САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи

Семейството на Фоули опитало да събере между 2.6-5 млн. долара
Обновена: 22 авг 2014 08:11 | 22 авг 2014 07:24,
76
САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи
Снимка: БТА

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение в "Уолстрийт джърнъл", че "Ислямска държава" е поискала 100 милиона евро (132,5 милиона долара) за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули.

Издателят на Фоули в информационния сайт "Глобал пост", Фил Балбони, назова сумата за откупа според съобщение в "Уолстрийт джърнъл". "Ню Йорк таймс" съобщи, че САЩ са отхвърлили искането.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Тя каза, че всякакви искания за откуп във връзка с Фоули, не са били отправяни пряко към американското правителство, което не поддържа връзка с мюсюлманските екстремисти от "Ислямска държава", които се опитват да завладеят Ирак и Сирия, отбелязва ДПА.

Още по темата
"Не правим отстъпки на терористи. Не плащаме откупи", каза Харф.

Балбони, каза пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да събере толкова.

Балбони каза, че той и семейството на Фоули осъзнали, че надеждата започва да се изпарява, когато започнали американските удари на 8 август.

Миналата седмица семейството получило гневен имейл от "Ислямска държава", в който се казвало, че ще екзекутират Фоули. "Бяхме ужасени, защото мислехме, че се приближаваме до момент, в който ще може да осигурим свободата на Джим", заяви Балбони.

По думите му терористите от "Ислямска държава" все още държат още трима американци. В журналистическо разследване през юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаване на заложници, взети от свързани с Ал Кайда терористични рупировки, отбелязва ДПА.

Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г. Тя не даде по-точни данни. По думите й САЩ активно обсъждат въпроса с европейски страни, които са плащали за освобождаване на техни граждани.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
До SS, 67 преди 9 години
В днешно време си има технологии, с които може да си почти напълно анонимен, vpn, tor, и други услуги, които маскират ip адреса ти. Бъди сигурен, че ако имаше начин ислямистите да "бъдат изпепелени" , досега да са ги изпепелили...въпреки че NSA имат уши почти навсякъде, просто все още я няма техническата възможност за пълен контрол над трафика (за щастие)...
65
1
 
3
 
! Отговори
И пак до 62 преди 9 години
През 80-те този термин "ислямски фундаменталист/-изъм" не беше сред популярните. Но доколкото си спомням, май в затвора Карлос Чакала набързо прие исляма. То ако трябва да сме точни и прякорът му дойде от някакъв филм/книга по онова време.Вярно, не е рязал човешки глави, но се поинтересувай за съдбата на жертвите пострадали при стрелба с автоматично оръжие или взрив от бомба.Макар и да има техническа разлика в използваните средства, говорим си за убийството на хора, А в случая и показно!
64
1
 
4
 
! Отговори
габито преди 9 години
Значи те ще се избиват тама, не знам кои ги финансира тия тама ама накрая ние ги издържаме от къде на къде незнам само какво удоволствие изпитват от това тия хора
63
1
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 9 години
Не се пали. Уикипедия не винаги е достатъчен източник, Както и няма разлика между убийството с нож, пистолет, автомат, въже или кола-бомба. През 80-те лежах във Военна болница и на етажа имаше момчета от Никарагуа. Мога само да гадая как изобщо се бяха озовали у нас. Бяха там от месеци, обезобразени и осакатени, но оживели след поредния партизански атентат срещу властите. Разменяхме по някоя дума на българо-руско-английски в пушкома на балкона. Докато 1 ден изчезнаха, а скоро и мен ме изписаха
62
2
 
8
 
! Отговори
Башар ал Асад преди 9 години
Що така бе хамери,нали сте големи хуманисти !?!? И за вас човешкия живот е на първо място !?!? Алчни к...и !
61
2
 
14
 
! Отговори
SS до [#68] преди 9 години
А не, Лили, не си права ? Ето, мен например ме интересува въпросът защо в 'чудесните' САЩ полицията (или гвардия, някаква си) екзекутира (разстреля) показно тъмнокожия гражданин Майкъл Браун във Фергюсън, а?? И той беше невинен, невъоръжен, по какво се отличава от заложника Фоли?Но Америка ни занимава с Фоли, а не с другото...
60
5
 
16
 
! Отговори
Лили преди 9 години
не мога да разбера защо толкова ни занимават и подробно ни информират за случая Фоли.Какво ни интересува? Нали не е българин? Какво има общо България с американските интереси някъде си по света??
59
5
 
13
 
! Отговори
SS преди 9 години
На тези хамерикански измислици изобщо не бива да се вярва! Получили били е-майл от джихадистите... Вятър! Че те, джихадистите, нали много добре знаят, че 10 мин след като изпратят съобщението отнякъде си в Азия, в радиус от 100 м няма да остане нищо неизпържено...
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея хора са животни. Никой не може да ме убеди, че демонстративното убийство на невинен човек е добра и правилна постъпка. Ако не искат да бъдат като САЩ, защо използват техните методи, че дори и по-гнусни? Заслужават си напълно мизерната съдба !
57
2
 
10
 
! Отговори
ник преди 9 години
Безочливи ***! До преди един месец ги въоръжават и финансират в Сирия,днеска не плащат! Ако има ***,да им вярват!
56
1
 
13
 
! Отговори
Василев преди 9 години
До 47По време на събитията в профсъюзния дом в Одеса беше умъртвена жена бременна в 8месец.Моля , коментирайте и този факт. Снимката на жената можете да видите в интернет.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 50Карлос Чакала никога не е бил ислямски фундаменталист и не е рязал човешки глави! Нито е одирал живи заловени руски войници в Афганистан или американски във Виетнам! Някога Западът защитаваше и Османската империя по времето на Баташкото клане-1876 г. Султаните защитаваха английските интереси на Балканите
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са създателите на тероризма, вярно е. Наивна е обаче логиката, че всяка вина трябва да се приписва на тях. Това ми прилича на лафа "Костов е виновен за всичко", който е пълна глупост. Костов е виновен, но също така са виновни и Станишев и Доган и Бойко. Хвърляйки вината на едните изцяло ви лишава от възможността да погледнете обективно на ситуацията, а тя е че съществува агресия и тя не може да се спре с агресия, както огъня не се гаси с огън. И двете страни в конфликта имат вина.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДа,за терориста Обама куршум в челото и два метра под земята да нахрани червейте!
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За терориста куршум в челото и два метра под земята да нахрани червейте!Тази *** трябва да бъде избита!
51
4
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
Май съзнателно пропускаш имената на още няколко държави, бивши членки на Соц-блока. Чувал си за Карлос Чакала, но има и доста други, за които и не си помислял. Това си е част от играта на всяка една държава и макар официално да не се признава, се практикува и на запад, и на изток. Без изключения.Вийната винаги е била мръсен бизнес, наситен с много мерзости и престъпления срещу обикновените хора, които са обичайните потърпевши, но както винаги всички бързо се съгласяват, че парите не миришат!
50
3
 
11
 
! Отговори
Илюмин-етка преди 9 години
Ама разбира се, че не правят! Фоули беше единственият журналист, който отразяваше реалната ситуация и това не се харесваше на САЩ. Някой чуди ли се защо измежду 20 пленници журналисти точно той беше убит?
49
2
 
13
 
! Отговори
Йово преди 9 години
"САЩ: Не правим отстъпки на терористи, не плащаме откупи". WTF, нали САЩ им плащаше за да воюва против Асад а сега на терористи не плащали. Тогава онова финансиране гласувано в американския сенат през 2011 г. за подпомагане на опозицията в Сирия( в това число АН и ИД ) как да го наречем!!!?
48
1
 
4
 
! Отговори
а преди 9 години
проблема не е в американците или тези ненормални джихадисти а в човешкия вид, който ние създал или модифицирал не е искал същество което да живее с останалите в мир и хармония а е искал робска раса която не си губи времето с много мислене и анализиране а преди всичко решава проблемите си с насилие и предпочита насилието и е лесна за манипулации.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Съдбата на Фоули беше решена от самите американци, те му подписаха смъртната присъда със собствените си ръце, с въоръжената агресия на Америка в ислямските страни и с десетилетната защита на политиката на Израел, при което Америка блокира в ООН дори най-плахите безобидни резолюции неодобряващи политиката на Израел в арабските страни. Резултартът е логичен и закономерен. Който сее ветрове жъне бури! Нобеловият лауреат Барак Обама води тая "мъдра" политика.