Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност

Доклад на ООН: Може да се увеличат заради финансови кризи и природни бедствия
24 юли 2014 11:30, Елка Василева
23
Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност
Снимка: архив, Reuters

Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност или близо до бедността и има опасност техният брой да нарасне заради финансови кризи и природни бедствия, предупреждава в доклада си Програмата на ООН за развитие (ПРООН), цитирана от АФП.

В доклада си за 2014 година, който бе публикуван днес в Токио, ПРООН посочва цените на хранителните продукти и острите конфликти като други източници, засилващи бедността.

Макар като цяло бедността по света да намалява, експертите на ПРООН предупреждават за опасността от нарастващите различия, както и от "структурните уязвимости", които според тях са сериозни заплахи в борбата срещу този бич.

Още по темата

"Премахването на крайната бедност не означава само тя да бъде сведена до нулата, но и да се запази след това същото равнище", отбелязват експертите на организацията към ООН в доклада, озаглавен: "Траен човешки напредък: да бъдат намалени уязвимостите и да се създаде устойчивост".

"Трябва да бъдат защитени особено хората, които са застрашени от природни бедствия, климатични промени или финансови удари. Придаването на първостепенно значение на намаляването на тези уязвимости е единственият начин за нашата агенция да гарантира, че напредъкът е устойчив и траен", се допълва в доклада на ПРООН.

"Да се гарантира основна социална защита на бедните по света би струвало под 2 процента от световния брутен вътрешен продукт", посочват експертите на ООН.

Близо 1,2 милиарда души живеят с еквивалента на 1,25 долара, та дори и с по-малко, дневно.

Близо 1,5 милиарда души живеят в бедност в 91 развиващи се страни, а 800 милиона души са на ръба на бедността.

Авторите на доклада подчертават, че безработицата често е съпътствана от нарастваща престъпност, от насилие и употреба на наркотици, както и от самоубийства.

"Захващайки се с премахването на тези уязвимости, всички ще могат да споделят напредъка и развитието ще стане много по-балансирано и трайно", отбелязва в преамбюла на доклада ръководителката на ПРООН Хелен Кларк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: оонбедност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
14
 
! Отговори
slavko.kostov.5 преди 9 години
До БатБулгар и Габриела. "Поговорката" който не работи не трябва да яде е много правилна, Също така много правилно би било - икономическа система която не гарантира работа за всички да не съществува. Как така Габриелче, при комунизма имаше работа за всички, та дори и за *** и как по това същото време имаше училища за всички деца, болници и санаториуми за всички нуждаещи се. И как младото поколение на България само затъпя до такава степен, че не може да си отговори на тези въпроси.
14
0
 
14
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
До БатБулгарТая поговорка сигурно е измислена още през комунизма нали ? :)
13
1
 
17
 
! Отговори
victimized преди 9 години
Милиарди се отделят за оръжие , разузнаване , за да може богатите да стават по богати , тенденцията е , че им трябват повече неуки и безпереспективни роби , които да живеят , за едното ядене и едното е*ане , приемете съдбата си и бачкайте , лукса е за тези които управляват
12
2
 
17
 
! Отговори
БатБулгар преди 9 години
Много ясно, че ще има гладни. "Който не работи, не трябва да яде" - Стара българска поговорка!
11
1
 
17
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Ние също сме едни от тях нали.Мисля,че трябва да се направи нещо за това.
10
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Азащо трябва да се гарантира нещо на лица, които не могат да хранят и себе си, но правят по 10 деца? Ако са по-разумни и повече да работят,а по-малко да се размножават, няма да са бедни.Само в Африка са наляти трилиони долари подпомагане, а ефектът е никакъв... като при нашите ромове, които колкото и пари да им даваш, все са мизерни ***. На европейци, японци, китайци някога някой нещо да им е дал?
9
2
 
17
 
! Отговори
men преди 9 години
както карлос слим казва, да им се намали веднага работната седмица на 3 дена за да могат да се изхранват, забавляват... и да не робуват на карлос слимовците по света.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvi sa tezi ruso kosi deca? Niakoi rus voinik e biagal sled maika im.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E, kakvo da napravim ? Da gi nahranim dnes? Shte gi nahranim utre, i v drugi den kogato niama da gi nahranim shte ni ubiatPomnia pisaniata na edin egipetski doktor na ime Rambam.Toi kazva taka" Ako iskate da pomognete na bednite ne im davaite pari za hliab, a gi nauchete kak sami da si izkarat parite za hliaba!"Zvuchi mi dosta umno.
6
3
 
20
 
! Отговори
Ще ме разплачат.. преди 9 години
Измислени статистики.85% от тия бедни са бедни щото дори и малкото което го имат го изпукват за ***,пиячка и дрога.В днес.бг имаше една много хубава статия за некви *** в Африка.По цял ден ловят риба за да могат да плащат на *** после дето също са част от селището.Излишно е да казвам,че забавлението свършваше със около 40 бргладни ,болни негърчета със сълзливи очички докато "мама" и някое от татенцата в колибата пъшкаха за поредна бройка.Всички болни от СПИН естествено.Кой им е виновен?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sram me da go kaja, ama kato se razvyjdat kato hlebarki kak niama da e taka. na snimkata sami malki ne6tastni de4iza, a dytr niama za6toto praviat o6te deza.
4
6
 
26
 
! Отговори
Икар преди 9 години
Не спрехте се оплаквате. Кой от вас тука е беден бе? Бедните хора не висят в нета да се оплакват, щото нямат пари за нет. Айде засрамете се малко и спрете да се оплаквате като женки. :)
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно...защо точно такава статия е поместена....?Има толкова хубави неща на този свят...Или да ни набиват в "канчето: гадната пропаганда ,че ето на има и по-зле.....хахаха...ама има по-добре и те са някъде около 2,5 милиарда....почти...
2
1
 
38
 
! Отговори
... преди 9 години
Еми нормално е това! Текущата икономическа система точно това казва а именно за да има 1 богат трябва да има 1000000 и повече бедни! Гадно е но е така!
1
10
 
23
 
! Отговори
Гудата преди 9 години
Повечето от които са в България!