Сирийските бежанци са вече над 3 милиона

50% от сирийците са били принудени да напуснат домовете си
29 авг 2014 09:10,
13
Сирийските бежанци са вече над 3 милиона
Снимка: Reuters

Над 3 милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошаваща тяхната страна и са се превърнали в бежанци, предадоха световните агенции, като цитираха данни на Върховния комисариат за бежанците, разпространени днес.

Само през 2013 г. сирийските бежанци са се увеличили с 1 милион души.

"Кризата със сирийските бежанци се задълбочава. Тя прехвърли днес нов праг с рекордната цифра от три милиона души, принудени да напуснат домовете си", се казва в съобщение на комисариата. В тази статистика не са включени стотиците хиляди сирийци, които са избягали от страната, но не са се регистрирали като бежанци, допълва Комисариатът.

Тригодишната война в Сирия отне живота на над 191 000 души от март 2011 г. досега.

6,5 милиона са сирийците, които заради войната са се преместили от едно на друго място в самата Сирия. Това означава, че близо 50 процента от всички сирийци са били принудени да напуснат домовете си. Половината от тези хора са деца.

Повечето от сирийските бежанци зад граница са в Ливан /1,14 милиона души/, в Йордания /608 000 души/ и в Турция /815 000 души/. Този приток оказва натиск и върху икономиката и инфраструктурата на тези държави. 40 процента от бежанците живеят в чуждите страни в посредствени условия.

Донори събраха 4,1 милиарда долара за подпомагане на засегнатите от сирийския конфликт, но са необходими още 2 милиарда долара до края на годината, за да се отговори на спешните нужди на сирийските бежанци, посочва Върховният комисариат.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
BG преди 9 години
Преди външната намеса Сирия имаше здрава икономика, добро здравеопазване и образование. Беше светска държава и мирно съжителстваха различните етноси и вероизповедания. Внесоха им тази война и никой не се замисля кой я измисли. Жалко, беше подредена страна. Сирия не е Афганистан или Ирак, или дори и Либия. Лошото е, че няма връщане назад и много трудно ще се върне мирът
9
1
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
От тези 3 милиона колко ли са "бежанци от ИДИЛ (ИД)"
8
0
 
9
 
! Отговори
юнака преди 9 години
веднага всички бежанци да ги приемем в нашта икономическа стабилна държава.
7
9
 
2
 
! Отговори
БГ турчин преди 9 години
Да ги приемат в Булгаристаня и следващите избори ДПС да сме първи!
6
0
 
17
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
До До 4 БогданТо да са само сирийците..виж всичките които са се юрнали към Европа и Америка на какво мязати за какво си мечтаят,да се докопат до социалните им фондове и да си развяват байрака,като всъщото време не подлежат на никакво интегриране..Тези които идват нелегално тук са същите,само че Б/я е бедна и нямат файда от фондовете,само документ им трябва,затова лъжат ,че техните са загубени..ти виждал ли си ги в "Овча купел" какво правят и какви ги говорят..?
5
0
 
14
 
! Отговори
До 4 Богдан преди 9 години
Богданчо много добре си се издържаха Сирийците преди да се намесят САЩ и ЕС.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой верно ни прави на будали,и 6.5млн души не прави 50% от населението на Сирия.Но все пак да благодарим на Щатите за бежанците и за инфото.
3
8
 
17
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Не мисля че ЕС и САЩ ще могат още дълго да хранят и издържат останалия свят,който освен да се размножава и размахва оръжие,не знае какво е работа,производство,дисциплина а само иска изкривени права и свободи!
2
0
 
6
 
! Отговори
Продажен БГполитик преди 9 години
Оххх-охх 3млн. по хилядарка да им взема чудно ще стане.А на тия дето не ги искат ще им кажа,че не са толерантни и безчувствени.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези от Украйна- над 1 милион.Където ФАЩ решат да демократизират, последствията са такива - милиони бежанци, стотици хиляди избити и милиарди по сметките на корпорациите.