Напрегнато археологическо очакване в Гърция в земите на Александър Велики

Загадката на една от най-големите гробници, откривани някога в Гърция
22 авг 2014 16:36, Елка Василева
21
Напрегнато археологическо очакване в Гърция в земите на Александър Велики
Снимка: Reuters

Дали една от най-големите гробници, откривани някога в Гърция, в земите на Александър Велики, ще разкрие тленните останки на близък на известния завоевател? Археолозите никога досега не са били така близо до това да проникнат във вътрешността на мавзолея и тайната несъмнено да бъде разкрита, пише Софи Макри от АФП.

Посещението на гръцкия премиер Андонис Самарас миналата седмица в Северна Гърция на мястото на разкопките в Амфиполис поднови спекулациите за това какво крие впечатляващата надгробна могила, разположена на стотина километра от Солун.

Внимателните разкопки в земите на древна Македония продължават от много години. Работата бе прекъсната за известно време от изчерпването на средствата, свързано с кризата.

Но според гръцкия в."Катимерини" само две стени делят вече археолозите от вътрешността на гробницата. "Нужни са две до три седмици, за да се влезе в гробницата и да се стигне до заключенията", заяви миналия четвъртък министърът на културата Костас Тасулас.

Колкото и да е "нетърпелива" да проникне в гробницата, археоложката Катерина Перистери, която ръководи обекта, подчерта обаче, че "разкопките налагат свой график" и че е трудно да се предвиди точният момент, когато загадката ще бъде разкрита, посочи гръцката информационна агенция АНА.

Премиерът консерватор изрази своята сигурност, че се намира пред "много важна находка" в един район по-малко известен, отколкото античните храмове в Южна Гърция, но който от 70-те години насам е територия на големи археологически открития.

Със своите гори, езера, реки, златни и сребърни мини, сегашният район на Централна Македония в Гърция е съставлявал центъра на царството на Александър Велики /356-323 г. пр.Хр./.

Каква личност е получила честта да почива от 2500 години насам под внушителна триметрова надгробна могила, защитена от близо 500-метрова ограждаща стена, изградена от мрамор, транспортиран от остров Тасос /северната част на Егейско море/.

Хипотезите говорят за Роксана, персийската съпруга на Александър, за Олимпия - майката на царя или за един от неговите съратници и генерали.

"Със сигурност става дума за гроб, датиращ от времето след смъртта на Александър, но не се знае на кого е ", казва Катарина Перистери.

След смъртта на Александър във Вавилон Роксана и нейният син са били убити през 310 г. пр.Хр от генерал Касандър, който става цар на Македония.

Лъвът на върха на стената, двата сфинкса на входа на гробницата, датирани между 325 и 300 г. пр.Хр, свидетелстват за "впечатляващия" характер на паметника, посочва Перистери.

Александър III Македонски, роден в древната Пела, обучаван от Аристотел до 16-годишна възраст, е създал на 30-годишна възраст една от най-големите империи в античния свят, която се е простирала от Йонийско море до Хималаите.

Едва през 1977 г. във Вергина, на запад от Солун, бе разкрита непокътната гробницата на Филип II, неговия баща.

Шансовете гробът в Амфиполис да е този на Александър, чието локализиране отдавна вълнува въображението на историците, са почти нулеви, според археолозите. След неговата смърт на 32-годишна възраст тленните му останки били погребани в Александрия, в Египет, без нито едни разкопки да са потвърдили този сценарий.

Любителите на историята не са единствените, които следят внимателно резултатите от разкопките в Амфиполис. Наследството на Александър е в центъра на отдавнашния спор между Атина и Скопие, столица на малката балканска държава на северната граница на Гърция, която не успя да получи официалното си международно признание под името Македония.

От провъзгласяването на независимостта на бившата югославска република през 1991 г. насам Гърция блокира нейното присъединяване към ЕС и НАТО, обвинявайки я в присвояване на нейната култура и специално на личността на Александър Велики.

Атина протестира, когато летището на Скопие бе прекръстено на "Александър Велики" и при откриването през 2011 г. на статуя на завоевателя на основния площад на македонската столица.

В разгара на напрежението между двете страни през 90-те години една малка гръцка неонационалистическа партия бе начело в патриотичната треска. Тя се ръководеше от бъдещия премиер Андонис Самарас.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
От къв зор в Скопие бе антиовца!Всички хронисти изрично пишат,че е погребан в Александрия и дори и Цезар отива на гроба муда се поклони.След 1 век няма сведения за нея.Няма сведения и да е препогребван,а това би било и тогава световно събитие.Просто е забравено или скрито местоположението му.Ако го знаеха рицарите тамплиери биха го носили на ръце до Париж и Лондон.До АНТИОВЦА
17
0
 
20
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Аз прочетох книгата ,,Началото,, от Г. Бялков.Тази книга е и методология за разпознаване кое е гръцко,кое тракийско,кое българско,от къде идва християнството, кой народ пръв стига в своето развитие,че трябва и да се пише и създават буквата .Книгата обърква теоретичните твърдения на нашите и световни историци за началото на човешката цивилизация... и ,,Началото , на писмеността. С това аз си обяснявам тяхното мълчание за тази книга, с това се обяснява и защо сега гърците забавят отварянето на г
16
1
 
20
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Господин Овчаров греши като предлага ,,Перперикон,, да бъде обявен заобект на религиите,защото той има още по-голямо историческо значение,защото от тук тръгва началото на така наречения ,,Класически период,, на човешката цивилизация,на който и сега се удивлява цялото човечество и кой знае защо го наричат,,Гръцки,, а неговото начало започва от създадения в ,,Перперикон,, огромен тракийски културен пласт по това време,използван и от Омир в,,Илиада,, Виж кн.,,Началото,, от Георги Бялков.
15
0
 
2
 
! Отговори
iron maiden преди 9 години
https://youtube/watch?v=OGL_L0fok10 :)
14
0
 
10
 
! Отговори
111 преди 9 години
за съжеление от дълбоки старини ни управляват некъдърници , съседното село което сега разкриват гръцките находки е било БЪЛГАРСКО
13
0
 
27
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Всичко показано до тук от разкопките в гробницата говори за траките и тяхното културно и етническо наследство,оставено в Юго-източна Европа и българските земи. Прочетете книгата ,,Началото,, от Георги Бялков и всичко ще разберете-как се краде история и от кого.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 12Хубаво е да четеш това което са написали хората но е и хубаво да вникваш в него! "Лъвът на върха на стената, двата сфинкса на входа на гробницата, датирани между 325 и 300 г. пр.Хр"Само това ще цитирам останалото се надявам да отркиете сам/а Къде са 300г . пр. Христос къде са 995 след него, има няма 1300 години колкото е историята на България.Който и да се крие в гробницата очевидно не е случаен. Хората откриват и популялизират и вадят пари от това а ние кога с тази богата история?
11
9
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Като я отворят ще бъдат принудени да признаят , че Скопие им е законната столица !
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 995 г. Самуил убива солунския дук Григор и превзема Солун и може да е епогребан някой важен грък там.
9
8
 
13
 
! Отговори
за 3 преди 9 години
Човека ти цитира Паисий Хилендарски, неграмотнико! А там е написано на старото наречие - болгар, болгарин! Що се отнася до Александър Македонски, никога не съм уважавал завоеватели и разрушители на чужди цивилизации! Какво му великото? Че е повел едни хора да избиват други по земите им, нищо не подозиращи, но натрупали с труд примамливи блага? Явно величието се определя от размера на кражбата и насилието!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ли пак се гърчеем!? В учебниците винаги сме учили за Александър Македонски!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък съм 1000% убеден че гробът на Александър е в скопие и само в скопие.
6
7
 
2
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
Аз например, СЪМ УБЕДЕН, че ГРОБА на Александър Македонски се намира в Ерусалем. И мога да го докажа това.
5
3
 
5
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
Нека първо се съгласим, че ЧОВЕКА е с еднаква история на ЗЕМЯТА, от неговото природно или Божествено създание, НЕЗАВИСИМО къде се намира НА ТОЯ СВЯТ. НИЕ на БАЛКАНИТЕ, каквато и борба или политика или завоювание да ПОСТИГНЕМ, ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ хубавото, МЕЛОДИЧНОТО, КОЛИНАРНОТО, ДУШЕВНОТО, КРАСОТАТА на нашите народи. А те са толкова много сред нас! ОБЩОТО СЪЩЕСТВУВА НА БАЛКАНИТЕ, само желание да има и УМЕНИЕ ДА ГО ЦЕНИШ!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В статиите по вестниците пише, че тази гробница е по-внушителна от онази, в която е погребан бащата на Александър Велики.
3
2
 
7
 
! Отговори
Относно Александър преди 9 години
Преди доста време имаше статия за джамия в Александрия, изградена върху скална основа. В скалата под джамията е имало вероятно някакво подземие, защото пишеше, че като слизал "по стълби надолу", някакъв мъж видял през една от цепнатините в салата саркофаг с прозрачен капак - в него лежал млад мъж с корона на главата. После не успял да разпознае през кой от процепите е видял това. Археолозите били затруднени и от необходимостта да искат разрешения за работа в джамия. Четох това в детска възраст.
2
1
 
5
 
! Отговори
силвия преди 9 години
Може да е Хефестион. Вълнуващо и от полза за науката.
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хан Крум"българин" се пише псевдо-хане