Навършват се 75 г. от началото на Втората световна война

Най-големият въоръжен конфликт в историята започва на 1 септември 1939 г.
1 сеп 2014 16:26, Екип на Bulgaria On Air
6
Навършват се 75 г. от началото на Втората световна война
Снимка: bgonair.bg

Днес се навършват 75 години от началото на Втората световна война. Най-големият въоръжен конфликт в историята започва на 1 септември 1939 г. Тогава Германия нахлува на територията на Полша, което е само формалният повод за началото на войната, променила света.

Хитлеристката армия нахлува в Гданск на първи септември 1939 година след провокация от страна на тайните служби на Берлин.

Предишният ден отряд мъже в полски военни униформи превземат немска радиостанция в Горна Силезия, а по германското държавно радио е излъчен запис на полски език с призив за война между Полша и Германия.

Инсценировката служи за формален повод за нападение от страна на режима на Хитлер. Три дни по-късно Великобритания и Франция обявяват война на Германия и така започва най-мащабният конфликт в световната история.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората световна война, като около 60% от тях са цивилни. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена.

Вижте повече във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
kironki преди 9 години
Първият и най-голям фашист в Европа се явява В.И.Улянов, наречен Ленин - родоначалник на концлагерите и убийствата в невиждан до своето време мащаб. Неговите най-добри ученици - Сталин и Хитлер започват ВСВ като съюзници, поделяйки си най-напред Полша. Франция например е разбита с помощта на ресурси, изпратени на Хитлер от Съв. съюз, който преди това е подготвял в своите академии немски танкисти и летци, защото на Германия е било забранено по силата на Ньойския договор да има армия.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се загрижите за африка където в половината държави има много повече убийства от колкото в украйна.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека не забравяме, че Сталин и Хитлер започнаха ВСВ със нахлуването в Полша. Хитлер обяви война на Полша, а Сталин нахлу в Полша както Путин нахлу в Крим, без да обяви война.