ЕС ще наложи икономически санкции на Русия

Газовият сектор обаче ще бъде изключен заради енергийната сигурност
25 юли 2014 21:19, Миглена Иванова
83
ЕС ще наложи икономически санкции на Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) постигна предварително съгласие да наложи първите икономически санкции на Русия заради ситуацията в Украйна, съобщава Ройтерс. Те обаче няма да се отнасят до газовия сектор, който е от ключова важност за много европейски държави, отбелязва информационната агенция.

Санкциите по отношение на достъпа на руски компании до капиталовите пазари и високотехнологични стоки също вероятно ще се прилагат за бъдещи договори. Това означава, че Франция е свободна да си достави втория хеликоптероносач „Мистрал".

След месеци на колебание ЕС изглежда най-сетне втвърдява позициите си по отношение на Москва, след като миналата седмица пътнически самолет на Малайзийските авиолинии беше свален в Източна Украйна. Загинаха всички близо 300 души на борда.

Стесняването на предложените мерки обаче подчертава трудностите за постигане на съгласие за по-строги санкции сред страните от ЕС, някои от които имат тесни икономически интереси и разчитат в различна степен на руския природен газ.

След дискусия, продължила през целия ден в четвъртък и по-голямата част от днешния ден постоянните представители на държавите от блока в Брюксел поискаха от Европейската комисия (ЕК) да изготви правен текст, с който да се определят икономически санкции. Предложението може да бъде одобрено още следващата седмица.

Ключовите мерки включват затваряне на капиталовите пазари на ЕС за руски банки с държавно участие, ембарго върху продажбите на оръжие на Москва и ограничения върху доставките на стоки с двойна употреба, както и енергийни технологии. Това обаче няма да се отрази на текущите доставки на нефт, газ и други стоки от Русия.

Председателят на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой е написал писмо на лидерите на ЕС, в което посочва, че дискусията между посланиците е довела до “зараждането на компромис по някои ключови принципи”. Един от тях е, че мерките в областта на чувствителните технологии ще засегнат само петролния сектор с оглед на необходимостта от запазване на енергийната сигурност на ЕС, посочва се в писмото, цитирано от източник на информационната агенция, пожелал анонимност.

Комисията вече предложи да се наложат ограничения пред движението на оборудването за дълбоководно сондиране и проучването за енергийни източници в Арктика.

Ако санкциите засегнат газовия сектор, то неминуемо това щеше да засегне мащабния проект за газопровод “Южен поток” и съоръжението за втечнен газ на Novatek в Арктика, отбелязва агенцията. Това от своя страна щеше да удари големи доставчици и производители на енергия в ЕС, които имат интерес от проекта, включително Германия, Австрия и Италия.

Отделно от това ЕС включи още 15 физически лица и 18 фирми в “черния списък”, с което им забранява пътувания и замразява активи. С това броят на физическите лица, обект на санкции, нарасна до 87 души, а на фирмите – до 20.

Според друг дипломат, пожелал анонимност, държавите-членки ще получат проектодокумента за икономическите санкции срещу Русия през почивните дни и в понеделник ще трябва да отговорят на ЕК. Преработеният проект може да се обсъжда от постоянните представители на ЕС в Брюксел още от вторник.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как ЕС да провежда независима политика,след като управляващите във всички страни негови членове зависят в прекия и преносния смисъл са зависими от външната политика на САЩ.ЕС е американска *** и това се вижда с невъоръжено око.
54
0
 
10
 
! Отговори
но комент преди 9 години
още малко и ще забранят на Русия да продава злато и диаманти.И никой няма да ги купи ,за да спазва измислените "санкции".Някой вярва в таласъми!
53
0
 
11
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Китайците си умряха от кеф от американските и европейските глупости, решиха си проблема със снабдяването със суровини за 100 години напред!Между другото, оказва се ,че половината БВП на САЩ се дължи на "финансови услуги"- въртене на едни парина книга, без никакво производство на стоки и услуги, така че Китай отдавна е първа икономическа сила в света.Така както я карат европейците и американците-скоро ще е и първа военна сила.
52
2
 
13
 
! Отговори
чудя се?! преди 9 години
чудя се Путин до кога ще търпи наглостта и двойния стандарт...или ще изчака да дойде зимата и да врътне кранчето на газта за ЕС - тогава да ги видя как ще купуват "по-добрия газ от сащ" на двойно по-скъпи цени, щото американските компании точно такава цена предложиха на ЕС. А какво излиза за Украйна - сащ запалиха фитили, *** положението, а Европа да спасява сега Украйна - 140 милиарда дефицит не са малко и за Европата. Лошото е, че и ние ще го подухаме малко
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вълкът сит, и агнето цяло! Евроизгъзиците нямат край. Кой ли сътворява подобни идеи - санкции. От подобни мерки за наказание ще пострадат повече европейци отколкото руснаци. Ха ха ха
50
8
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
Tе технологиите от край време са забранени за износ в Русия ,но рашанките знаят как да крадат ноу-хау една красива руска матрьошка може да накара всеки американски или немски инжинер да им даде "флашката" си ,не случайно всички технологии на русия са крадени ;)
49
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 2-3 месеца Путин сам ще си наложи санкции,свързани с газовия сектор.А оръжейно ембарго към Русия е все едно да заплашиш *** от Кения,че ще им спреш вноса на банани.
48
17
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 9 години
Ами защото в Холандия още търпят дъщеря му.
47
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се защо Путин още ги търпи тия травестити.
46
14
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Защо ли руснаците приемат за санкции забраната им да стъпват в лошата Европа и САЩ?Нека си ходят в латинска америка и азия....може и в сибир да се разхождат.
45
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съсипахте Русия от санкции бре :)) ! Ама резултата май е същият,като да налагате санкции на Луната ,че се върти около Земята :)) !
44
1
 
37
 
! Отговори
дон преди 9 години
какви санкций.Руснаците спрат ли газта и европа ще го духа тотално.След скандалите за посдлушване и други от америка.европа пак лиже *** на Америка.Евроазиатският сюз вече е факт.америка е пред разпад.Китай си мълчи , навлезе здраво в европа и е основния кредитор на Сащ.
43
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС прости си проси да опита от руския бахур!
42
2
 
7
 
! Отговори
бубо преди 9 години
ДО 60:БомбаРдира и евреИте.В нашият език не може да образуваш множествено число с Й.Не нарцизма а нарцисизма.Научи се да пишеш на български език!
41
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60 Бъркaш СAЩ с русиътa, освен aко не смятaш Грузия, Чечения и Укрaйнa зa " големи" и "силни" държaви! По aбсурднa от рускaтa пропaгaндa нямa, зaтовa и по соцa нaродa вицове пускaше зa тяхнaтa " политикa"! И тогaвa " докaзвaхте", че СAЩ щял дa " рухне", че Зaпaдa щял дa ни " окупирa", " огрaби" и т.н, a ВСЪЩНОСТ ИМЕННО ЧЕРВЕНИТЕ *** с руските им господaри ОБРИРAХA Бг. десетилетия!
40
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата вървът към световна война с измислени "доказателства" и пълна манипулация, пропаганда и маркетинг от страна на САЩ най вече. Хората даже и не знаят какво ги очаква, и слепо се подават на такава убииствена пропаганда срешу Русия. Американците им дай някой да им чеша нарцизма и да им казва че са велики, и след това много обичат да седат пред телевизора и да гледат как държавата им бомбандира някоя малка страна и да си викат ние сме велики...Еврейте бутат света към 3та световна.
39
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** съюз)))
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега виждате ли защо уса убиха 300 човека в този самолет?
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щях да забравя да честитя новите санции.Congratulations !!!
36
1
 
32
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Западно лицимерие и двойни стандарти.