Ахмет Давутоглу ще е новият премиер на Турция

Той ще е най-хрисимият министър-председател, коментира дипломат
Обновена: 21 авг 2014 22:56 | 21 авг 2014 22:55, Бойчо Попов
25
Ахмет Давутоглу ще е новият премиер на Турция
Снимка: Reuters

Новоизбраният турски президент и бивш премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че номинира външния си министър Ахмет Давутоглу за нов лидер на управляващата Партията на справедливостта и развитието (AKP). Това означава, че той ще бъде предложен на парламента и за премиер на Турция, предава Ройтерс.

Гласуването на номинацията ще се състои следващата сряда на извънреден конгрес на АКР, но според анализаторите е сигурно, че тя ще бъде одобрена.

Ердоган, който трябва да поеме премиерския пост на следващия ден, 28 август, даде да се разбере и по-рано, че новият лидер на АКР ще бъде и неговият избор за министър-председател.

За възхода на Давутоглу турските медии пишеха от дни. Фактът, че Ердоган направи едно от последните си предизборни мероприятия в ценралноанатолския град Коня, избирателният район на топ дипломата, бе счетен за ясен жест. След номинацията новият президент обеща да подкрепи Давутоглу в борбата с "паралелната държава" - средите, които той обвинява в заговори срещу него, обвинения в корупция и критики за започнатия мирен процес с кюрдското малцинство. Ердоган заяви също, че Давутоглу ще бъде „идеалът на една нова Турция“ и ще осъществи целите на АКП за 100-годишния юбилей от основаването на държавата през 2023 г.

Ердоган заяви, че приоритет на следващото правителство ще бъде и съставянето на нова конституция на страната. От години той не прикрива желанието си да промени формата на управлението в Турция и от парламентарна република тя да стане към президентска или полу-президентска република.

Според Ройтерс в новото правителство ще доминират лоялни на президента хора и така той ще продължи да оказва силно влияние върху управлението от пост, който по принцип има само представителни функции.

Икономическият екип вероятно няма да бъде променян и вицепремиерът Али Бабакан и финансовият министър Мехмет Шимшек ще запазят постовете си поне за още една година. Министерски позиции обаче може да получат близкият помощник на Еиаджьх Ялчън Акдоган - като вицепремиер, както и ръководителят на разузнаването Хакан Фидан, чието име се спряга за външен министър.

„Давутоглу определено е човек, когото Ердоган може да контролира, защото той не разполага със своя база избиратели. Ердоган го създаде. Той е вероятно най-хрисимият министър-председател, който може да бъде избран“, заяви европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Същевременно обаче той е известен по света и уважаван в партията, поради което инвеститорите вероятно ще го възприемат като символ на стабилност и продължаване на сегашния курс. 

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
turcin преди 9 години
Davutoglu e istinski mij na myasto bravo samo taka vin cionisti ot turciya
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Германия ще подкрепи Кюрдите с оръжие , да защитят земите си от Джихадистите и "Ислямската Държава0.С което ще разчитат на тях да ги спират да преминат към Европа.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14 . Кюрдите са завладяни от турците и не е имало кой да ги освободи.Сега въоръжават кюрдите в Северен Ирак с американско оръжие , а и Германия ще им изпрати оръжие !
15
2
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Не е нужно Турция да им дава земя. Те сами ще постигнат формирането на държава в границите на техните собствени исторически земи.Проблемът се състои в това, че една раздробена и омаломощена Турция няма да бъде преграда между Европа и ислямските фундаменталисти.Просто пожелайте на съседите в държавата им да надделее светското начало.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНИ при него"ОПИТИТЕ" най-накрая успеят
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давутоглу е добър, ако и в Европа имаше някой министър прецедател като Давутуглу който да милее за Християнството колкото Давутуглу за Исляма и налагането на Пан-Ислямската идеология щяхме да сме супер.Все пак Честито, Умен Човек е.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До erdogan Само че край със свободата!!!
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като сте толкова загрижени за кюрдите дайте част от българските земи
10
17
 
16
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
Крайно време е Турция да даде територия на кюрдите! Те имат право на собствена държава...
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЕЕКО ПРЕМЕСТВАНЕ
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръководителят на разузнаването Фидан, ще го спрягат за Външното министерство ?А новият Премиер е на пълно подчинение на Ердоган ( който няма чак такива права ) .Значи иска да направи Турция Президенска държава , за да си увеличи правата !
7
10
 
17
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Турция все още е в апогея си ! Предстои им отцепване на Кюрдистан !
6
22
 
13
 
! Отговори
erdogan преди 9 години
Erdogan na vlast i v BG
5
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Кои сте вие?Прави впечатление, че *** страшно реват срещу Ердоган и Давутоглу.Явно техният човек на изборите беше кюрдът...?
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата отиват на лошо... за нас
3
13
 
28
 
! Отговори
Поля преди 9 години
Типичен турски ***...
2
10
 
7
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Ердогaне, и президент не е лошо бaте, вaжното е дa ви вкaрвaме фирмичките и дa влезете в съюзaAлaху Aкбaр!
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойчооглу напиши нещо за България бе :)) !