ЕС ще пострада повече от санкциите срещу Русия

Окачва се съюзът да претърпи загуби от 90 млрд. евро за 2 години
Обновена: 28 юли 2014 20:10 | 28 юли 2014 20:06, Миглена Иванова
165
ЕС ще пострада повече от санкциите срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) ще пострада повече от въвеждането на секторни икономически санкции срещу Русия, отколкото Москва. Това сочат изчисления на Европейската комисия (ЕК), цитирани от онлайн изданието EUObserver.com.

Според източник от ЕС, запознат със законовите текстове, които европейските дипломати ще разгледат тази вечер, а утре предстои да гласуват, икономическият ефект от санкциите ще достигне 23 млрд. евро през тази година, което представлява 1,5% от руския брутен вътрешен продукт (БВП). Догодина ефектът се очаква да стигне 75 млрд. евро, или 4,8% от БВП.

Още по темата

ЕС обаче се очаква да претърпи загуби за 40 млрд. евро (0,3% от БВП) през тази и 50 млрд. евро (0,4% от БВП) през следващата година от ограниченията пред достъпа на руски компании до капиталовите пазари и редицата подготвяни търговски забрани.

Очаква се освен това Русия да отвърне на удара с допълнителни търговски забрани срещу държавите от блока, допълва източникът на изданието, който е пожелал анонимност.

Данните причиняват безпокойство най-вече в южните държави-членки на ЕС и особено в приятелски настроената към Русия Италия, където икономическият растеж остава скромен и има опасност от нова рецесия заради санкциите срещу Русия.

По време на среща на посланиците на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел през миналата седмица представителите на южните държави са настояли европейските власти да вземат предвид санкциите срещу Русия, когато прилагат правилата за дълга и дефицита.

Германия, която досега не беше склонна да подкрепи широкообхватни икономически санкции, също отстъпи от позицията си. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер коментира пред Sueddeutsche Zeitung през почивните дни, че “след смъртта на 300 невинни” и “непристойните действия” на проруските бунтовници, Русия не е дала друга възможност за действие на европейските държави.

Според доклад, който Щайнмайер цитира, германската икономика ще претърпи ограничени щети от налагането на секторни санкции срещу Русия. Германското бизнес лоби, представляващо фирми, работещи с Русия, обаче изчислява, че санкциите застрашават около 350 хил. работни места в страната. Те зависят пряко от руско-германския търговски обмен, който възлиза на 80 млрд. евро годишно.

Все пак през миналата седмица ръководителят на тази група Екард Кордес одобри въвеждането на санкции, дори ако това ще навреди на германската икономика.

Русия все още не дава признаци, че ще промени курса си по отношение на Украйна, въпреки заплахата от въвеждането на широкообхватни санкции. "Сегашните санкции няма да имат макроикономически ефект, това е проблем за конкретни компании", коментира старши съветникът в Кремъл Андрей Белоусов, цитиран от руските информационни агенции.

Руската икономика нарасна с 1,3% през миналата година, а Международният валутен фонд (МВФ) очаква растежът през тази година да се забави до 0,3%.

Волфганг Мюнхау, германски журналист във Financial Times, предупреждава, че е почти невъзможно да се предскаже точно негативният ефект от икономическите санкции. Според него моделите за прогнози на международните организации са се доказали като неефективни във времена на кризи и в случая са на практика безнадеждни и безполезни.

Филип Мисфелдер, експерт по международни отношения от Християндемократическия съюз на германския канцлер Ангела Меркел, на свой ред предупреждава, че санкциите не са окончателно решение на проблема и не трябва да се възприемат като панацея, защото Русия може да издържи доста дълго време, като “затегне коланите”.

Междувременно АП публикува доклад на консултантската компания HIS, според който оръжейно ембарго срещу Русия ще има “символичен” ефект. Страните от ЕС са изнесли военно оборудване за 583 млн. долара в Русия през миналата година, което представлява под 1% от бюджета на страната за отбрана.

Много от съществуващите оръжейни сделки са продукт на един кратък период между 2010 и 2012 г., когато Русия поиска западна помощ в модернизирането на въоръжените си сили, посочва се в доклада. Владимир Путин преобърна стратегията през 2012 г.

През миналата година Русия дори не е попаднала в класацията на топ 10-те вносители на военно оборудване в света, въпреки че е износител №2 след САЩ. Страната се стреми да самозадоволява нуждите си, посочва се в доклада. Държавите от ЕС освен това не са сред 10-те водещи купувачи на руско военно оборудване.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
9
 
! Отговори
Зез преди 9 години
Колко удобно за САЩ , ЕС да претърпява загуби. Колкото повече са зависими , толкова повече печалби за САЩ. Интересно ми е само ако им потрябва желязо , алуминий и пр. суровини, от луната ли ще ги вземат?!
118
1
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 152Като процент руснаците, но като абсолютна сума - ЕС.Според мен е много спорно, че руснаците въобще ще загубят нещо. Те продават сровини, а това се търси навсякъде. Ако не е ЕС, ще е Китай примерно. От друга страна ЕС продава стоки, а там конкуренцията е жестока...
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте числата,едните губят 0.4% а русия 4.8% от БВП. кой губи повече от санкциите
116
2
 
14
 
! Отговори
СЛОНА преди 9 години
Зимата очаквайте нови високи цени на газта .Все пак ЕС иска една и съща цена за всички държави , и за богатия германец и за бедния българин . Странно, ЕС иска социализъм, всички да сме равни . Побъркана работа, знам че ще гризнем яко дръвцето и ще ставаме все по-бедни .
115
1
 
11
 
! Отговори
аха преди 9 години
винаги сме билли на губещата страна и сега същото като ни резнат газта -европа ще дава тогава хахаха
114
25
 
9
 
! Отговори
Пази, Боже ! преди 9 години
Тук мирише на пръдня с водка - пак са ни налазили тролчики с ***....
113
6
 
47
 
! Отговори
Чиборатор преди 9 години
Случващото се е ПОЗОР за политическото нищожество ЕС ! С цената на икономически загуби ЕС проължава да слугува на господаря си от Вашингтон. Смешно е всичко случващо се в Украйна и е жаллко в същото време ... а относно САЩ, вече никой за нищо не им вярва, дори гражданите на същия този нищожен ЕС ... само зомбираните кухати се радват на шутовете от Вашингтон !
112
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Внимание -Долнопробна журналистика - според текста ЕС губи 90 Русия почти 100, заглавието твърди обратното. Назначете си читави редактори. Друг въпрос е също машабите на икономиките. ЕС е в пъти по-мощна икономически...
111
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вулгарастите, 80% от които живеят с под 300 лева на месец и които не могат да се справят с 5 *** в бутафорната си държавичка, са се загрижили за великата страна Русия и коравия и народ. Щеше да е смешно...
110
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е един гниещ труп, няма как да налага санкции на когото и да било, а относно САЩ, едва ли има интелигентен човек на тази планета, който все още да вярва на правителството им. В крайна сметка нищо страшно не се случва, просто еднополюсния свят постепенно се заменя от многополюсен, но САЩ го приемат трудно и ще ритат здраво.
109
20
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТервелКои НИЕ? НИЕ сме аз и ти. Ти се оплакваш, аз не се оплаквам. Следователно ти си ***. Кой трябва да ти даде пари, като седиш в нета и плюеш европейците, американците, капиталистите, богатите, та и гастарбайтерите? За тебе предмет за възхищение е Путин как им лази по нервите, Путин как ги шамари, Путин как анексира... Ами *** при Путин да те зачисли на заплата, да видим колко ще ти плаща за 24/7 телешки възторг.
108
5
 
26
 
! Отговори
аз преди 9 години
Ако Русия и Китай спрат да кредитират САЩ просто играта приключва. Това е на път да се случи. Поинтересувайте се кои държави са с най-голям външен дълг и ще разберете кой ще спечели тази игра.
107
3
 
29
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До от Далечния Изток Япония налага,колкото да се отчете,но санкциите й са толкова смешни,че няма накъде Същото важи и за Южна Корея При положение,че Азия се нуждае от руските суровини,то въобще няма да прилагат нещо по-сериозно Все още Южна Корея е на опашка за руски газ,същото важи и за Япония
106
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп"До някои страни сме се доближили"До кои, Шопе? До Сенегал? Или Нигерия? За нигерия мога да се съглася - почти на съшото ниво сме!Но Сенегал е малко по-напред! Ще трябва да се постараем!
105
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Алтернативата са военни действия, така че по-добре така. Пък да видим кой смята по-добре...
104
2
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ТервелКакво да ти кажа, колега... в ЕС няма единна заплата. До някои страни сме се доближили. Кой колкото бачка, толкова и получава. Аз съм доволен от заплатата си. Пък и трябва да се има пред вид, че ние сме най-близко до Русия, следователно се печем на най-силен огън.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ще пратят съдиа изпълнител !
102
1
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Защо доказваш тезата ми за тъпотията? Трябва да си много зомбиран, за да твърдиш, че кашона е по-добър вариант от землянката! Лекувай се, на запад имат добра медицина, ама ти май се прибираш в БГ да се лекуваш, нали?
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
|А Европа не я мисли тя е живяла стотици години без Русия и ще живее още дълги...|Изречението не говори добре или за преподавателите ти в училище или за способността ти да мислиш. Жалко!Когато Иван Асен II е бил подкрепен от Белгородското княжество, твоята "Европа" е тънела в невежество и е бижела рани от сарацините! Ама това в НПОто не можеш да го научиш!
100
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До rusnak Пич, не си прав за кашоните. Много българи работят престижна работа (по принцип срамна работа няма), както и много рускини са камериерки по хотелите, а руснаци отпушват мивки.