Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции

Според Москва новата вълна от санкции е "контрапродуктивна"
Обновена: 30 юли 2014 13:56 | 30 юли 2014 09:36,
244
Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции
Снимка: Reuters, архив

Европейските правителства наложиха сериозни санкции на Русия. Те ще ударят цели сектори от руската икономика - финансовия, отбранителния и петролния, пише "РБК дейли".

Това е най-сериозната досега стъпка на ЕС за санкциониране на Русия, изтъква "Комерсант". Посланиците на страните в общността приеха вчера пакет от твърди мерки, включващ нови черни списъци и ограничения с цел да бъде изолиран Крим. Най-важни са обаче секторните санкции спрямо руската банкова сфера, отбранителната промишленост и енергетиката, посочва вестникът.

Още по темата
Очаква се в близките два дни икономическите санкции да бъдат одобрени от външните министри или от държавните лидери на страните в ЕС. Според руски дипломатически източници на изданието Москва се надява ЕС да не постигне консенсус за най-радикалните мерки и това да смекчи негативния ефект за Русия.

Еврокомисията изчисли, че за две години Русия може да загуби почти 100 милиарда евро. Федерацията обаче се надява да я подкрепят страните от ЕС, които също може да претърпят съществени загуби, щом ограничат сътрудничеството с Москва, забелязва събеседник на всекидневника.

"Тези сметки не са безоснователни - при предварително обсъжданите секторни санкции вече бяха смекчени поне на три пъти", напомня "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Но източник, близък до Държавния департамент на САЩ, изразил убеденост, че ЕС няма да приеме нови облекчения.

Според Москва новата западна вълна от антируски санкции е "контрапродуктивна" и с "циничен характер", заявил зам.-външният министър на Русия Григорий Карасин.

"Безсмислено е да се разговаря с Русия на езика на санкциите. Санкциите ще ни помогнат да се стегнем и в крайна сметка Русия ще получи по-ефективна икономика и по-здраво, лишено от илюзии, общество", уверил дипломатът.

"Независимая газета" обобщава данни от европейски медии и други източници, сочещи колко ще изгуби Европа от собствените си санкции.

"Германците се страхуват, че ще пострада техния износ на машини в Русия, французите - заради доставката на военни кораби, а италианците - заради енергийните си интереси. Общият износ на страните от ЕС за Русия според оценки е към 120 милиарда евро.

Четвърт от тази сума - 36 милиарда евро, печели  Германия, над 11 милиарда - Италия. Щети обаче са неизбежни дори за страни като Великобритания, Полша, Швеция и балтийските държави, особено усърдно искащи санкции", предупреждават експерти.

"Независимая газета" прогнозира спад в руската икономика, но твърди, че той няма да се дължи на санкциите, а на "хаоса в министерските глави".

Вестникът цитира служители от руския държавен апарат, заявявали, че отрицателният ефект от санкциите на Запада ще е минимален. "Президентът и правителството стигнаха до общо мнение, че трябва да отвърнем на санкциите главно с подобрени условия за бизнеса в страната, тъй че ползите от сътрудничеството с Русия да натежат за инвеститорите повече от всякакви санкции", пише изданието.

На практика обаче властите започнаха да правят обратното, констатира вестникът.  Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. "Щом кредитите поскъпват, а данъчното бреме расте, странно е да очакваш разширяване на производството - напротив, предприятията далеч по-вероятно ще почнат да се затварят или ще минат в сянката", прогнозира всекидневникът.

Изненадващо за ред играчи на пазара, руската централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8 процента. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя "Независимая газета".

Негативният ефект за руската икономика най-вероятно ще е доста осезаем. Но не заради санкциите, а защото руските власти започнаха "да реагират хаотично на новите заплахи", пише вестникът.

"Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур", заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в "РБК дейли".

Руската икономика вече усеща загуби - тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да финансира руски проекти, съответно федерацията ще губи инвестиции за около 23 милиарда евро годишно, пише "Новие известия".

Това отблъсква частните инвеститори и те не идват на пазара. Финанси може да се намерят и на вътрешния пазар, но там се плаща доста по-скъпо. Казва си думата и оттокът на капитали от Русия, стигнал през първото полугодие 74,6 милиарда долара.

Руските власти явно са сметнали погрешно, че европейците няма да рискуват със секторни санкции от страх да нямат ефекта на бумеранг. Но става ясно, че Брюксел си е поставил задача с по-голям приоритет - натиск върху Русия, за да бъде склонена към необходимото на Запада поведение, допълва "Новие известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
34
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
До Габриела, номер 230. Подкрепям те, чадо. Мислиш с главата си. Трябва дипломация и отстъпки, а не конфронтация.
146
0
 
33
 
! Отговори
Е-стир преди 9 години
На запада най високата технология е Кражбата и Поробване на Демократизирани от тях страни .За да се почувства човек свободен е достатъчно Обама да каже от сърце" Нямаме интереси в тази страна" Но няма такава страна в света и за това по целия свят има геноцид робство етническо прочистване на местното население
145
0
 
34
 
! Отговори
Габриела преди 9 години
Колкото и санкции да наложат това няма да помогне,това нещо като Русия не може да бъде унищожено,погледнете само територията и щом Хитлер не е могъл та то един ЕС ли? Не защитавам Русия но това са фактите.Не хубаво това,че се води война,а те само за санкции ми мислят, да вземат да направят нещо смислено :)
144
0
 
32
 
! Отговори
бурж преди 9 години
бурж до шоп благодаря докато в бг има мислещи хора като теб бг нее загубена браво
143
0
 
39
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
А бе вие спрете войната ,пък Европа не я мислете.
142
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водкаджийте още не са изтрезнели и не могат правилно да оценят ситуацията, а тя е скорошна катастрофа за Русия и Кремълското джуденце!!
141
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Za Rusia znaq ,4e krajbata tam e RELIGIQ .Za drugo ne se seshtam.
140
5
 
43
 
! Отговори
бурж преди 9 години
санкции ли мислите че се налагат смях огромен тежък автогол за американски хатър руският нефт и газ текат към китаи и кндр иран също участва активно тръбите стигат до индия за какъв *** им е на руснаците ес да се греят на американски ***
139
4
 
37
 
! Отговори
1212 преди 9 години
На валутния пазар рублата отслабва. Кво да правиш неефективните санкции до там водят, а представяш ли си Боби какво ще стане когато се въведат ЕФЕКТИВНИТЕ санкции. А? Боби. Представяш ли си само? А?
138
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби209Ти на Руската Фондова Борса тям подобна глупост ли и викаш?Много си позволяваш.Ами нали за да се разплатиш със работниците и доставчиците трябва да си на печалба.Плюс това на борсата не участват компании за чушкопеци.И на пазара да е можеш да се пазариш /само у нас цените са заковани.Всеки търси най доброто за себе си.Ти сигурно си привърженик на тезата:даняма пари.Това го има само във фантазиите на строителите на Комунизма,ама накрая обраха всичко и станаха капиталисти и то голями
137
9
 
37
 
! Отговори
BG преди 9 години
На тъпите русофили и особено - *** 108. Това тук сигурно също е "голяма лъжа" :))) Само дето го има във всички учебници по история :)) Във вашите комунистичести обаче го няма, така че не го търсете :)))Има го и на български и руски, другари. Спокойно :)))
136
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na ruska presa ne viarvame...
135
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби 206Боби виж оправи Руската фондова борса сега,пък какво ще стане след 25 или 100г с $ има време да му мислият другите след нас,живота е само 70-90г а ти мислиш за 3014г много си напред с материала.
134
3
 
34
 
! Отговори
me4o; преди 9 години
sankci i sreshto rosia ; e ne se li ymorixa tia xora ot 3 meseca da slagat sankcii ; na mene mi omrazna da 4eta ,videteli evropa postavila sankcii i koi strada ot tex samata evropa ; rysia e silna i dosta bogata darzava ne se barkaite 4e kato giayrite ste gladni i bedni ,i drygite sa kato vas.kompleksari.
133
5
 
32
 
! Отговори
1212 преди 9 години
Айде маскоФската борса пусна кепенците.О приостановке торгов на фондовом рынкеУважаемые участники торгов, Московская Биржа работает над устранением причин возникновения нештатной ситуации на фондовом рынке.О времени возобновления торгов будет сообщено дополнительно.Били неефективни санкциите. Ха ха ха ха ха хахахахахххххх
132
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби 200Санкциите наложени на Русия са заради Крим и политиката на руснаците да подкрепят и въоръжават сепаратистите в Източна Украйна.Самолета е черешката на руската външна политика срещу Украйна.
131
6
 
34
 
! Отговори
Форт Нокс преди 9 години
до Боби 201Боби имаме злато най много във света.Никой не си иска златото,защото плащаме хубави девиденти.Ако искаш да си вземеш твойто злато ела ,заповядай,ще ти го върнем.Дръг път не говори празни приказки по въпроса със златото у нас и по света.Сигурно европейците искат да си вземат златото и да го сложат на съхранение в Северна Корея?
130
3
 
41
 
! Отговори
мислител преди 9 години
Пълна пародия е всичко това покрай Украйна. Пълен абсурд е Руснаците да отстъпят. Всичко зависи от това колко време ще издържат Американците и европейските им ***. То си го пише всичко - Русия може да загуби в следващите две години 100 млрд евро, докато ЕУ след контра-санкции на Русия ще се набута със 120 млрд годишен износ.Всички ще се набутат и какво? Ще стискат до кокал за да вземат богатствата на Украйна? Колко време ЕУ ще издържи без основни ресурси? САЩ ли ще спонсорират всичко?
129
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Нито ще им дадат Мистрала, нито ще платят обезщетение, просто в един момент купувача се доказа като враг на НАТО и свали цивилен самолет. И затова са наложени санкции. Русия трябва да плати кораба и той да остане под арест до падане на санкциите. Дотогава Кремъл да си праща бояджии да го мажат да не изгние - 5, 10, 20 години, колкото трябва.
128
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиСега един банкер и ЦЕО взима от стотици до ХИЛЯДИ пъти повече от нормален специалист.---------- Да, но сега един нормален специалист може да стане СЕО, а тогава трябваше да си внук на див комунист.