Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия

Страните от Алианса трябва да се превъоръжат, смята генерал Ширеф
27 авг 2014 20:45, Елка Василева
254
Британски генерал: НАТО не е готова за заплаха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Западна Европа трудно ще може да се защити в случай на руска агресия. Това заяви бившият заместник върховен командващ силите на НАТО в Европа сър Ричард Ширеф.

В интервю за Би Би Си британският генерал каза, че страните членки на НАТО трябва да се превъоръжат пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия.

Ширеф посочи, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е направил грешка, решавайки да не изпраща британски сили в Ирак за участие в операциите срещу джихадистите от Ислямска държава.

До март тази година генерал Ширеф беше най-високопоставеният британец в структурите на НАТО.

Пред Би Би Си Ширеф призна, че призивът към европейските страни да се превъоръжават е непопулярен, имайки предвид настоящите икономически проблеми. Той обаче добави, че Алиансът трябва да „възстанови потенциала си“.

„Не се съмнявам, че идеята е непопулярна, но нашето политическо ръководство трябва да чуе това и да разбере, че е длъжно да предприеме мерки, ако ние сериозно смятаме, че Алиансът трябва да е в състояние да се защити в бъдеще“, каза генералът.

По думите му европейските страни са „подкопали военния си потенциал“ и сега трябва „да си бръкнат в джоба и да похарчат средства за отбрана“.

Предстоящата през септември среща на върха на НАТО в Уелс може „убедително да демонстрира“ пред Русия, че НАТО се отнася сериозно към въпросите, свързани с отбраната, смята генерал Ширеф.

Той добави, че цялата ситуация със сигурността в Европа се е променила, след като Русия анексира Крим и започнаха боевете в Източна Украйна.

Генерал Ширеф вижда „явно разминаване между реториката, която слушаме от командването на НАТО по отношение на нашите задължения и това, което страните от НАТО са готови да направят на практика“.

За НАТО „ще е много сложно да задейства необходимите сили – от въздушни до морски, но особено сухопътните сили, за да противостои на какъвто и да е руски авантюризъм“, предупреди генералът.

Запитан за политиката на Лондон спрямо Ислямска държава, Ричард Ширеф каза, че „ако казвате, че ще се борите срещу някого, тези думи трябва да се подкрепени с действия. Аз не бих се отказвал от каквито и да са възможни варианти за действие“.

Миналата седмица британският премиер Камерън обяви, че не възнамерява да изпраща военни сили в Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даааа, в замяна на това Русия пък няма да има какво да яде. Май винаги такава става с тази държава. Предложения ввести государственное регулирование цен все настойчивее звучат в России. В Госдуму внесен законопроект о введении госрегулирования цен на продукты питания. Речь идет об основных продуктах питания, таких как хлеб, хлебобулочные изделия, молоко, молочные продукты, некоторые мясные продукты, а также продукты детского питания, говорится в пояснительной записке к законопроекту. Отсутствие государственного регулирования ценообразования даже на основные продукты питания и детское пи
143
0
 
3
 
! Отговори
В Русия съм, в Русия преди 9 години
Ми Русия се превъоръжи последните 10г, докато НАТО водеше войните на САЩ в Близкия Изток. Кьорав карти не играе!
142
0
 
6
 
! Отговори
От Русия преди 9 години
"В интервю за Би Би Си британският генерал каза, че страните членки на НАТО трябва да се превъоръжат пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Русия."До чего они все истеричны! Наверно услуги психиатора у них дорогие.
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... хакерите разполагали с потенциал много по-голям от този на обикновените киберпрестъпници Ама някой съмнявал ли с е е относно възможностите на россияне
140
1
 
2
 
! Отговори
ЯR преди 9 години
ФБР обяви, че руски хакери са атакували американски финансови институции. Виртуалните удари зачестили напоследък и според ФБР те са в отговор на икономическите санкции срещу Русия. При кибератаките са били откраднати поверителни данни на клиенти, а хакерите разполагали с потенциал много по-голям от този на обикновените киберпрестъпници. Разследващите признаха, че сега те могат да използват информацията за откриване на банкови сметки, получаване на кредитни карти и дори за кражба на идентичност.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Истината за Украйнавече се нагледахме на "истини"...
138
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ДЕТО ДАДОХТЕ НА *** ЗА ГАЗ АКО ГИ БЯХТЕ ДАЛИ ЗА ВЪОРАЖАВАНЕ СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ ТЮХКАШ СРАМ И ПОЗОР ЗА ЕВРОПА !!!!
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя мошеник навсякъде говори за защите и превъоражаване. А откакто съществува НАТО само напада и граби. И понеже вече не остана от кой да граби, сега трябва да ограби собствените си граждани с така нареченото "превъоражаване" Закривай!
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега лобистите на американския ВПК наскачаха да ни убеждават да си купуваме танкове за по 10 млн. долара!!!
135
1
 
11
 
! Отговори
rm преди 9 години
На мен са ми странни такива изказвания - нато трябва да се превъоръжи пред лицето на заплахата. Обаче, едно такова превъоръжаване трае колко - 5, 10 години? Е, ако са слаби сега, защо някой, който би искал да ги нападне (нато, страните от нато) би ги чакал 10 години, да се превъоръжат. Защо не ги нападне сега? А такова нещо не се случва.
134
2
 
7
 
! Отговори
майкави еврогейска преди 9 години
Господа бивши комунисти-червени *** и номенклатурчици от соца,а днес със децата си-първи-задниколизачи и връзвачи на обувки на колониалния запад,дето сте против съединението на Крим с Русия-подарен 1954г на украйна от тоталитарния съветски вожд Хрущов(явно сте станали и хрущовисти?)-кой първи започна с рязането от независими страни на парчета от баницата и къде бяхте през 1999г когато изрязаха косово и отровиха с обеднен уран не само сърбите,но и нас,за да може шиптърите наркотрафиканти да са независими?господа *** ,може би и Съединението от 6.09.1885г го обявявате за незаконно по
133
8
 
3
 
! Отговори
! преди 9 години
ЛОБИСТ ! Русия няма и 1/3 от военната мощ на Европа а като потенцял да създава нова такава е дори по-зле.
132
0
 
15
 
! Отговори
Българин-АБВ преди 9 години
Да сигурно не трябва, а е задължително да се превъоръжат, но само с оръжие от американско или британско производство, т.е само едни милиарди от ЕС за американската и островна икономика.
131
3
 
23
 
! Отговори
Shark преди 9 години
НАТО са шизофреници, каква заплаха от Русия. фантазиите им нямат край, с какво ги дрогират не знам, но от това си патим ние. Добре че русия проявява сдържаност в конфликта с Украйна, иначе досега цяла Европа да е запалена. *** натовски еврейчета, искате пари за превъоражаване че да можете да палите конфликти навсякъде. Близкия изток вече не е интересен и се прехвърлихте в източна Европа. Да не гризнете дръвцето обаче! Не се мислете за недосегаеми
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ААА, *** не може да бъде това!Тука военните експерти казват, че Руската армия е ръждясала.Един американец каза, че Русия била маскирана бензиностанция,как така мощната армия на НАТО няма да се справи? Не може да бъде ...
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До troolгори домбас не тексас специално за мръсни номера америка е бая напред пред русия не че те неса бая мръсни но в случея по гадния печели
128
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До VVVСвалиси червените очила и ще видиш че са жълти
127
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
правипно движисе може и рубли и юани да са а може и русия да изчезне от картата гаранций няма
126
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вова, не знам на колко години си, но светът постоянно се движи и нещата се променят. Днес са долари, утре може и да рубли и юани. Преди 25 години какво беше или преди 50, никой не може да предвиди, освен онези които го подреждат.
125
19
 
5
 
! Отговори
вовата преди 9 години
До АнонименДО 219:Ти да си чул някой да държи спестяванията си в руски рубли или китайски юани? Най добрият приятел на човека е американският долар.Високо моралните руски жени също много го харесват като валута.