Гръцки граничари в Егейско море задържали яхта, Саакашвили бил на борда

Процедурата по обявяването му за издирване обаче още не е приключила
2 сеп 2014 21:55, Елка Василева
8
Гръцки граничари в Егейско море задържали яхта, Саакашвили бил на борда
Михаил Саакашвили. Снимка: архив, Reuters

Гръцки граничари в Егейско море са задържали за четири часа яхта, плаваща под британски флаг, на борда на която се е намирал бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили. Това съобщи в интервю за държавната грузинска телевизия посланикът на Грузия в Гърция Давид Бакрадзе, предаде ИТАР-ТАСС.

Бакрадзе уточни, че съответната информация е била получена от началника на полицията на остров Самос. Саакашвили е бил на яхтата заедно с няколко граждани на Грузия, Холандия и Турция.

Грузинският посланик посочи, че при проверката на паспортите на пътниците в яхтата се оказало, че в базата данни на гръцките граничари се е появила информация за искане на Грузия за задържане на Саакашвили.

Изхождайки от факта, че процедурите по обявяването на Саакашвили за международно издирване все още не са приключили, гръцката страна не е имала право да го задържи, каза Бакрадзе, като добави, че след това пътниците на яхтата са продължили пътуването си в посока към Турция.

На 31 август Главната прокуратура на Грузия съобщи, че са започнати процедури за обявяването на Саакашвили за международно издирване.

На 13 август Главната прокуратура обвини Саакашвили и бившия началник на Службата за държавна охрана Темур Джанашия в кражба на 8,837 милиона лари (около 5,1 млн. долара) държавни средства.

На 28 юли прокуратурата обяви, че подвежда под наказателна отговорност Саакашвили за издадена заповед на силите на реда да използват сила срещу демонстранти и служители на тв канал "Имеди" на 7 ноември 2007 г. Срещу бившия президент бе отправено също обвинение, че по негова заповед е започнал "незаконен процес" по отнемане на имуществото на бизнесмена Бадри Патаркацишвили.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
хyz преди 9 години
За съжаление и у нас има подобни на това американско ***. Пишат са на демократи и на не знам какво си, а всъщност са мощеници и крадци. Повръща ми се от тях. Този е най обикновено парвеню и най вече говнар.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грузинския плевньо.
2
4
 
22
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
*** пич. Мисли си че като беше американско протеже и вече е безсмъртен и неприкосновен. Колко като него вече се *** защото са *** папагали и вършат работа ако им се казва на всеки две минути какво да правят и им дават пари. Спрат ли с парите и съветите и се осират до уши.
1
4
 
35
 
! Отговори
Той е преди 9 години
А аз помислих, че го издирват по обвинение, за разпалване на войната от август 2008, и жертвите от нея!