Как американският полицай взима решение да стреля?

Убийството във Фъргюсън повдига множество въпроси
Обновена: 21 авг 2014 18:39 | 21 авг 2014 18:39,
76
Как американският полицай взима решение да стреля?
Снимка: Reuters

Обстоятелствата, довели до смъртта на чернокожия младеж Майкъл Браун във Фъргюсън, все още са неясни, пише БиБиСи. Въпреки че няма съмнение, че Браун е бил прострелян шест пъти от полицай Дарън Уилсън, има противоречиви версии за обстоятелствата, накарали Уилсън да дръпне спусъка. Дали полицаят е прибързал със стрелбата срещу невъоръжения Браун? Или пък се е защитавал от атаката на високия почти 2 метра 18-годишен младеж?

Когато става въпрос за използването на оръжие от американските полицаи, правилата изглеждат прости, но само на хартия. „Използваш оръжието си само като крайна мярка“, обяснява Джим Паско, изпълнителен директор на Националния братски орден на полицията. „Може да се използва в ситуация, в която сте почувствали живота си или този на гражданите под заплаха“, допълва той.

Широката употреба на бронежилетки означава, че полицаите имат много по-малко поводи да се чувстват застрашени. В резултат на това броят на убийствата от полицаи намалява със 70% в последните три десетилетия. Повечето полицаи се пенсионират, без изобщо да стрелят с оръжието си.

И все пак шансът някой да бъде убит от полицай е с 600% по-голям от този да бъде убит от цивилен гражданин. В САЩ всяка година 400 души умират под изстрелите на полицията.

Въпреки че няма национален стандарт за използването на оръжия, има все пак някакви неписани правила, които се спазват. Служителите минават през симулации за стрелба постоянно и би трябвало да могат ясно да определят коя ситуация е застрашаваща и коя не. Въпреки това нещо очевидно се е объркало в онзи момент, когато Уилсън е натиснал спусъка.

„Полицаят трябва да вземе решение за части от секундата“, посочва Паско и допълва, че винаги се действа според поведението на заподозрените. Въпреки това според него полицаите винаги реагират само при самозащита, а не нападат.

В такъв момент полицаите трябва да разчитат на обучението и инстинктите си, а не на емоциите си. „В тези ситуации през тялото минава вълна от адреналин, затова и преценката не е същата като на тези зад бюрото, които пишат програмата за обучение“, обяснява проф. Кандис Маккой, преподавател по криминално право. По думите й обучението помага, но то няма как да е съвършено. Според нея, когато полицай стреля, той стреля, за да убие.

Маккой обяснява, че стрелба само с цел обезопасяване на заподозрения е невъзможна, тъй като в такива екстремни ситуации полицаят забравя всичко. По думите й тогава полицаят може да стреля само в тялото.

След като полицай убие цивилен, той става обект на вътрешно разследване или от федералното правителство, или от други агенции. В голяма част от случаите не се повдига обвинения срещу служителя, тъй като водеща за ситуацията на убийството е преценката на полицая.

„Той може и да не е в реална опасност, но ако вярва, че е, той ще бъде оправдан“, обяснява още Маккой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Bulgaricus преди 9 години
Българските полицаи ги пребиват и пак не стрелят. Редовно. Нулев авторитет. Затова и при тях е ред, при нас хаос.А робите са по-скоро българите, не американците, които имат огромни семейни бюджети и с тях пътуват и живеят охолно.
51
0
 
0
 
! Отговори
Дуло преди 9 години
Както му повеляват правата и закона ...
50
0
 
5
 
! Отговори
kings преди 9 години
Трябва да си с доста робско мислене, за да смяташ, че трябва да застрелят някого, защото си е хвърлил фаса на земята, пътувал е без билетче или щото е отказал да си свали прозореца, както имаше случай с една даскалка наскоро в САЩ. Идеята на правораздаването не произтича от някакво псевдорелигиозно схващане за праведни и неправедни, а за да функционира нормално една система и да се защитава общото благо. В Тексас колкото и да пържат хора по ел. столове, престъпването на закона не изчезва.
49
0
 
0
 
! Отговори
Gospodin Nikoi преди 9 години
До 53Вземи прочети пак за тея работи колко се пада на 1 полицай в България защото не си много добре запознат ми се струва . А второто е че полицаите на улицата са много по малко от тези които са канцеларски плъхоже . Вземи статискита колко е щата на МВР и виж какво е населението на България и сметни сам да се запознаеш
48
3
 
7
 
! Отговори
53 преди 9 години
основната функция на полицията в сащ е да помага на хората. с нарушителите,обаче са безкомпромистни. за настъпана, а не премината с колата бяла черта пред кръстовище ни глобиха 200 долара. иначе поздравяват, помагат,въобще гледат си работата професионално.четох че в бг на човек от населението имаме 3 пъти повече полиция от Румъния и 7 пъти повече от щата ню йорк. издържаме търтеи и рушветчии
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има щати където законите са просто железни. при три регистрирани кражби,при четвъртата дори ако е и за чифт чорапи присъдата е доживотен затвор. там не е за българи. при нас кражбата е национален спорт
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българина винаги се подиграва на другите и се мисли за най умен знаещ можещ, а е най мизерен и въшкар и държавата ни е най мизерната и въшкава
45
1
 
4
 
! Отговори
начо преди 9 години
през 2012 гостувах на сестра ми във филаделфия,бяхме и на разходка до бостън с колата им.случи се така че я оставихме,разхождахме се и в един момент не си спомняхме къде сме оставили колата.смешна и глупава ситуация. помолихме полицай за помощ.чрез някаква система за наблюдение по цвят модел и номер за 10 минути откриха колата,човека си остави района и ни закараха с полицейската кола до нашата. на сестрата и казах че в бг нямаше да ни обърнат внимание.според нея полицаите в сащ са отзивчиви
44
1
 
4
 
! Отговори
Do 50 преди 9 години
Стига си се правил на големия хуманист с иронични забележки към американското общество.Да, преди е имало силен расизъм, но с усилията на цялата държава той е сведен до минимум. Чернокожи са едни от най-богатите в САЩ. Музиканти, актьори, съдии и т.н. Хората работят в тази посока. Това, че си има ***, които са си като нашите ***- вече не може да се отстрани от веднъж. А и *** са като нашите ***- много са смели, докато не видят пистолета. След това- бате, бате...и реват.
43
0
 
4
 
! Отговори
Прост преди 9 години
И в БГ, трябва да се приеме точно такъв закон! Отиват 2 патрулки в случано избран район(квартал) с "проблемни" .ибани граждани. Почувстват вътрешно заплахата и ... то беше пукот, то беше гръм... тиха и спокойна вечер.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как,как?! Видили полицая че е черен - стреля. А ако самият полицай е черен - видили по-черен от него - стреля... и така се борят с расовата дискриминация
41
0
 
1
 
! Отговори
Фъргюсън преди 9 години
След премахването на расовата сегрегация в САЩ, във Фъргюсън възнекват най-много негърски банди. Това си е от чисто избиване на комплеси.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A.C.A.B., а вие шоп и онбашия ДГД!
39
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Georgi Georgiev Тия номера ако се опиташ да ги играеш в Россия, ще изядеш палките още като ги погледнеш накриво. А да не говорим, че ако се опиташ да ги псуваш ще ти избият зъбите на момента. Множко са ти търпяли българските простащини.
38
7
 
6
 
! Отговори
bh преди 9 години
l полицайте в Америка са рядко мръсни . като че ли с конкурс ги избират такива ***. То не е далеч от истината защо така както стоят нешата в самото желание да станеш полицай има нещо извратено ... Аман от тая полицейска бруталност! Най смешното е че някой нашенски американери - български реднеци се опиват по реда в Америка, тука им викат ло and order фрикс, но само докато садистичната система не ги смажи и тях самите и така маса нашенскжи дураци си гнията в затворите за няма нищо обикновенно докато преди са боготворяли патканите ...
37
3
 
8
 
! Отговори
до номер 34 преди 9 години
аз искам да живея в русия
36
1
 
4
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Аз му теглих на Български една хубава псувня и му казах че ще тръгна след като си обуя обувките . *** ме чакаше и ме изпроводи докато не минахме границата със South Carolina .
35
9
 
14
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Полицаите в щатите са най-голямата ***, пишете в ютуб - police brutality и гледайте за какво става въпрос. Там ги мразят полицаите - има много случаи на разтреляни полицаи, спират при проверка кола - човека ги разтрелва после се барикадира в жилището си SWAT отряда нахлува но той убива още 5-6 преди да го ликвидират, друг случай полицаи ядат сутринта в закусвална и внезапно са разтреляни. Това всичко идва от гагстерските им методи на работа което ги правят омразни.
34
3
 
6
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Тъпанарите ни преровиха колата и багажа , явно надявайки се да намерят нещо за да ни арестуват . Тъй като нямаше нищо , ни свалиха белезниците и ни заповядаха да продължаваме към Мiami . Ние тръгнахме отново но след около 30 минути аз отбих на почивна станция за да подремна малко , 5 минути след това друг *** ми чукаше на стъклото с фенера си и ме пита какво правим тук . Аз му казах че имам нужда от почивка , той обаче ми заповяда да продължавам .
33
3
 
5
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Полицаите наизскачаха с извадени и насочени към нас пистолети и крещяха да им покажем ръцете си . После ни заповядаха да излезем един по един от колата и след това да легнем на замята . Сложиха ни белезниците и почнаха да ни питат защо сме спрели , ами защото съм уморен им казах . През това време един друг обхождаше колата с куче . Друг *** отвори термуса с кафето и ме пита какво е вътре , аз го попитах какво изглежда че е .