Москва обвинява задържания у нас Кобляков в кражба на активи

Той твърди, че преследването срещу него е политически мотивирано
Обновена: 1 авг 2014 08:45 | 1 авг 2014 08:39, Елка Василева
36
Москва обвинява задържания у нас Кобляков в кражба на активи
Снимка: архив, Reuters

Москва обвинява правозащитника Николай Кобляков, задържан във вторник на летище София, като съучастник в кражба на активи на руското външнотърговско обединение "Станкоимпорт" във Франция, пише "Комерсант".

Четирийсет и четиригодишният бизнесмен с руско и френско гражданство от ръководството на парижкото правозащитно сдружение "Рюси-Либерте" ("Свободна Русия"), арестуван задочно от московски съд, бе задържан по линия на Интерпол и руската Генерална прокуратура ще поиска да бъде екстрадиран във федерацията, информира вестникът.

Според руското федерално следствие през 2004-2005 г. Кобляков съдействал на бившия шеф на "Станкоимпорт" Сагадат Хабиров да присвои задграничните активи на предприятието.

Още по темата

Двамата разработили и осъществили съответния план – сменили директора на дъщерна фирма с човек, когото държали под контрол. После с пари от тази компания наели френски адвокати, които "създали фиктивно задължение на филиала" за 1,5 милиона евро.

Така холандска компания, действаща в интерес на съучастниците, получила имуществото на дъщерната фирма "Станкофранс", включващо 6 апартамента и 30 хектара площ в престижен парижки район. Недвижимото имущество било продадено за 5,5 милиона евро, твърди обвинението.

Кобляков и защитата му заявяват, че наказателното преследване срещу него е "политически мотивирано", и го свързват с дейността на "Свободна Русия", активно критикувала властите в Русия, посочва всекидневникът.

През 2007 г. новото ръководство на "Станкоимпорт" направи ревизия и сезира органите на реда. Следствието установи, че освен във Франция по същата схема били заграбени имоти на "Станкоимпорт" в още 19 страни като Норвегия, Германия, Финландия, Канада, САЩ, Белгия и Мексико, пише "Комерсант".

През 2012 г. бяха признати за виновни в превишаване на пълномощията първите обвиняеми по делото - Татяна Найдьонова от бившото руско министерство на държавното имущество и шефът на борда на "Станкоимпорт" Владимир Полютов, подписвали документи, свързани с аферата за над 1 милиард евро.

Найдьонова бе осъдена на 3 години затвор и изплащане на 2,5 милиарда рубли обезщетение. След огласяването на обвинителната присъда Полютов се самоуби. Сагадат Хабиров почина междувременно при неясни обстоятелства в Израел. В момента московски магистрати съдят задочно бившия адвокат Станислав Рогожин, участвал според следствието в кражбите, напомня изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
пак съм аз преди 9 години
Татьяна Ефимовская24.02.2011 17:45Истинное лицо социального предпринимателя Николая Коблякова можно найти в закромах Интернета Новость: ООО "ПарентСтройка-Помощник", Москва - беспричинное коллективное увольнение (Категория: Черный список России - коммерческие структуры, spiski.su/news.php?extend.427.129) Добавил spiski Monday 25 August 2008 - 13:20:45 ООО "ПарентСтройка-Помощник", структурное название - SeniorHotelGroup Учредитель Кобляков Н.В. Cайт: seniorhotelgroup 22 августа 2008 в пятницу коллективу офиса (6 человек), базирующегося в Монино, руководством СБЕ "Сениор
15
0
 
2
 
! Отговори
пак съм аз преди 9 години
rospres/hearsay/14638Несвободный основатель "Свободной России" Беглый правозащитник Кобляков помог экс-главе "Станкоимпорта" Хабирову вывести французские активы объединенияВчера стало известно о задержании в аэропорту Софии (Болгария) руководителя парижской правозащитной ассоциации "Свободная Россия", бизнесмена с двойным гражданством Николая Коблякова. Предприниматель был задержан по линии Интерпола, и Генпрокуратура РФ направит запрос о его экстрадиции. По версии обвинения, господин Кобляков являлся участником хищения активов внешнеторгового объединения (ВО) "Станкоимпо
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е за всички, които не са наясно с делата на Николай Кобляков - бизнесменът мошенник с руско-френско гражданство, псевдо демократ и псевдо борец за права свободи. Но първо ще ви отворя очите с Ботев ПАТРИОТ Христо БотевПатриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не обича *** е расист; Който не обича еврейте - антисемит;Който не обича руснаците е правозащитник. (народна мъдрост)
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А "Свободна Русия" е параван за кражбата на активи и пак ще скочат бащи и майки, че Путин е виновен. Аман от будали ...
11
3
 
3
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До ДичееевАко искаш ми отговаряй дреме ми на .... Защо мислиш, че *** не седи зад това искане? Че човека е говорил против него, естествено, че ще идва от него, логично е! Но на теб за логика няма да ти говоря, тя е нещо твърде трудно за разбиране от теб. Аз къде защитавам западните лицемери? Да ме видя да го правя? В постовете ми по-долу ще видиш, че говоря с факти. Аз не вярвам нито на Путин нито на САЩ, просто Птик ме дразни повече това е! Айде със здраве ходи да се заяждаш с колегите си!
10
1
 
3
 
! Отговори
Дичееев преди 9 години
Че не съм ти на нивото е повече от очевадно. То е срамно ако човек е на твоето ниво. И за да не падам още по-ниско ти отговарям само още този път. Леле, как ме уплаши! Ще ти говоря както си искам, ясно? Това със завирането ти го дадох като идея аз, ти нещо ново не можеш ли да измислиш? На кого вярваш ти няма никакво значение. Аз пък защитавам когото си искам. Путин е способен да излъже, западните лицемери не лъжат, те само истината говорят разбираш ли. Къде видя името на Путин в статията?
9
4
 
2
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До ss do 21Глупости пич, говориш пълни идиотщини! Интерпол не може да издава заповеди може само да поиска задържането. Да не мислиш, че Интерпол имат такава власт? ТИ чуваш ли се какво говориш! От централният офис на Интерпол дори не знаят за тази заповед, тогава за какво изпълняване ми говориш? И ти мислиш, че щом *** свирне ние трябва да скачаме? Не мисля така!
8
2
 
2
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До ЗА 7-10Като ще цитираш новината я цитирай цялата-не е заповед защото Интерпол не може да дава заповеди а искания. И не е от Интерпол а от клона на Интерпол в Русия, това не е едно и също. Освен това българския съд в случая Софийският трябва да реши на базата на доказателствата от руската страна дали да извърши екстрадирането! Като имаш само опорни точки не лай!
7
1
 
10
 
! Отговори
Дичеееев преди 9 години
Нищо такова не намеквам. Къде видя в поста ми такова нещо? Ама вие платените *** сте много прости бе! Не всеки говорил против Путин е престъпник, но напоследък всеки престъпник, като усети дебелия започва да говори против Путин за да се пише демократ. Опорните точки си ги заври, където слънце не огрява. Ставате банални вече с тях. Като краде активите не рева, сега реве. Ще си чопна аз няколко милиона държавна пара, пък щом пищя против Путин-нищо. Що не пищя против него, докато краде?
6
4
 
4
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До mmm 15Ти да не намекваш, че всеки говорил против *** е убиец? Леле ама наистина яки опорни точки направо ме разби!
5
2
 
16
 
! Отговори
mmm преди 9 години
По това време всички са на работа...американските *** - също. Ако съдим по коментарите от 1-ви до 8-ми плюс 13-ти се вижда, че е писан от един човек, като извадени от калъп са. Да обобщим какво ни внушават те: няма значение какво държавно имущество си заграбил, в какви престъпни схеми си се набъркал, пиши се противник на Путин и виден демократ и член на някое западно НПО и кражбите се опрощават. Нямат право да те пипат. Плюй по Путин и убиец да си, няма да те закачат. Ако опитат-рев до Бога
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Случаят е перфектен шанс за България да разбере защо този престъпник не е арестуван във Франция, а е изпратен тук, за да се вдигне шум и да се покаже на света, как можем да не бъдем *** на Путин, а яростни радетели на либералните идеи.
3
1
 
28
 
! Отговори
aaa преди 9 години
На криминалните престъпници,вече им викаме правозащитцници,браво!
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като престъплението е извършено във Франция защо не е разследвано от френските власти? Нещо много мирише в тази история!
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-лесният начин да се справиш с политическите си врагове е като ги обвиниш в криминални деяния! Така с един куршум уцелваш два заяка! Хем отстраняваш физически враговете си, като ги вкарваш в затвора, хем ги унищожаваш морално!