Йоахим Гаук: Русия сложи край на партньорството с ЕС

Искахме Москва да е част от обединена Европа
1 сеп 2014 22:00,
355
Йоахим Гаук: Русия сложи край на партньорството с ЕС
Снимка: Reuters

Русия де факто сложи край на своето партньорство с Европа, заяви днес германският президент Йоахим Гаук, цитиран от Франс прес.

В реч в северозападния полски град Гданск на церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу тази страна, сложило началото на Втората световна война, Гаук отчете наличието на нов въоръжен конфликт по границите на Европа, в Украйна. "Ние искаме партньорство и добросъседски отношения с Русия в бъдеще", но при условие че тя промени политиката си и има "връщане към спазването на правата на народите", каза той.

След като спомена чудото на сближаването между германците и поляците, въпреки страданията, причинени от първите на вторите, Гаук изрази разочарование от развитието на Русия. "Повярвахме и искахме да вярваме, че Русия, страната на Толстой и Достоевски, също може да бъде част от обединена Европа. И бе голям шок, когато се изправихме пред нов въоръжен конфликт по границите на Европа. Въоръжени сблъсък за установяване на нови граници и нов ред. Това е факт: стабилността и мирът на нашия континент отново са в опасност", отбеляза германският президент.

Гаук посочи, че след падането на Берлинската стена Европейският съюз, НАТО и Г-7 са развили специални отношения с Руската федерация и са я интегрирали по различни начини. "Русия де факто сложи край на това партньорство", изрази съжаление той.

Полският президент Бронислав Коморовски, който говори пред германския си колега, осъди използването от Руската федерация на арсенал от военни средства срещу съседна държава. "Мирът и международният ред са изложени на опасност в името на личната амбиция, величието или зоната на влияние", предупреди той.

Коморовски подчерта, че същите тези опасности са заплашили сунищожение и са причинили страдания в Европа през 20-и век.

Необходими са "смелост и решителност, за да се противопоставим на "онези, които заплашват международния ред, мира и свободата", призова той.

В реч в Гданск по-рано полският премиер и бъдещ председател на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че историята с избухването на Втората световна война показва защо Европа трябва да сложи край на войната в Украйна сега. Има риск за разпространение на въоръжения конфликт извън Източна Украйна, предупреди Туск и призова европейската и евроатлантическата солидарност да придобие практически измерения.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако предците на немския консерватизъм и тевтонците видят какви дупедавци са излезли техните наследници ще се отрекат от Германия! В град, който никога не е бил полски, а в сърцето на Прусия президентът на Германия да се радва като ученичка и да повтаря опорните точки на задокеанските господари...
223
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ГАУК, САЩ сложи край на партньорството на ЕС с Русия!
222
3
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
I na4aloto na partniorstvoto s Kitai i Braziliq... ;-)
221
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не мисля , че един конфликт между поляци и германци , може да сложи началото на една нова СВЕТОВНА ВОЙНА.До колкото съм чел , Англия и Франция обявяват война на Германия , не обратното.Една седмица по късно и съветските войски нахлуват в Полша , но някой да е чувал , че двете страни са обявили война и на Кремъл?
220
3
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Номер 291 се е изказал качествено и изчерпателно. Току що чух по новините на немски висш политик да предупреждава Гаук, който е обикновен, бивш протестантски свещеник, да внимава много какво приказва по проблемите на външната политика. Особено да внимава с изказвания за Русия, към която Германия за вечни времена носи своят исторически дълг. За съжаление всяка власт развращава. И Гаук не прави изключение. Неговата популярност се срива при тези грешни ходове катастрофално от ден на ден.
219
3
 
0
 
! Отговори
STANDARTENFUHRER преди 9 години
"В реч в северозападния полски град Гданск на церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу тази страна, сложило началото на Втората световна война...."DANZIG IST DEUTSCH !!! DEUTSCHLAND UBER ALLES !!!
218
1
 
21
 
! Отговори
емо преди 9 години
въоръгеният конфликт и разбирателството с русия го развалиха американския и германски фашизъм госпдин гаук.а полските ви *** ви помогнаха.РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА И НЕ МОГЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА СЪС ПРОСТОТИИТЕ НА САЩ И ЕС,НИТО И ДА СЕ ОСТАВИ ДА Я КОМАНДВАТЕ И ОБИРАТЕ КАКТО ВИ СЕ ИСКА
217
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
патрон преди 2 часаДо mitkoот най-богатите....... с малко пред италия.На ти и линк да не почнеш да цивришХайде сега да видим тая класацийка но за GDP НЕ-nominal, а PPP което е много по-точноМай не са толкова зле рашките, за разлика от мноого друго западни демокрации
216
3
 
24
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
Гаук,макар и достолепно изглеждащ,няма уважението на повечето германци. Дори,изненадващо за характера на германците, се оказа,че голяма част от тях бихапредпочели предишния президент Вулф,който се беше забъркал в дребни /по нашите разбирания/ далаверки. Самата Меркел,чието протеже е и Гаук предпочита на публични места да се изразява по-предпазливо за Русия.
215
1
 
15
 
! Отговори
софи преди 9 години
Аз пък виждам че ЕС слага край на партньорството си с Русия
214
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до патронталант е да си от държава А да се водиш патриот на държава А но в действителност да си по голям патриот от патриота на държава Б. След половин час четене на коментари тук обмислям да емигрирам, честито оциганчаване дасвидания.
213
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 277A koj ti e kazal, che se izolira? A ne e li naj-tupa avtoizolatsija nalaganeto (s kakvo pravo obache, varhu darzjava, kojato iska narodut i sushto da dobruva) na sanktsii, koito vsushtnost udrjat po sobstvenoto proisvodstvo v stranite -"sanktsionerki", t.e. kulturno kazano "bumerangat se zavrushta", po-nekulturno - "s tvoite kamuni po tvojata glava", i po shopski - "volut rie, rie i ... na glavta mu pada". Bedna mi, bedna, servilna i tupa Evropa, komu sluzjat tvoite "vozjdove?
212
22
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Това, което се случва в Украйна, е все едно помаците в югоизточна България да скочат на оръжие и да завладеят Кърджали, Хасково, Елхово и т.н., обявявайки независими новотурски републики. А Анкара да изпраща тайно в България турски войски, които да подкрепят помашките сепаратисти. През това време в съседските държави да коментират, че това са си изконни турски територии, защото през 500 от последните 650 години са били част от Османската империя, а Ердоган е истински мъж и велик политик. :)))))
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 278A zsashto nemtsite poluchavat 10 pati po-visoki zaplati ot nas?
210
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 283E tova za voennija bjudjet na USA ne e bash tochno sega, sled apelite na lisugera Rasmusen za uvelichavane na voennite bjudzjeti na stranite ot NATO, che, olele, Russia e goljama zaplaha (ba si evtinata luzja). Ha poznajte, koj shte pecheli bilionite - mi, stranite-proizvoditelki na oruzjie! A koi sa te - na purvo mjasto USA, posle Britanija, Germany, fransetata - shte si napulnjat gushite, shtoto glupatsite kato nas shte trjabva po natovskite pravila da kupuvat oruzjie...
209
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Йоахим Гаук e смотан политик известен с тесните си връзки и одобрение на ****ерасти, лиз*ийки и др. подобни. Отношиението към него в Германия е като отношението в България към Плевнелиев. Неодобрение, снисхождение и на моменти срам от действията му. Но поради церемониалния пост, който заема, който не влияе пряко върху международните контакти и икономиката на Германия, това смешно човече там го търпят, чакайки търпеливо момента, когато ще му изтече мандата да го шутират от мястото където е допълзя
208
7
 
1
 
! Отговори
патрон преди 9 години
не мога да разбера къв ви е проблема на повечето русофили/фоби тука. Гледайте си ваща супа не другата. Кво ви болят руснаци,хамериканци и тем подобни ?! Те може да си живеят като царе.....ама може и да са по зле от клошари. Не мога да разбера защо всички тука са бай ганявци.
207
0
 
0
 
! Отговори
патрон преди 9 години
До mitkoот най-богатите....... с малко пред италия.en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29На ти и линк да не почнеш да цивриш.
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащо немците плащат три пъти по-скъп газ от нас?
205
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До mitkoИнтерестно защо в една от най-богатите страни в света средната заплата е по-ниска от тази на Малта, а цените двойни? Само глупакът се изолира сам от търговски отношения и в истоирята няма един единствен случай това да е довело до нещо добро.Това да партнираш с някой не значи да не си гледаш интереса.