Новите европейски санкции срещу Русия – какво включват

Те бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС
31 юли 2014 12:00, Елка Василева
116
Новите европейски санкции срещу Русия – какво включват
Снимка: архив, Reuters

В Официалния вестник на ЕС бяха публикувани новите европейски санкции срещу Русия заради Украйна. Агенция Асошиейтед прес представя подробно какви са тези санкции.

Финансови санкции

ЕС забранява продажбата на облигации и на акции на пазара на ЕС от страна на банки, които са контролирани от руското правителство. Нито една фирма от ЕС няма да има правото да помага на тези банки да пласират дългови облигации на международните финансови пазари и европейските инвеститори, също така няма да имат правото да купуват подобни облигации или акции на нито един пазар.

Контролираните от руската държава банки миналата година емитираха дългови облигации на стойност 7,5 милиарда евро с 90-дневен падеж, припомнят европейски представители, пожелали да запазят анонимност.

Оръжейно ембарго

Износът и вносът на оръжия и на други военни стоки от и за Русия се забраняват. Тук Русия ще пострада повече от Европа. Руският износ на оръжия и военно оборудване за ЕС е на стойност около 3,2 милиарда евро годишно, докато европейският износ за Русия е на стойност едва 300 милиона евро годишно, сочат данни на ЕС.

Санкции върху петролните технологии

Още по темата

Европейските санкции забраняват износа на някои видове оборудване за разработване на находища, което ще попречи на дългосрочното развитие на руската петролна промишленост. Санкциите са насочени срещу оборудване или услуги, използвани за дълбоководен сондаж, за сондажи в Арктика и за шелфов сондаж.

Европейският износ на тези технологии за Русия възлиза на общо 150 милиона евро или на около една десета от цялостните продажби на енергийни технологии за Русия, според европейски представители. Износът за Русия на такова оборудване, което може да бъде използвано за подобни петролни проекти, ще изисква предварително одобрение от националните контролни органи на страните членки.

Стоки с двойно предназначение

ЕС също така забранява износа за руската армия на така наречените стоки с двойно предназначение - тези, които може да бъдат използвани за граждански или за военни цели. Подобни стоки могат да включват химикали, които могат да бъдат използвани също за производството или употребата на химическо, биологично или ядрено оръжие. Общият износ на ЕС за Русия на стоки с двойно предназначение миналата година възлезе на около 20 милиарда евро, но европейски представители предупредиха, че само част от този износ ще пострада от санкциите, тъй като по-голямата част е с гражданско предназначение.

Замразяване на авоари и забрана за пътуване

Тези санкции се отнасят вече за общо 95 руски представители или проруски настроени украинци, смятани за отговорни за анексирането на Крим или за дестабилизирането на Източна Украйна. Те включват вече и трима приближени на руския президент Владимир Путин - неговия бивш партньор по джудо Аркадий Ротенберг и двамата най-големи акционери на Банка "Русия" - Юрий Ковалчук и Николай Шамалов.

В допълнение 23 компании и институции също са санкционирани, в това число и филиалът на руската държавна авиокомпания "Аеролофлот", който сега изпълнява полети между Москва и Киев, "Алмаз-Антей", който според ЕС произвежда зенитни ракети, използвани от проруските сепаратисти в Украйна.

Европейските членки освен това разшириха вчера санкциите, ограничаващи търговията и инвестициите в Крим и забраниха нови инвестиции в транспорта, телекомуникациите и енергийния сектор, както и в областта на износа на петрол, газ и минерали. Износът на ключово оборудване за тези сектори в Крим също е забранен.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тервел"ЕС + НАТО само каква демокрация докараха в либия..."Те и в България много красна я докараха, просто нашата почва не е като либийската.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империализмът е гладен-да го нахраним с Русия,нали?Тези крадливи *** няма ли кой да ги...
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 107не знаех че атомните централи и ядреното гориво спадат към военно оборудване!Ама явно и ти си един умник!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така като гледам тия санкции ми се струва,че Европа по ще страда от Русия,ама пък Големия брат отвъд океана ще е доволен хаха *** работа,лошото че и ние сме част от тая Европа!
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
105:)))))) Ще ме спукаш от смях бе, ***!!!! Това е военния и атомен експорт на руснаците. Понеже са ни завързали с тъпите си централи и МиГове. нас и източния блок. 0,3 внасят военна продукция. Само мерцедесите, бвм и ауди сигурно са за 10-15 милиарда:)))) Смешна, изостанала агространа. Не мога да ви разбера какво толкова сте се влюбили в тези пияни прасета. Защото си приличате?
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
104, а длъжни ли са да могат да произвеждат всичко? Ние като много умни какво произвеждаме в момента? Колата ли е показател за успешност? И трябва ли да могат да ги произвеждат? Аз лично не виждам в това смисл...
68
3
 
10
 
! Отговори
САШТ преди 9 години
Значи си признаха, че слабата Русия изнася за ЕС военна продукция за 3.2 млрд. !!! А внася за 0.3 млрд. това високотехнолигичното предимство къде остана ?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
102, малко по-умен си от руснак. Те една кола като за света не могат да произведат. Путин ще клекне накрая. След няколко години може би, но ще клекне. А всъщност той е супер за Русия. И за ЕС и за САЩ. Не мога да разбера тези ходове. Ако Путин не държи *** изкъсо кой знае какво ще стане. Лоша работа е това. А тези 20 милиарда са капка в морето за ЕС:) Те 300 за Гърция ги лапнаха та 30 още по-лесно.
66
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Другото което е, че опълченците са терористи. Какви по точно? те си защитават територията. Нито нападат Киев, нито имат желание да го превземат. Аз така и не видях Порошенко да прави опити за да се спре тази война. Фактически войната е в Украйна, а РФ е виновна че уж помагала на терористите обаче доказателства няма. В Крим е доста тихо. Не ми се вярва всички там да са против РФ и да си мълчътРеално цялата USA и EC теория е такава, че там е така защото ние така казахме и точка.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това показваме, че ЕС не е нищо повече от една марионетна структура на задокеанските господари!!! КОЙ ще пострада от забрана на износ на стоки с двойно предназначение на стойност 20 млрд. евро??? КОЙ? Да не би руснаците - ок, ще си ги произвеждат вкъщи, но Европа страда заради господството на Щатите!
64
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
Пичове за да водим смислен разговор (а не лаене) е нужно не само *** от днес.бг да се чете, а и други медий. В момента наистина цялата американска теория е много смешна. На този сайт никога не се е писало за Ж. Псаки която само отговаря с ще проверим, ще видим, не знаем. Да не говорим, че войната е в Украйна, а се пише яко против РФ. Е ми в началото на майдана не беше Путин в Киев, а цялата американска и Европейска чета...
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 97във военно отношение е така,Русия не зависи от Америка,но руснаците внасят някой компонента за високотехнологичните си спътници основно за граждански цели,комуникаций тнт,това имах предвид под зависими!
62
2
 
1
 
! Отговори
Rusofob преди 9 години
До СтудентГлупако,модификациите на Миг 29 не означават..."модернизиране на авиацията",така,както не означава модернизиране и доставката на Ф16!Ако не знаеш,да ти кажа-ти произхождаш от малък народ и държава,която може да има само такива високи технологии,каквито им отпуснат"големите",за парите,които може да си позволи най бедната държава в Европа!Давай го по скромно,Студенте,и не се увличай в грандомания!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 89ОК мога да се съглася донякъде с теб,американците са също доста напред,но Русия със сигурност е една от водещите държави в света по отношение на космоса!Не съм чак толкова еусофил колкото човек който непрекъснато чете и се интересува!В космоса така както руснаците са зависими от някои американски компонента ,така и американците са страшно зависими от руднаците!
60
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
90-ти Кажи ми какво е Путинофилия?
59
9
 
4
 
! Отговори
Rusofob преди 9 години
До васкоТова,че имат отделно оборудване,което е по добро,не ги прави номер едно в космическата област!Така е само в русофилското ти съзнание!
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 81Русофилите в България са сигурно две трети от населението,причини за това много,от руско-турската освободителна война,близки народи сме и в културно и в християнско отношение!Атака въобще не е критерий,колкото и да е русофил човек няма как да гласува за този неуравновесен,дрогиран и боле атакаджия,които по скоро се изявява на мутра от колкото на истински държавник!
57
3
 
11
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
На никой не му пука за крим след като вече е ясно, че няма да има НАТОвскаа база там, колкото и да ви е тъжно. Сега борбата е за газопреносната мрежа, газови находища и изнудване на Русия. Ако САЩ бяха за "демокрация" в Русия нямаше да се излагат ежедневно и да слагат Хънтър Байдън да добивва газ в Украйна. Нямаше и Яйцето да хвърля оставка, след като не мина закона за продажба на мрежата на чужденци. Поне един официален западняк защо не каза: защо убивате народа си? 5 млрд. по собствени признан
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Эксперты ООН не имеют доказательств того, что Москва поставляет вооружение бойцам ополчения на востоке Украины, сообщила Верховный комиссар Всемирной организации по правам человека Наванетхем Пиллэй
55
2
 
10
 
! Отговори
васко преди 9 години
До 44 в космическата област руснаците са също номер едно!Всички полети в космоса в момента се извършват единствено и само със" Съюз",дори и американските спътници се изстрелват с руски двигатели!