Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Киев също готви санкции срещу Русия
Обновена: 8 авг 2014 20:10 | 8 авг 2014 16:38, Миглена Иванова
580
Украйна предлага да спре транзита на руски газ
Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AП.

Украинското правителство ще внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица за налагане на санкции. Това съобщи пред журналисти в Киев  Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Още по темата

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Санкциите ще бъдат гласувани от Върховната рада във вторник.

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще понесе загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия й природен газ от Русия, допълва АП.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 г. и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е завоювала незаселени или слабозаселени територии през 16 век. Украинците, то своя страна, В МОМЕНТА опитват да завоюват една от най - населените РУСКИ територии, опитвайки се първо да я обязлюдят чрез геноцид. Няма нормален човек, който би приел това. Проблемите на Украйна с Европа ще дойдат в последствие именно заради това.
376
11
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименРусия е водила безброй завоевателни войни и затова и е такава голяма територията,явно нямаш нея пред вид !
375
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainec Ти за цивилизован свят кого приемаш ? Този който унищожава и трови човечеството включително и теб или този който създава мир и не води завоевателни войни в цял свят?
374
23
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен Вие не разбрахте ли до сега че Русия на лилиПутин напуска цивилизованият свят и набива здраво към Северна Корея ? лилиПутин се гласи даже да спре интернета защото е западна пропаганда ! Свикнете да живеете без нея !
373
4
 
33
 
! Отговори
123 преди 9 години
Нещастници, нямате идея каква катастрофа би бил за България добивът на шистов газ. Поинтересувайте се, на всякъде в районите, където се е добивал, сега е пустош, отрови и нещастно население. Това ли искате. Имаме си една златна Добруджа, която сега след Украйна би ни носила само печалби, искаме да я превърнем в пустиня с отровена вода. На САЩ не им пука за Европа. Техните интереси над всичко - агресори и фашисти нова проба.
372
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще го спре, ама вермахта ще ги прегази за 12 часа. Германците на студено да стоят не обичат.
371
4
 
32
 
! Отговори
аз преди 9 години
А на бас,че това е идея на САЩ,европейските мазници така и не разбраха каква е американската политика,а именно съсипване на икономиките,криза в енергетиката,потоци от бежанци от всякъде докарани от американските войни за "мир",несугурност у хората,съсипване на проекти,настройване народите едни срещу други и т.н. и т.н.,а целта е спасяване на фалиралата американска икономика за да си запазят ценната"американска мечта",ама за това им трябва Европа в руини и криза и най вече войни.
370
3
 
29
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Имайки в предвид, че Украинското правителство не смее да кихне само, аз лично си мисля че Чичо сам му е разрешил и обещал кърпичка. Всичко се движи по план начертан отвъд океана. Американците намериха начин да извличат шистов газ и същевременно да замърсяват почвата и водата за векове напред. А Украйна е най-точното място от където може да се тръгне. Вие представяте ли си как Яценюк ще вземе самостоятелно решение да спре газта за цяла Европа??!
369
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И точно в този момент българските ***,зовящи се реформатори атакуваха в съда разрешителното за строеж на Южен Поток.Народе,събуди се и познай еничарите и слуги на Сатаната.
368
1
 
35
 
! Отговори
експерт преди 9 години
Защо Костов и нашите "демократи" отказаха Син поток? България нямала нужда от него, Турция го взе сигурно има нужда.Защо ни натискат за Южен поток, а Турция веднага предлага услугите си ? И в Турция ли има много комунисти ? Но техните държавници, мислят за просперитета на страна си, за разлика от нашите.
367
18
 
18
 
! Отговори
българин преди 9 години
Всички български правителства от последните 25 години са за затвора защото не направиха нищо за енергийната независимост на страната -Поради това губим всяка година по един милиард евро от по-скъпия руски газ , а връзката с Турция би струвала едва половината от тази сума. Мръсни предатели и руски *** !
366
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
конфликта навлиза в нова фаза-кой ще врътне кранчето пръв.след врътването на кранчето чичо ви сам ще предложи своите услуги на европа, втечнен газ и разработване на шистови находища, така че не бойте се , една зима може да се помразува но за другата проблема ше е решен.
365
20
 
9
 
! Отговори
Съпунджийски преди 9 години
Само така спирайте газта и без туй руснаците щяха са го спрат,това е въпрос на чест кой кого е изоставил/изгонил след дълга дружба.Шеврон ще спаси Европа.Няколко кораба терминали за втечнен газ ще пристигнат веднага и така шист + втечнен газ.
364
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ АМЕРИКА !!!!!
363
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доктор Уотсън каза, че и двамата са жени.
362
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 506Ало Шерлок ,какво казва по въпроса доктор Уотсън за софианеца и шопа
361
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянеца и Шопа са много интересни като профил. Имат много сходна линия, потдържат подобно поведение, влизат по едно и също време, когато са под напрежение имат много подобен стил на изказване и речник. Софиянеца със сигурност е жена. За шопа имам само такива подозрения. Странни са.
360
1
 
9
 
! Отговори
Тео преди 9 години
А и Софианеца, надявам се, че не смяташ за разумно да правим фракинг в Добруджа?!?
359
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и сега имат храна. На руска територия се произвеждат повече от 20 вида сирена. Плодове и зеленчуци - колкото желаеш и кавито желаеш. Само трябва да си преориентират доставката и количеството, което произвеждат. Гарантирам ти, че ще изпосзват вносни продукти само по време на прехода между внос и собствено производство. И за износ ще правят. Те вече правят де. САЩ са едни от най - големите зърнопроизводители именно в Бразилия. Много американски компании работят там.
358
1
 
8
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Софианец, с конекциите всичко е ок. Основно правило в бизнеса е да не зависиш само от ЕДИН доставчик. Ако сме далновидни и използваме случилото се може да станем комуникационен център на Европа. И тогава такива индивиди като Потрошенко и Яйцето ще го ... абе, знаете, защото ще има алтернатива. Отделно ние ще може да преговаряме за по-добри условия както с арабите така и с руснаците. Важното е българския интерес да е защитен в случая. Защото става въпрос за българи и за българска територия!