Туск - държавникът, от който се нуждае Европа

Изборът му за председател на ЕС е послание към Москва
Обновена: 31 авг 2014 11:18 | 31 авг 2014 11:17, Анисия Иванова
242
Туск - държавникът, от който се нуждае Европа
Доналд Туск. Снимка БТА

С номинирането на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет за първи път източноевропейска страна получава един от водещите постове в Европейския съюз 25 години след разпадането на комунистическия блок и 10 години след присъединяването на повечето от страните от Източна и Централна Европа към блока, отбелязва Франс прес. На 1 декември Туск поема поста от белгиеца Херман ван Ромпой.

Още по темата

Туск е полски премиер от 7 години и изигра водеща роля във взимането на трудни решения на национално и на европейско ниво, свързани с еврото и с международните кризи, като например Украйна, отбелязва Франс прес. Според Херман ван Ромпой Туск е държавникът, от който се нуждае Европа.

Полша, бивша страна от комунистическия блок, е част от държавите от ЕС, които са най-твърди спрямо Русия от началото на украинската криза. Изборът на Туск за водещия европейски пост е ясно послание към Москва, отбелязва Франс прес. Туск е символ на политическата трансформация на Полша и избирането му начело на Европейския съвет ще промени по един впечатляващ начин позицията на Полша на международната сцена, посочва Ройтерс, като цитира полски анализатори. Според тях с изключение на папа Йоан Павел Втори, досега поляк не е заемал толкова висш пост, допълва експертът.

Доналд Туск, който е на 57 години и е роден в Гданск, завършва история през 1980 г. в момент, в който стачката обхваща корабостроителницата в родния му град, припомня Ройтерс. Туск създава студентския клон на работническото продемократично движение "Солидарност", което се разпростира в цялата страна през годините до падането на Берлинската стена. През тези години Туск е през повечето време под заплахата за задържане заради опозиционната си дейност, посочва ДПА.

Още от този период Туск е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. По време на икономическата криза, започнала през 2008 г., позицията на Туск по въпроса се променя донякъде и той започва да признава, че държавата също трябва понякога да се намесва, посочва Франс прес.

Професионалния си живот Туск започва като основател на фирма за бояджийски услуги. Това е рядкост в момент, в който икономиката в комунистическа Полша е в ръцете на държавата, припомня Франс прес. Фирмата на Туск боядисва най-различни промишлени обекти, от комини до мостове, и така Туск научава правилата на пазарната икономика, разказва приятелят на полския премиер Йежи Боровчак. По онова време Туск работи по 16 часа на ден, под жарко слънце, за да изпълни сроковете на някоя поръчка, допълва дългогодишният приближен на Туск.

След падането на комунистическия режим Туск основава с приятели от Гданск първо либерално движение в Полша, припомня Франс прес. Тогава Туск влиза и в парламента и оттогава не напуска полската политика, допълва Ройтерс. През 2001 г. той напуска партията Демократичен съюз, тъй като е пренебрегнат при избирането на ръководни кадри и става съосновател на десноцентристката партия Гражданска платформа, допълва Ройтерс.

През 2005 г. Туск се кандидатира за президент, но изгубва битката заради атаки от страна на опонентите си заради това, че дядо му е бил доброволец в германската армия по време на Втората световна война. В действителност като представител на кашубското етническо малцинство в Полша, дядото на Туск е бил зачислен в армията от нацистките нашественици, които са възприемали тази етническа общност като "родственик" на германците, посочва Ройтерс.

Туск става премиер през 2007 г. и успява да спечели втори мандат през 2011 г. Така той се превръща в единствения  полски премиер в посткомунистическата епоха на Полша, който е преизбран, отбелязва ДПА. През юни правителството му оцелява въпреки скандал с изтекли в пресата записи, които водят до обвинения за нарушаване на правилата на разделение между правителството и централната банка, отбелязва Ройтерс.

През годините на власт като премиер Туск успя да подобри връзките с Германия до безпрецедентна степен, посочва  Ройтерс. Днес Туск и германският канцлер Меркел се смятат за добри приятели, допълва ДПА. Меркел, както изглежда, беше една от първите, подкрепила кандидатурата на Туск за председател на Европейския съвет, посочва Ройтерс.

В партията си пък Туск се прояви като умел посредник между съперничещите политически лагери и това умение може да му послужи за постигане на компромиси между лидерите на 28-те в ЕС, допълва Ройтерс. Някои анализатори обаче критикуват това, че Туск успя да консолидира властта в собствената си партия, да елиминира потенциалните конкуренти, както и това, че той възприе твърда линия срещу Русия заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

От началото на кризата в Украйна Туск настоява за по-силно присъствие на НАТО в Източна Европа, припомня ДПА. Някои критици на Туск се опасяват, че все пак тази твърда линия спрямо Русия може да го постави в конфликт после с Рим, Берлин и Париж, които са притеснени за цената, която ще трябва да платят техните икономики, и за руските газови доставки, ако връзките с Москва се влошат още повече, посочва Ройтерс.

По време на управлението на Туск като премиер полската икономика се превърна в шестата в ЕС, посочва Ройтерс. Полша освен това беше единствената страна членка на ЕС, който през 2009 г. избегна рецесията, допълва ДПА. Критици на икономическата политика на Туск обаче казват, че той не е успял да се справи със специалните привилегии, на които се радват такива групи, като миньорите, фермерите и учителите и е посял семената на бъдеща финансова криза, като не е намалил социалните осигуровки, посочва Ройтерс. В допитванията до общественото мнение Туск е определян като един от полските политици, на които може да се има най-голямо доверие. Поляците го възприемат като представителен и интелигентен, рационален и спокоен, отбелязват ДПА и Ройтерс.

Туск се възхищава на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. В Полша той беше последовател на Лех Валенса, а синът на Валенса - Ярослав, пък е член на партията на Туск, припомня Франс прес.

Туск е женен за историчката Малгожата. Има две големи деца. Дъщеря му има моден блог, а синът му е специалист по връзки с обществеността, посочва Франс прес.

Туск говори немски, но има проблеми с английския, според обкръжението му, посочва Франс прес. По повод критиките в тази насока той обаче обеща, че ще усъвършенства английския си, използвайки за глагола "усъвършенствам" английския глагол polish, който означава едновременно "полски" и "излъсквам".

Иначе Туск говори и езика на кашубите. Той обаче научил, че принадлежи към това етническо малцинство не като дете, а когато пораснал, припомня Франс прес. Туск е и страстен почитател на футбола, допълва агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Мале,мале,ЕС върви от зле към по-зле.
177
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РадкоЧе Русия и сега си е нормална държава.
176
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туск - държавникът, от който се нуждае САЩ, за да вкара Европа във война с Русия.
175
3
 
16
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Toq slaga Putinka v malkiq si job.Skoro shte poumekne ruskiq durjavnik.
174
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е фундаменталната демократична стратегия на ЕС-конфронтационна или сътрудничеща!?Милионите европейци искат първата,за да живеят в мир със съседите-руснаци,мюсюлмани и пр.В тази контекст защо се изтъква непрекъснато твърдостта на Туск спрямо Русия като че ли от него зависи нещо-други решават.На всички ни е ясно ,че главните световни военни сили са САЩ,Русия и Китай.Така,че преувеличаването на силата на ЕС и на този председател е просто смешно и неактуално-Европа изобщо не военен противник н
173
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е.аси прецакания зубровец.)))))
172
2
 
26
 
! Отговори
Без коментар преди 9 години
.....Туск е убеден либерал, който мисли, че Полша има нужда от повече предприятия и от по-малка роля на държавата. Т,е, *** е на "Елита".
171
2
 
21
 
! Отговори
0оо0 преди 9 години
полшкая с_ иния до момента световната история нее видяла нещо добро както от полша така и от израел .. хаиде стига толкова дане говорим за англия франция германия т. н още не разбираем европеиски или евреиски съюз е това
170
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туск - държавникът, от който се нуждае Европа!Стрина КриСТАЛИНа - стрината, от която не се нуждае нито Европа, нито България!
169
2
 
25
 
! Отговори
333 преди 9 години
ДО 213НЕ РУСКО- КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО, А ЮДЕО- СЪВЕТСКО. ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОНЯТИЯТА. ЮДЕИТЕ СЪЗДАДОХА КОМУНИЗМА И ГО КОМАНДВАХА В СССР.
168
9
 
20
 
! Отговори
Joro преди 9 години
Putinka,4to slu4ilos? Po4emu bude6 duhat supa? Al4ni ruski mafioti
167
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е *** и фашист, за да контролира империята си, назначава послушни придворни лакеи и *** като чеченския Рамзан Кадиров, които получават правото да грабят но трябва и да се отчитат.Пропилява богатствата на Русия за личната си власт.Путин - *** и фашист, ще свърши брадясал в землянка като Саддам и Кадафи.
166
4
 
27
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
и какво, да турим най-откровенният хамерикански *** цял ЕС и ще цъфнем и ще вържем, тоя е абсолютно идентичен на тиквата, със същите спонсори и на същите конци, цалува един и същи под в ленгли... да започва работа новата ЕК, че ми писна от сегашните продажници.
165
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** не знае дори полски език като хората, те ми го сложили президент на ЕС...ясно е, че е креатура на американците! Много ги е страх господарите от сътрудничество между Европа и Русия!
164
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маркс ,какво точно имаш във предвид със Българи във Хазария. Коя днешна република на Русия отговаря по население със етнически и верски произход на Хазарите. За Българите всички знаем кои са ,няма нужда да оточняваме те сами са си изразили произхода . Друго ,Българи не е име на единен етнос а на Хаганат или кофигурация от племена под общото название Българи .
163
10
 
19
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До Анонимен--201;След ДЕВЕТИ имаше Руско--комунистическо робство бе тиква
162
8
 
23
 
! Отговори
Радко преди 9 години
До НЕ Е ГРЕШКА--199; Най --Успешната САНКЦИЯ на ЕС срещу Русия е ИЗБИРАНЕТО НА ТУСК. Желая му успех и ДЪЛЪГ ЖИВОТ.
161
14
 
19
 
! Отговори
Радко преди 9 години
До Анонимен--195; Най--добре ще е русия да се разпадне и да стане нормална държава,а и света да си отдъхне от агресори
160
11
 
47
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
Туск - държавникът, от който шефа на света, Обама, се нуждае в Европа!
159
4
 
29
 
! Отговори
не говори английски преди 9 години
Туск не говори английски.