Камерън призова шотландците да останат във Великобритания

Позициите "за" и "против" независимостта за близки
Обновена: 29 авг 2014 11:39 | 29 авг 2014 11:39,
26
Камерън призова шотландците да останат във Великобритания
Снимка: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън призова Шотландия да запази съюза си с Англия, датиращ от 307 години и включващ и Уелс и Северна Ирландия, вместо да предпочете отделянето, предадоха световните агенции.

В пламенна реч, произнесена на вечеря с шотландски предприемачи в четвъртък вечерта, Камерън изтъкна предимствата на единния британски пазар. Той подчерта, че това е един от най-старите единни пазари в света, както и един от най-успешните.

"Шотландия има два пъти повече търговски обмен с останалата част на Обединеното кралство, отколкото с останалата част на света", каза Камерън. Той припомни, че през 1707 г. икономическите възможности са обединили в едно народите, които днес съставят Обединеното кралство.

Камерън подчерта, че 300 години по-късно съдбата и богатството на тези народи са все още тясно свързани. Съюзът между тези народи пък има няколко големи предимства, сред които стабилност и солидарност, каза Камерън.
"Нека запазим тези наши големи предимства пред голямата несигурност. Нека останем заедно", каза Камерън.

Призивът му беше отправен в навечерието на референдума в Шотландия за самоопределяне, на който са призовани да гласуват 4,2 милиона души.

Три седмици преди този вот ново допитване до общественото мнение показва, че 47 процента от шотландците ще гласуват за независимост на Шотландия, което е с четири процента повече в сравнение с предходно допитване.

Противниците на независимостта все още имат превес /53 процента/, но в предишното допитване те бяха с четири процента повече /57 процента/.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
до Камеран преди 9 години
Когато Крим направи референдум и се присъедини към Русия,към която е принадлежала векове виехте от злоба,заплашвахте със санкции,не признавахте правото им на самоопределение,сега пак Русия ли ще е винована?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес шотландците, утре индийците и арабите. И накрая ще станат 4-ри Лондона.
14
3
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Точно така, шотландците са готини хора, а англичаните са умрели в кожите си ***. Уелсците и ирландците също са по-готини, само господарите са известни като неприятни и надути типове.
13
3
 
12
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Тоя *** Камерън не може да си оправи Англия, ама иначе квичеше за Украйна. Сякаш някой му иска мнението.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бритите кога ще спретна "антитерористична" операция за запазване на суверенитета?Да брим колко самозапалени и самовзривени шотландци ще има...
11
2
 
5
 
! Отговори
Трайчко Костов преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ БКП!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наскоро си говорих с една пенсионирана шотландска професорка по повод референдума. тя каза, че всички го искат в сърцето си, но най-вероятно ще си останат по къщите, защото са объркани и се страхуват. аз й казах, че след време внуците им няма да им простят това предателство и ще ги обвинят, а жената се разплака и ми обясни: 'след толкова години под чужда власт, ние изгубихме чувството си за държавност и не знаем какво да правим със свободата си, затова не я ценим'. звучи ли ви познато?
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шотландците са точно като българите, и по-точно родопчаните. изключително честни, гостоприемни, доста първични, леко наивни, в началото те гледат като темерути и 2 минути по-късно те дърпат да спиш у тях и да се черпите цяла вечер. постоянно повтарят как искат самостоятелна държава, но нямали опит и се страхуват дали ще се справят, а англичаните само това чакат. имат единствената питейна чешмяна вода, невероятна природа, чист въздух, красиви плажове и също като нас не могат да оценят страната си
8
2
 
6
 
! Отговори
бастун преди 9 години
До Българин или ще кажат че шотландците са анексирали част от кралството ако референдума успее
7
4
 
22
 
! Отговори
Anti-U$A преди 9 години
А, ако гласуват За? Какво правим? Казвате, има си установен сценарий...изпращат се паравоенни формирования, американски наемници(разбирай американска войски), шотландците се обявяват за "терористи-сепаратисти)" и биват засипани с бомби.Цялото това "демократично" клане остава скрито от "будната" общественост, защото медиите, които са монополизирали общественото пространство са собственост на няколко олигарси, като Мърдок, примерно.
6
2
 
29
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Я сега Великобритания да прати армията за да се разправи с "терористите"
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не мога да разбера какъв е проблема Шотландия да е независима държава и да си запази кралицаат и паунда- в Канада случаят е такъв. Камерън лъже като за последно, защото шотландия определя почти една терат от БВП а обединеното кралство.
4
5
 
40
 
! Отговори
камерън лисицата преди 9 години
скъпи шотландци, останете във великобритания само още 20 години, че добиваме петрол за 80 милиарда евро на година от вашето море. в замяна може да ползвате нашата валута британски паунд и да гледате какви красиви замъци си е построила нашата кралица във вашите земи. и вижте как просперира северна ирландия, хората от щастие постоянно хвърлят фойерверки пред нашите полицейски управления.
3
6
 
25
 
! Отговори
РАЗВОД МИ ДАЙ преди 9 години
и повече не ме търсиХайде КаМЪрРън пускай бомбите на терористите в ШотландияИнгилизите са гадно племе
2
4
 
9
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
SVOBODA ZA SKOTLAND,NIK NE ISKA DA GIVEE V ROBSTVO. ZASHTO PLACE KAMERON--NALI E DEMOKRAT.NIKOI NE BIAGA OT DOBRO.SEGA SKOTLAND POSLE I DRUGITE. AMIN.
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е моментът шотландците да се отделят от игото на Великобритания! Да осъществят мечтата на Уйлям Уолъс за шотландска независимост, въплътен от Мел Гибсън във филма "Смело сърце"!