Тихият милиардер Карл Албрехт

Съоснователят на Aldi остави след себе си империя с 10 хил. филиала
Обновена: 22 юли 2014 22:00 | 22 юли 2014 21:58, Бойчо Попов
13
Тихият милиардер Карл Албрехт
Карл Албрехт. Снимка: Aldi Sued

В началото на април живописно разположеният Йошбергхоф отново има височайша визита - съоснователят на веригата Aldi Карл Албрехт обяви, че ще се появи на годишното семейно събиране. 94-годишният патриарх ще бъде докаран, или поне така е било съобщено, от своя доверен шофьор в Mercedes С-класа с дълго междуосие, но с икономичен дизелов двигател.

Овдовелият от 2013 г. мултимилиардер живее както винаги отделен от всички във вила, за която се предполага, че е свързана с тунел с Йошбергхоф. А самият Йошбергхоф представлява спа хотел с голф игрище с 27 дупки край Донауешинген, част от портфейла с имоти на Албрехт, пише WirtschaftsWoche.

Поканени на тези срещи са най-близките членове на семейството. Бездетният син Карл-младши (66), дъщерята Беате Хайстер (62) със съпруга си Питър Хайстер (66) и техните деца, особено Петер Макс Хайстер, смятан за новата надежда в клана на Албрехт. Много повече от Карл-младши семейство Хайстер определя съдбата и бъдещето на значителните активи на концерна. На 18 млрд. евро се оценява само онзи дял от холдинга, изграден от Карл Албрехт - Aldi Süd.

Всеки път, когато се публикуват класации за най-богатите германци, победителят всъщност е вече предрешен: основателят на Aldi Süd Карл Албрехт редовно оглавява списъка с богаташите. В листата следват основателят на Lidl Дитер Шварц и семейството на покойния основател на другата нискобюджетна верига Aldi Nord Тео Албрехт, брат на Карл. На колко точно възлиза богатството им и какви суми всяка година се добавят обаче е по-скоро въпрос на вяра, отколкото на решимо уравнение.

Смъртта на съоснователя на Aldi вероятно няма да има голямо влияние върху компанията. През последните няколко десетилетия той вече не контролираше съдбата на дружеството. Неговото наследство е регулирано, а също и в оперативния бизнес в обозримо бъдеще едва ли ще има промени, особено след като корпоративната структура изглежда като издълбана в камък.

Дружеството заявява в тази връзка: „Карл Албрехт остана свързан с компанията до навършване на 75 години на една отговорна позиция, след това се оттегли и до няколко дни преди смъртта си внимателно и доброжелателно следеше съдбата на фирмата. Още през 1973 г. Карл Албрехт създаде условията за приемственост след смъртта му - активите на групата Aldi Süd се контролират от две фондации, които гарантират успешното продължаване на творбата на живота му. Чрез поддържането на достатъчно ниво на печалба може да бъде запазена независимостта на концерна. Ние виждаме това като дълг да гарантираме всичко това в бъдеще". 

Kак братята изграждат империята си вижте в продължнението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Van преди 9 години
Нещастници!Изобщо нямате представа кой,какво и защо пазарва от ALDI!
8
15
 
4
 
! Отговори
бла преди 9 години
Помиярски магазин, като лидъл..... За съжаление се пръска по шевовете от хора с ниски възможности и на такива им се пълнят гушите. Също се радвам и много като кажат, че магазините за дрехи втора ръка процъфтяват, което ме навежда само на мисълта, че хората стават все по скъсани
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Булгаристанеца разбира се е длъжен да оплюе всеки успял човек в живота защото няма какво друго да каже от безсилие. Вместо да си раздвижите сивото вещество и да си оправите живота вие както сте свикнали, чакате на готово.
6
3
 
27
 
! Отговори
хасан преди 9 години
Е как пък е толкова *** българския народ (в болшинството си), Номер 4 ви е написал нещо толкова вярно, те му набичили повече минуси, отколкото плюсове. Това че бг народа е супер ***, злобен и мързелив си зависи само от вас и от никой друг. И го показвате при всеки удобен случай
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в България можеше да има такива богаташи, но при социализма (1944-1989) беше премахната частната собственост, а собствениците на магазини, фабрики и др. - разстреляни като врагове на народа. Сега пак има частна собственост ама.... гони Михаля.
4
14
 
82
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Какви "илюминати" бе - човечецът е направил от бакалията на баща си супер-успешна верига магазини! Да, и с 10% късмет, но 90% мозък и яко бачкане цял живот !!!Ти пробвай само да разтребиш само мазето на баща си, да видиш колко е лесно...Това са консервативни германски католици, възпитани в труд, ред, чест и скромност - мечта за всяко общество, точно обратното на нас.
3
17
 
16
 
! Отговори
nik преди 9 години
nai smeshnia magazin ot koito sam pazaruval
2
24
 
17
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Сигурно катафалката му ще тегли ремарке (с дълго междуосие) пълно с евра...
1
18
 
47
 
! Отговори
обръснатчесъноядец преди 9 години
силата на парите е в изкуствено поддържаният им дефицит у болшинството земно население.затова и има дърти магнати илюминати