Необвързаният статут на Украйна пречи за преговори с НАТО

Расмусен: Нека да изчакаме изборите!
1 сеп 2014 21:24,
24
Необвързаният статут на Украйна пречи за преговори с НАТО
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че ако Украйна се откаже от статута си на необвързана държава след изборите през октомври, алиансът ще обсъди с Киев "как да се действа по-нататък". В същото време той изтъкна, че е твърде рано да се каже колко време може да е нужно, за да бъде приета страната в организацията, предаде Ройтерс.

Официалното членство на Украйна в НАТО би дошло с пълната защита на договор за взаимна отбрана със САЩ, но преговорите за присъединяване към алианса може да отнемат години, тъй като потенциалните членове трябва да покрият редица политически и военни критерии.

"Разбирам, че сегашното политическо ръководство в Киев предвижда новият парламент след парламентарните избори в Украйна да промени законодателството за необвързания статут", каза
Расмусен на пресконференция в Брюксел.

"Трябва да изчакаме изборите, трябва да изчакаме законодателната процедура в новия украински парламент", заяви той.

Расмусен каза, че ще очаква Украйна да повдигне въпроса пред НАТО, ако украинският парламент приеме законодателство за премахване на статута на необвързана страна. "После въз основа на това Украйна и НАТО може да разработят план за по-нататъшно развитие на партньорството помежду им, но ... тук може да е много трудно да се предвидят времеви рамки", каза той.

"До голяма степен това ще зависи от самата Украйна и способността й действително да осъществи необходимите реформи, да се приспособи към стандартите на НАТО и в крайна сметка да изпълни необходимите критерии, така че е много, много трудно на този ранен етап от подобен процес да се каже нещо за времеви рамки", заяви Расмусен.

НАТО отказа да предостави на Украйна бърза възможност за членство през 2008 г., когато тогавашното проевропейско правителство в Киев се опита да търси сближаване с алианса. Преди очевидния завой, който направи сегашното украинско правителство миналата седмица, президентът Петро Порошенко, избран през юни на мястото на сваления по-рано през годината проруски държавен глава Виктор Янукович, казваше, че не подкрепя присъединяване към НАТО поради липсата на народна поддръжка за това.

По думите на Расмусен алиансът ясно е заявил на срещата си на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна може да стане член на НАТО, ако желае това и изпълни необходимите критерии.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"По моменталически от това може ли , колко години бяхмев чакалнята ,а те може още слеващия месец да станат""До голяма степен това ще зависи от самата Украйна и способността й действително да осъществи необходимите реформи, да се приспособи към стандартите на НАТО и в крайна сметка да изпълни необходимите критерии, така че е много, много трудно на този ранен етап от подобен процес да се каже нещо за времеви рамки", заяви Расмусен.Брато ти сериозно ли ги мислиш тези
12
0
 
4
 
! Отговори
101 % Прав преди 9 години
До Румбо...................никой не защитава ***.....само ги използваУкрайна е в руската зона за влияние и няма излизане оттам , колкото и да се напъват ...свършиха работата ан САЩ...сега дупе да им е яко
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Наблюдателprocheti dneska kak govori putin i lavrov kat nasrani i togava komentirai negramotniko neyk
10
1
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Украйна е нежелана и в ЕС, и в НАТО!Просто САЩ я използваха да прецакат Русия и ще я пожертват охотно,стига това да им свърши работа!5млрд. дадоха американците да въвлекат Украйна в конфликт с Русия,но няма и пет пари да дадат за развитие и възстановяване!
9
1
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Това е ясен сигнал към Порошенко,с прости думи Вие искате в НАТО ,но НАТО не ви иска в него Това е просто показателно,че НАТО не само че няма да си вкара воиските а и дефакто каза на Порошенко да се спасява както може
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Секретарка...
7
3
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Мдааам, както се и знаеше, от нас които имаме акъл да мислим :)) Искам сега да видя троловете, дето все за НАТО дето щял да помогне на Киевската хунта да разбие лошите руснаци, какво ще казват. ПО едно време това за НАТО и ЕС беше бах ти рефрена, повтарян непрестанно :))) Все едно слушах *** от Киевския майдан дето скачаха и викаха, кой не скача е москал, кой не скача е москал. Абе прости хора, или платени ( то разлика май няма ) .А Рамунсен дава яко заден ход, след големите си заплахи
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украйнците трябва да направят един гей парад на мейдана под егидата на Расмусен. той за друго не става
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Две от условиятъа за членство в НАТО са страната да няма вътрешен конфликт и да е в добри отношения със съседите си. Освен това не трябва да е замесена във военен конфликт с никого. Скоро Украйна няма да изпълни тези условия. Трябва и да има въоръжение, което да е съвместимо с това на НАТО. Тоест - сериозни инвестиции. Украйна няма пари да си купи бензин и газ, а откъде ще вземи пари за натовско оръжие незнам.
4
5
 
7
 
! Отговори
PRAVDA преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО и ЕС - истинското лице!
2
2
 
34
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Демек: надай се коньо на зелена трева! Студен душ за украинските тиквочи. За пореден път третополовите показват колко са "лоялни" към партньорите си!
1
1
 
30
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
че, вие в коя страна народа ви искаше където си постройхте базите, та тук ми се правите на демократични. Просто си подкупвате когото трябва а народа да го......духа вятъра.