЕЩЕТО НЕ Е,,,,, преди 9 години
Споровете ви са излишни--истината е,че ни подготвят за война.Война в която ние ще сме "пушечното месо",за да може САЩ чрез НАТО да си върти интригите...Очаква ни разединение и много кървави епизоди--това ще стане по същият сценарии както в Киев.Запомнете--НАТО никога не защитава--НАТО винаги носи кръв и ужасна братоубийствена война.............
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако ще отваряте източен фронт броите ме за партизанин .
87
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Пригответе се за по дълбоко проникване...българския анос е толкова дълбок че иска Нато по навътре и ако може да излиза през устата. Е това е Българина.
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нато е терористична организация, която се използва за защита на интересите на малка банда изкукали старци еврей, банкери. Всички тези ***, са военнопрестъпници и, са за разстрел, за избиването на милиони деца, жени и мирни хора по света през последните години, за да заграбят богатствата на държавите им. Това е НАТО, ДЪРЖАВНИ ТЕРОРИСТИ.
85
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА НАС НИ ТРЯБВАТ РУСНАЦИТЕ,НЕ НИЕ НА ТЯХ!!!--------искаш да кажеш на ТЕБ ти трябват, щото на мен не ми трябват за нищо...
84
0
 
23
 
! Отговори
Питанка преди 9 години
Може ли някой да ми обясни за какъв въобще съществува нато? От кого ни пази, брани, охранява или каквото там прави? Кой кого застрашава в Европа? Имаше един Варшавски договор, но него го няма от 25 години! Та кой сега е торбалана? Нали всички са за мир? Защо е това бясно въоръжаване на нато-фашистите? Че и ние на всяка манджа мерудия? С куцото магаре...
83
7
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Нато да си взима дърмите и да си ходи! Заедно с главния Гей Растмунсен.
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Клещи 95Хмммм, само че Меркел нещо днес изреваха на умряло. От санкциите с Русия губели 300 хил.работни места и до момента били загубили 4 млрд евро. Санкциите срещу Русия нещо били забоксували.А какво ли ще стане, ако Путин реши да си направи една генерална проба със спиране на газта към Европа за ден-два.
81
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо от Европата преди 9 години
До Анонимен 107Малеееееее, с тези твои разсъждения, ако имаш някоя фирма, сигурно щяха да ти избягат всичките партньори. Бизнес плана ти щеше да отиде на нула. Добре все пак, че не си написал името си.
80
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 9 години
Sataninskite spermi ot 6-ti flot ne iskat da ima pravoslavni hramove na Balkanite.
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО и ЕС не са едно и също, но ако ЕС не спре да се подлага на Щатите ще се разпадне!
78
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
Avtora na statiata e gnusna evreiska sperma I ne e oburkala zaglavieto na statiata.Sataninskite spermi ot Sinendriada sa sataninski spermi.Zatova sa sataninski spermi,zashtoto sa sataninski spermi.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма заплаха е Русия ей, че и ние се наредихме да искаме укрепване на източния фронт. Голи ама големи. НАТО у блато, бяха казали сърбите 99 г., когато бомбардираха жилищни квартали, мостове и заводи.
76
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
6-ti flot se rukovodi ot masoni,eshkinazita I iluminati-satanisti,i podkrepja ciganskata I muslemskata otvrat.
75
17
 
6
 
! Отговори
Путев преди 9 години
6-ти флот в черно море - веднага! русофилите - в сибир при путин!
74
6
 
1
 
! Отговори
Капитана преди 9 години
Малка и бедна България има само един единствен ресурс - българите! Нека ние да сме си единни и да милеем за малкото което имаме, а пък "батковците" са си "батковци" - каквото ни кажат това ще правим. На който не му харесва моят коментар - учете история!!!