България е част от енергийна конфронтация

Руският печат за позицията на страната ни по "Южен поток"
Обновена: 20 авг 2014 09:24 | 20 авг 2014 09:21, Елка Василева
202
България е част от енергийна конфронтация
Снимка: архив, Reuters

България за пореден път спря строежа на газопровода "Южен поток", докато проектът "не отговори на техническите изисквания на Еврокомисията". Това нареждане вече предизвика недоумение в българските делови среди, пише "Росийская газета".

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е възложил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) преустановяване на всички действия по "Южен поток", докато проектът не отговори на законовите изисквания на ЕК, съобщи преди два дни министерският пресцентър.

Според руски аналитици чрез по-нататъшни дискусии по въпроса Брюксел разчита да спазари по-добри възможности за участие в проекта за европейските производители. Точно затова ръководството на ЕК отново натисна Русия, за да замрази осъществяването на "Южен поток", докато започнат преговори с Москва, твърди "Росийская газета".

В икономически план Европа има нужда от "Южен поток", но кризата в отношенията между ЕС и Русия неизбежно трябваше да се отрази и върху газопровода. Взаимните санкции обаче бяха наложени с оглед конфликтът все пак да не се проточи и до зимата да бъде решен, коментира за московския официоз Александър Курдин от аналитичния център по енергетиката към руското правителство.

Ситуацията около "Южен поток" в България пак се изостри, отбелязва "РБК дейли". Българските власти фактически обвиниха "Газпром", че се мъчи без разрешение да емитира допълнителни акции от "Южен поток България" АД, та да получи контрола върху оператора на строежа на газопровода. В спора може да се намесят българските правоохранители, смята изданието.

Още първият опит на временното правителство в България наистина да спре строежа на "Южен поток" на практика се провали. Властите в София не успяха да блокират увеличаването на уставния капитал на съвместната проектна компания, при все че бяха представени в директорския борд, пише по същия повод "Комерсант".

Според експерти съдбата на газопровода ще зависи най-вече от преговорите между Русия и ЕС в контекста на украинския газов проблем, добавя всекидневникът.

До последно време всички изявления на България, че спира проекта, всъщност бяха фикция, заявява негов събеседник, "запознат с нещата". "Позициите на "Газпром" юридически са много добре защитени с междуправителствено споразумение, затова сега българите използваха единственото ефективно средство – да парализират работата чрез БЕХ", казва той.

Активните действия на София може да са "димна завеса за Брюксел", предполага бившият български посланик в Русия Илиян Василев, цитиран в статията. Българското "техническо правителство всъщност не решава нищо; след изборите ще видим как да се разберем", казва източник на вестника в "Газпром".

Отношението на новия български кабинет към проекта може бързо да се промени, ако през зимата се появят проблеми с транзита на руски газ през Украйна, отбелязва Алексей Гривач от руския Фонд за национална енергийна сигурност.

Русия ще повдигне въпроса за "Южен поток" на преговори с ЕС по украинския газов проблем на 29 август, допълва "Комерсант".

"Новие известия" представя "версия, популярна сред официалните лица в Русия" - че "днешната атака срещу "Южен поток" идва само от интригите на САЩ и европейците, играещи по свирката им, забравили уж собствените си изгоди заради интересите на отвъдокеанския "по-голям брат".

Трудно е обаче да подминем факта, че още преди да започне конфликтът в Украйна, ЕС бе разтревожен от опитите на "Газпром" да обкръжи Европа, да я хване "в клещи" чрез "Северен" и "Южен поток". С тази цел ЕС последователно се стремеше към диверсификация на газовия внос; освен това Европа отдавна има претенции към "Южен поток" във връзка с Третия си енергиен пакет, припомня изданието.

Според експерти на "Взгляд" поведението на София няма нищо общо с антируските мерки на ЕС. Правилата на ЕС датират отдавна и Европейската комисия настояваше България да ги изпълни, що се отнася до "Южен поток", още от 2008 г., цитира електронният вестник аналитика Михаил Крутихин, говорил пред РосБизнесКонсалтинг. "България започна да реагира на тези искания, когато комисията пристъпи към санкции срещу София", обяснява той.

В края на август предстоят преговори между Русия и Украйна в Минск. Дотогава Западът и по-точно Вашингтон би желал да покаже, че газовият поток през Украйна няма алтернатива, заявява руският наблюдател Дмитрий Абзалов.

Според него обаче позициите на ЕС и на Вашингтон може да се разминат точно сега. "Вашингтон гони свои цели, свързани с енергийната сигурност, по-точно с опит да натрапи на Европа своя шистов газ. Европа обаче от една страна не иска да плаща твърде много за синьото гориво, от друга - много силно зависи от руските енергоносители. Ясно е, че маньовърът около България е част от по-сериозна енергийна конфронтация, от борба за Евросъюза като ключов пласментен пазар. Ако погледнем по-широко, води се борба за самостоятелна икономическа политика на ЕС. И България е най-слабото звено, където се кръстосват всички интереси", разсъждава експертът.

В момента България зависи много сериозно от ЕС и от помощта му - европейските фондове. Това е особено важно с оглед последните аграрни санкции на Русия, от които българите може сериозно да пострадат, изтъква пред изданието "Руска планета" аналитикът Руслан Костюк.

Обявеното от България спиране на строежа на газопровода, заобикалящ Украйна, може да сложи кръст на целия проект, предупреждава "Независимая газета". "Белег за най-сериозни проблеми с "Южен поток" според вестника са започналите преговори на Киев с големи енергийни компании за продажба на част от украинската газотранспортна мрежа (ГТМ). "Мрежата наистина има смисъл да се купи само при пълен провал на "Южен поток", който би обезценил украинската транзитна тръба", коментира всекидневникът.

Ако "транзитната тръба" бъде продадена "на американците", строежът на "Южен поток" може да не започне изобщо, заключава "Независимая газета".

Междувременно "Газпром" отправя сигнали към ЕС, че е готов да прокара алтернативен канал за износ, наречен "Силата на Сибир", към Китай. И намеква на Брюксел, че Европа не е единственият желаещ да получи руско "синьо гориво", отбелязва "Московский комсомолец".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
7
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
*** ако има късмета да заповяда спиране на газта, точно след две седмици ше прати Медвежонката да лиже, където господарят му е плювал. Защото ще останат без КИНТИ. И тогава гладните мужици ше го обесат за ЯЙЦАТА.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакам с нетърпение зимата на нашето недоволство- когато спрат газта.
131
1
 
5
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
191 :Въпросите ти са съвсем точни,но попадат на неточен адрес.Просто във форума е пълно с едноклетъни американофили и всичко отива нахалост.*** вярват на това,с което ги заливат медиите и политиците и въобще не желаят да мислят,а още по-малко,да действат.Ето,например,вече 7 години ги грабят западни банки,корпорации,монополи,търговски вериги и концесионери на полезни изкопаеми,между които няма руски,но *** хорово лаят срещу Русия и благоговеят пред откраднатите от тях,еврофондове?
130
0
 
7
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Само да отметна,че във Фъргюсън е убит още един афроамериканец на 23 години.източник BBC News
129
1
 
15
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 176 Да се радват докато могат ,после на софиянци като им зафучи зимата и газта за колите им и котлоните им стане колкото бензина ще се усетят какви са ги надробили Надявам се в София тази зима да е най-люта ,та малко да им уврат главите на тъпише шопи
128
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още към 191-----------Тези централи на въглища нямат бъдеще!А ние ще плащаме по 27 и 29 ст.Вие осъзнавате ли кой ви бърка в джоба или по принцип сте си балъци и си плащате както ви кажат от Вашингтон?!
127
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е интересно твърдението енергийно зависии от Русия!1) Аз знам за 2 Американски Марици, от които по договор сме задължени да плащаме по 27 и 29 ст. и сме задължени да изкупуваме тази скъпа енергия, иначе щяхме да ползваме АЕЦ Козлодуй на 5 ст. И това са централи на въглища, нещо срещу което ЕС се бори!2) От ЕС ни задължават да купуваме ток на 50-60 ст. от ВЕИ-та. За нито един подобен договор с Русия не съм чувал!Някой ще ме светне ли как ни заробиха Руснаците, може би с ниски цени???
126
1
 
16
 
! Отговори
КАПУТ преди 9 години
ДО - ШОП. Шопе, почини си малко,че не остана НЕОБЛИЗАН АМЕРИКАНСКИ ***.
125
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анониментова не са бази на НАТО, това са бази на САЩ!------ Да, и какво от това? Какъв е проблема? Какво те мъчи по тоя повод? Егати *** азиатски... Я у лево, бе!
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп------------Шопе, това не са бази на НАТО, това са бази на САЩ!
123
0
 
17
 
! Отговори
НАГЛЕЦ преди 9 години
Проблема е , че Русия продава газ в Европа , а шистовия като по скъп и вреден за околната среда / но пък АМЕРИКАНСКИ / няма как да пробие на пазара. Затова наште Американски братя решиха да изтласкат Русия от Европейския пазар слагайки бариера в Украйна. И да печелят от пренос. На принципа : С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИ. Същото е и с атомните реактори
122
13
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименИма ли Руски бази тук, имало ли е ???--------------Какво значение има дали е имало руски бази, нещо не схващам? И да не е имало, сега трябва да има американски.
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 181-----------------Плюс това на наша територия има 4 американски бази!Те не са на НАТО! на САЩ са!Има ли Руски бази тук, имало ли е ???
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като говорите за заробване:Ще плащаме още дълго за американските централи и ЕС зелената енергия!А от Руските инвестиции знам 2 проекта - АЕЦ Козлодуй, продаващ на 5 стотинки и Нефтохим Бургаз - Лукойл, продаващ на конкуретни цени, осигуряващ работа на хиляди!Е какво излиза?Май някой ни пороби, докато лаете Русия!
119
1
 
3
 
! Отговори
До Сергей Смирнов преди 9 години
Да, Вы правый!:((
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те така говориха и за АЕЦ Белене, че не ни трябва, защото щели сме да си избием парите, чак след много време, че не ни трябват толкова мощности и т.н.А ето сега ще строят нов реактор!Е как изведнъж, като се появи американски инвеститор и вече ни трябват нови мощности???И сега ще продават на 9 ст., докато Козлодуй продава на 5 ст.След години Американски инвеститор ще я построи тая тръба и ще си взема таксички. И тея таксички ще му ги плащаме! ***!!!След години
117
0
 
12
 
! Отговори
До pastoral преди 9 години
Ами прав е. Българите сме предатели. Винаги сме били такива. А във връзка с новите добри западни практики, станахме и ***.
116
1
 
9
 
! Отговори
КАПУТ преди 9 години
До -анонимен 168. Що така бе Миме ? Когато фактите говорят по добре да не обиждал. А ако не виждаш фактите значи главата ти е завряна в поредния АМЕРИКАНСКИ ***. КОЙТО ОБЛИЗВАШ. Извади я и си почини.
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвате се, че ЮП е замразен. Зимата като ни се смръзнат задниците на всички друга песен ще запеете. Коментирате каква е ползата и колко ще струва ЮП. А не се замисляте, че в момента БНБ ударно печата пари. Не се замисляте, че държавата ще вземе милиарди заем от МФВ за да изплати влоговете в КТБ. Значи за влоговете, когато те прибират лихвите са си техни, а после трябва всички ние да им плащаме за фалита? Наистина у нас останаха само промити мозъци.
114
4
 
0
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
173. това, че ти си съгласен нищо не значи, другарю никой. и не се пренапъвайте да си не скинете некоя вратна жила.