Гръцките износители бият тревога заради Русия

Търговският баланс на Гърция с Русия е 7,5 млрд. евро
1 авг 2014 12:44, Елка Василева
58
Гръцките износители бият тревога заради Русия
Снимка: архив, Reuters

Гръцките износители бият тревога заради разразилата се търговска война между Русия и ЕС, тъй като търговският баланс на Гърция със страната на Владимир Путин възлиза на 7,5 млрд. евро, съобщава в. "Етнос".

Москва косвено отговаря на санкциите, прилагани от Европейската комисия спрямо Русия, като предупреждава, че може да наложи ограничения върху вноса на плодове от Гърция, пише изданието.

Още по темата

"Етнос" цитира агенция РИА Новости, която твърди, че в няколко партиди праскови от Гърция руските власти са открили вредител. Преди това Москва наложи ограничения върху вноса на плодове и зеленчуци от Украйна, Полша, Молдова и Холандия.

Асоциацията на гръцките износители е уведомила председателя на Европейската комисия, като в свое писмо до него е изтъкнала последиците, които биха могли да възникнат за гръцката икономика от тези руски ограничения.

В отговор Комисията е посочила търговските споразумения, които ЕС е подписал на 27 юни с Украйна, Молдова и Грузия, отбелязвайки, че те могат да открият нови перспективи и за гръцките износители.

Русия е сред водещите вносители на плодове и зеленчуци от Гърция, като за миналата година страната е внесла плодове на стойност 611 млн. долара.

Гръцките износители се опасяват, че евентуалните последствия за тях от тази търговска война между ЕС и Русия могат да възлязат на милиарди евро и да засегнат редица сектори, в това число туризма и транспорта на Гърция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
задник преди 9 години
До Анонимен да прав си , ще имформират председателя на европейската комисия по осиранията че няма тоалетна хартия , и оплакването не отговаря на европейските стандарти , но осирането си е осиране та било то и по европейски , така имсе пада
33
0
 
1
 
! Отговори
kopros 29 - do 49 преди 9 години
a stiska li ti ?
32
1
 
0
 
! Отговори
До Копрос 29 преди 9 години
Ти не си грък, а нашенско скато. Понеже си ***, познава се отдалеч. Миришеш. Защо го правиш, сам не знаеш. Не знае и ненормалникът, който ти плаща. Много ти плаща за такава калпава работа! Само дразниш хората и насаждаш омраза. Я си представи, че си пия кафето на съседната маса и видя какво правиш. Нали веднага ще счупа лаптопчето в *** ти!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йолке, защо мъ изтри, ***? Треба да се научиш да носиш на критика, за твое добро го казвам!
30
2
 
9
 
! Отговори
преди 9 години
В отговор Комисията е посочила търговските споразумения, които ЕС е подписал на 27 юни с Украйна, Молдова и Грузия, отбелязвайки, че те могат да открият нови перспективи и за гръцките износители.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ех този Барозу,ако не е той,кой ще издигне сатирата на такова ниво. Украйна,Молдова и Грузия са традиционни износители на зарзават и не се нуждаят от гръцкият.
29
8
 
2
 
! Отговори
kostas преди 9 години
kakwi plodowe kakwa zelenchuci kakwi 5 lw wsichko izprashtam w zapadan ewropa tezi istorii gi razprawiaite na decata.
28
2
 
4
 
! Отговори
ДО ИВАН преди 9 години
Иване бре не сери във водата. Иван *** във водата. Иване бре не сери във водата. Иван *** във водата. Ай малко се спри бре Иване. Що сереш във водата и после си гониш ла*ната. *** си като Грък!
27
0
 
22
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Не знам за туризма, но евала на гърците - скочиха като един на другия ден. А ние ще си се оплакваме, ще плачем и се топиме на ЕС, ще гледаме сеир по телевизията как се ръфат Д.Пеевски-К..Василев-А.Доган-БСП-КТБ.И ще продължаваме да си храним ***, аристократичното ни мнозинство.
26
10
 
3
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
ИВАНЕ, МАХАИ СЕ ОТ МОЯТА ДЪРЖАВА. ХОДИ В ТУРКИА. НАЛИ СТЕ ВУЛГАРИ, ЗНААЧИ СТЕ РОДА С ТУРКИТЕ.ИМАТЕ ОБЩ КОРЕН ОТ АЗИЯ И АЛТАЙ.
25
3
 
20
 
! Отговори
иван преди 9 години
за 30 евро в гърция получавам апартамент с две спални и кухня със самостоятелна баня .обзаведен с климатици и какво ли не намиращ се на самия плаж.няма миризма на *** ,водата е бистра .тази година сам пак на гърция за едно фрапе което струва 1.5 евро ,получавам чадър с шезлонг за цял ден заедно с безплатна вода .давам цените само за сравнение но със 500евро аз жена ми и друго семейство си изкарваме перфектно на слънчев бряг от 1000 евро нищо не разбрах и се къпех в лай...
24
0
 
20
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Поляците изреваха вече и искат компенсация от 500 млн. долара от ЕС поради същата причина,за която гърците оцъклиха очи И сега и те да искат 500 млн компенсация и още някоя и друга държава и на Меркел ще й се спече съвсем ла*ното
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние нищо не изнасяме. Не може санкции да ни хванат. Сиромах човек не фалира! Само се мъчи..!
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Полша вече са регистрирани смъртни случаи от преяждане с ябълки.Експерти са на мнение, че вината е изцяло на Путин! Ще бъде сезирана ЕК, която се очаква да излезне със становище до края на годината! Вероятно на Русия ще бъдат наложени нови санкции, с цел опазване на мира и прираста на населението.
21
19
 
8
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ГЪРЦИЯ КАКВИ ДОГОВОРИ ИМА С КАНАДА САМО...ЗА МИЛИАРДИ ЕВРА И ДОЛЛАРИ.САМО ЗА ГРОЗДЕ И ГАЛАКТА--ТОЕСТ КИСЕЛО МЛЯКО = ЗА МИЛИАРДИ ДОЛЛАРИ !!ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ !!
20
2
 
17
 
! Отговори
до лъжат ТЕ преди 9 години
Резкият спад на бг туристите не е поради обеднялост. Този който обича да ходи на море, винаги отива, дори и да не е за две седмици - ако ще и за 3 дни. Просто вече направиха път и до Гърция се стига по-лесно. Хората в последните 2 години се престрашиха да отидат там и в Турция и видяха, че няма никъв смисъл да ходят на скъпо и гадно БГ море, като могат да получат ол-инклузив в някой 4 звезден хотел срещу 600лв заедно с пътя.
19
7
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
не знам за руски туристи ами гответе се за по лошоПо всей Росии пройдут мащабние сбори военнослужащих запаса
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спада на туристите е единствено поради билгарската тъпотия да се бетонира цялата брегова ивица, да се изсипят фекалиите на всички на 150м навътре в морето (в най-добрия случай), в кражбите и грабежите, в мърсотията и пренаселеността на плажовете. Нямаме един спасител с джет???? При условие, че всяка година има сума одавени...*** и застреляната държава. То всички българи вече ходят в Турция и Гърция....Никъв Крим не ни е виновен.
17
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия още не е отвърнала на санкциите и съюза почна да се гъне. Ами ако наистина Русия отвърне?
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ако не се бяхме вързали към ЕС и не бяхме във валутен борд - жална ни майка... сега щяхме да събираме левове, та да ги палим за огрев зимата....Кво - към рублата ли да вържем лева???Европа е доказала, че може да мисли по-добре от българите и да си гони интереса в общ а и всякакъв план. Юом сме в ЕС, трябва да подкрепяме решенията им. Иначе вънка и тогава ще видим кво е тва сибирска зима. Путин, ако можеше да вдигне газта, вече да го е направил.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спадът в българския туризъм в момента е заради Крим и плевньо офшорналиев.