Заплахата от доморасъл джихадизъм за Великобритания

"Файненшъл таймс": Страната става виден износител на джихад
Обновена: 22 авг 2014 11:42 | 22 авг 2014 11:41, Елка Василева
31
Заплахата от доморасъл джихадизъм за Великобритания
Снимка: БТА

Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули от ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем, предупреждава в. "Файненшъл таймс" в статия, посветена на проблема на Лондон с джихадизма.

Гледката как британски гражданин от групировката "Ислямска държава" (ИД) поема отговорност за обезглавяването на завързана жертва цели да провокира, но това не я прави по-малко шокираща.

Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.

Правителството на Дейвид Камерън с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИД и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад.

Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване.

Неговите разкрития дадоха в ръцете на джихадистите пълен наръчник с информация на какво са способни американските и британските власти в областта на електронното следене, а също излишно навредиха на общественото доверие в британските служби за сигурност, предавайки погрешното послание, че се извършва масово следене, отбелязва вестникът.

Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск, допълва "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Какво се получи преди 9 години
Фактически Англичанин ( джихадист от южната част на Лондон ) убива Американец ???Няма ли САЩ да изпрати бомби на Камерън ? Или да го предупреди да излови джихадистите и да ги предаде , знаят ги , нали живеят в Лондон ???
29
0
 
0
 
! Отговори
Примляскващ преди 9 години
В тази ситуация не е изключено запада да нанесе ядрен удар по ИДИЛ докато не е станало твърде късно
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
to ve4e v balgaria gi ima dzihadistite otidete v pazarzihko i hte gi vidite za tova balgarite sa si vinovno predi godini izpadihme protestantite sega taka ni se pada a vie sahtite gi narizahte sekti
27
1
 
12
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Циниэмът на САЩ е беэграничен!!! Глобалната война, която ВОДЯТ в цял Свят е да НУЛИРАТ държавния си дълг, който е приблиэително почти 700 трилиона с дериватите!!! В таэи битка эа оцеляване, САЩ определя неэавидната роля и на Европа, като американска колония!!! Срещу САЩ, Англия и Иэраел, е мисля цялото човечество!!!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага да въведем рестрикции за англичаните, както те направиха 7 г, че още си правчт оглушки. Рестрикции, че току ни се цопнал някой терорист джихдаист
25
0
 
20
 
! Отговори
Blake преди 9 години
Тези са от кореняците-лондончани, дето се казват Мохамер, Ибрахим и прочее... Продължавайте да си ги развъждате, и се страхувайте от тълпите работливи българи, които ще ви залеят ей ся на!
24
0
 
13
 
! Отговори
майка плаче преди 9 години
Чакайте, чакайте, че те джихадистите все пак колят извън Англия, ами ако почнат и вътре да ги колят - това ще е апокалипсиса вече
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди дни обявиха, че има "българи", които се бият за ислямската държава. Какво правим ние, като тук е тотално раграден ***????
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хак ви е, скапани саксонци! Мразите нас българите и ни подозирате във всякакви грехове, но мюслитата в това време ви го вкарват през...големите порти, които сте отворили гостоприемно пред тях. Превърнахте се в " демократичен и либерален" маймунарник!
21
1
 
5
 
! Отговори
Дракула преди 9 години
Велик Британски Джихад. Машалла...
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТрябва да караме со кротце, со благо. Да не влизаме в остър конфликт с мюсюлманите, че ще ни е*ат майката.Ако много ги дразните ще започнат и нас да колят. Ще ни изколят като пилци.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги мислете западняците! Те все още имат силни държави и армии. Ние какво ще правим с нашите мюсулмани, с младите такива, които са подвластни на манипулиране. Нямаме нито силна държава, нито силна армия, естествено нямаме силни държавници последните 25 години.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, защото тъпата им политика да приютяват мюсулмани от цял свят скоро ще им изиграе лоша шега, същото се отнася и за Франция - над 50 милиони мюсулмани има в тези две страни, а от тях има поне 2-3 милиона млади хора, които много лесно ще станат джихадисти, а това е многомилионна армия от джихадисти в сърцето на Евдропа, които ще са готови да се бият до смърт за Аллах!
17
2
 
8
 
! Отговори
забавна история! преди 9 години
Англичанин коли американец!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лицемерът Дейви Камерън , като чул английският акцент на Джихадиста-убиец на американския журналист , веднага си прекратил отпуската. .Да не би да отива в Ирак да го залови.И какво откриват : джихадиста бил от южната част на Лондон ???
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е сега Кралското Разузнаване ?Нали убиха един член от Кралското семейство , че "много ги застрашава ". Е сега да се развъртят , защо им трябва десетилетие ..
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джихадизма в Англия могат да го ликвидират смели мъже,с чиста английска кръв,неподкупни,без морални слабости като принц Чарлз
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнимата ви заплаха нали раздухвате , че идвала от Източна Европа ? Тоя *** Камерон, се вълнуваше че ще дойдат българи и румънци да работят !А не си виждат враговете - джихадисти ,дето си отглеждат в Англия !
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хак им е на англичаните.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не се учудвам. Не разбирам, като събраха пакистанските и арабските мързели и фанатици, защо се чудят после, че им режат главите. Този, английски народ не е у ред с главата си. Както и други западни. Европа се напълни с всякаква *** ала *** манталитет, а после работливите ги гонят за кредити и данъци без никакви преференции. А на Айшето и дават 1000 евро да си гледа чаааветата, които дори и езика не са научили. Толкова много глупост, не разбирам защо!