Вирусът ебола мутира бързо, предупредиха учени

Мутацията може да повлияе на бъдещите ваксини
Обновена: 29 авг 2014 14:29 | 29 авг 2014 14:29,
11
Вирусът ебола мутира бързо, предупредиха учени
Снимка: Reuters

Генетични изследвания на някои от най-ранните случаи на ебола в Сиера Леоне разкриват над 300 генетични промени във вируса при прескачането му от човек на човек. Въпросните изменения могат да осуетят ефективността на диагностичните тестове и разработваните експериментални лечения, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

"Установихме, че вирусът прави това, което обикновено вършат вирусите - мутира", казва Пардис Сабети, ръководител на мащабното изследване на проби от 78 души в Сиера Леоне. Инфекциите им са били проследени до лечител, чиито твърдения за чудодейно изцеление на ебола привличат болни от Гвинея, където е регистрирана първата проява на вируса.

Откритията, описани в сп. "Сайънс" показват, че вирусът мутира бързо и по начини, които могат да повлияят върху настоящата диагностика и бъдещите ваксини и лечения, като например експерименталната ваксина на фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн", изпитанията на която ще започнат още следващата седмица в САЩ, или експерименталния серум ZMapp на калифорнийската биотехнологична компания "Mapp Biopharmaceutical".

Публикацията се появява непосредствено след предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), че епидемията продължава да набира скорост, заразените могат да надхвърлят 20 000 души, а инфекцията да се разпространи в повече страни.

Представител на СЗО не е открит за коментар на най-новото генетично изследване, разкриващо промени в гликопротеина - протеин на повърхността, който свързва вируса с човешките клетки и му позволява да започне да се реплицира в приемника.

Изследователите са установили, че вирусът мутира двойно по-бързо в човешките приемници, отколкото в животински приемници като плодови прилепи.

Авторите са предприели необичайна стъпка, публикувайки генетичните данни онлайн непосредствено след получаването им, за да могат и други изследователи да получат достъп до тях. Това, което не става ясно от изследването и налага по-нататъшни лабораторни тестове, е дали мутациите подхранват епидемията от ебола, позволявайки на вируса да се развива по-добре в човешките приемници.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
пръцкaм преди 9 години
Фръц-пръц , спомняте ли си преди време ,че се говореше кaк се произвеждaт милиони вaксини с неизвестнa цел? Вече не е тaйнa, чaткaте ли? Не е тaйнa също товa, че вaксините не помaгaт по никaкъв нaчин, a обрaтно - предрaзполaгaт към стотици зaболявaния, нaй - вече рaкови обрaзувaния.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей как пък не мутираше досега, а изведнъж започна да мутира наближавайки Европа? Бялата мафия май пак се пробва с постановка тип "купете си ваксини, че свинския грип върлува".
6
5
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Последната мутация ще доведе всички да приличат на Ленин в последните му дни . Няма по -страшна от болшевишката зараза .
5
3
 
13
 
! Отговори
мхъ преди 9 години
Явно фармацефтичните гиганти, не са направили достатъчно ексеперименти преди да "изтърват" вируса .... за да са подгтени и хората плащат освен с пари с живота си за корпоративната лакомия
4
2
 
8
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Da vi e chestito!izpisnahte li mu kraq na sobstveniq si eksperiment??? Dano namerite nachin da go sprete,v protiven sluchei jivota na horata e mnogo zastrashen I to ne samo v afrika a po celiq svqt!
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе събирайте болните ...*** и това е! Кво се мъчите с тия маймуни!
2
6
 
12
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Малко от вируса Ебола в ромската махала и нема да има грижи повече Държавата
1
5
 
34
 
! Отговори
5555 преди 9 години
.....т.нар.биологично оръжие на велите сили в света няма нищо случайно....екология,заводи замърсяване радияция -това което хората си правят сами........за съжаление сме най способни да се самоунищожаваме...