Млякото е най-засегнато от руското ембарго

Кризата с полските ябълки се очаква през януари
Обновена: 2 сеп 2014 20:43 | 2 сеп 2014 20:37, Александър Попов
36
Млякото е най-засегнато от руското ембарго
Снимка: Reuters

Руското ембарго върху сектора на западната селскостопанска и хранителновкусова промишленост е засегнало най-силно млекопроизводството и млекопреработването, месец след влизането му в сила, посочва Франс прес.

Преди ембаргото страните от ЕС изнасяха над 250 000 тона сирене от типа Едам за Русия. Част от млякото, което служеше за производството на този тип сирене, беше отклонено към производството на продукти, които се съхраняват по-дълго време като млякото на прах или масло. Но резултатът е, че цените се сриват.

Във Франция тон обезмаслено мляко на прах се продава за 2400 евро, срещу 2880 евро в началото на август, а тон масло се търгува за 3260 евро срещу 3600 евро преди месец.

Големите дистрибуторски вериги се възползват от ситуацията, за да намалят още повече цените. Германската верига АЛДИ например обяви, че намалява цената на пакет масло от 99 на 85 евроцента. Засега цената на млякото, плащана на производителите не се е променила, защото са нужни около три месеца, за да може вариациите в цените на продуктите на млекопреработвателната промишленост да се отразят върху цената на изначалната суровина.

По отношение на плодовете и на зеленчуците руското ембарго тегне над европейския пазар, който вече страда от изобилната реколта и вялото потребление. Именно ябълката, плодът, който е един от най-консумираните в света, поражда най-голямо безпокойство. Реколтата е изобилна този сезон. В Европа са произведени 12 милиона тона ябълки срещу 11 милиона миналата година. Цените са ориентирани към понижение по-специално при международните сортове като Голдън или Гала.

Още по темата

Руското ембарго може да засили спада в цените, като се има предвид, че миналата година Полша изнесе към Русия 700 000 тона ябълки. А сега полската продукция, която не може да бъде пласирана, ще пренасити континента. Но този ефект ще се усети през зимата, защото по традиция първо Русия купува ябълки от съседите си, преди да се ориентира към европейски ябълки през януари, смятат френски експерти.

Заради ембаргото цената на норвежката сьомга падна от 40 крони за килограм (около 5 евро) на 32 крони за килограм.

Първоначално акциите на производител номер едно норвежката компания Marine Harvest паднаха с над 8 процента. Но сега нещата се успокояват и балансът на пазара сам се връща.

Русия ще се обърне към чилийската сьомга, което означава, че ще има по-малко чилийска сьомга за американците и за японците, които ще трябва на свой ред да потърсят норвежката риба, казват френски експерти.

Що се касае до пилешкото месо говорител на Американския съвет на производителите на пилешко месо поясни, че за момента руското ембарго няма ефект върху сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ембарго
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
ха де цццц преди 9 години
А пък аз не ям ябълки и не пия мляко.
23
3
 
1
 
! Отговори
нема нужда от внос преди 9 години
Путин е самодостатъчен да нахрани облече, обуе даже и да опраши всички живеещи в земния рай наречен "руский мир"
22
0
 
1
 
! Отговори
прекупвач преди 9 години
Василев не сте прав - 90-95 % е вноса
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като е обградена от военни бази какво - голям праз , оръжията навлизат в космическата си епоха скоро базите ще са в космоса ама за ябълките трябват консуматори а не врагове
20
5
 
8
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Чета коментари и виждам как няма нужда от дяволи да пазят казана. Ние просто сме си глуповата нация и сами си ръсим гърба с пръст
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако сьомгата от норвегия е 5 евро килото искам да я внасят в сащ
18
14
 
8
 
! Отговори
Това е чудесно преди 9 години
Струвами се това ембарго ще се отрази чудесно в ЕС. Храните ще поевтинеят както е редно. Само помислете, няма логика със субсидии от ЕС да се изхранва Руската държава. Аз съм за още по-големи санкции за Русия. Както се заканиха да спрат да купуват коли от ЕС, може да сменим старата голфета с некоя чистак нова на полвин цена :)
17
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако запада не престане да пресира Русия по тоя *** начин и не престане да преследва всеки който симпатизира на Русия ще стане това което стана през 1991 г. но с обратен знак. Целта на запада е да срине икономически и да омаломощи военно Русия, да я разпарчетоса на отделни държави (демократични) и в крайна сметка да заграби ресурсите и. При Елцин почти бяха превзели икономиката и ресурсите им от вътре. Путин обаче изравни мача и сега ще си е... майката. Нищо добро не ни чака ...
16
13
 
6
 
! Отговори
накрая преди 9 години
Русия ще се окаже оградена с повече военни бази. А тук си спорете пой е по-по-най.
15
2
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
До apple gorbi idiotAide stiga s tiq komunisticheski prostotii... Veche si naomili lumpenite, che komunizma za vsichko im vinoven i 25 godini si taralqnkate edni i sushti tupotii dokato sveta se razviva a Balgaria tune v mizeriq tochno zashtoto samo se govori vecher che komunizma vi naprail tova, komunistite vi napravili onova ari gledaite gi Germaniq be sled vtorata svetovna voina ot nai ruhnalata durjava sega sa nai golqmata v EU.... Samo iskam da ti kaja, che Rusia e po demokratichna ot USA
14
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стояне руските крепостни селяни нямат право на кола , банкова сметка и подобни , ако това не си разбрал значи не разбираш руската душевност ,но кой ли се па мъчи да я разбира въобще руския мойше .
13
10
 
3
 
! Отговори
apple gorbi idiot преди 9 години
Че кога другарката Горбочева е гладувала , има си спесиално снабдяване за баш комунистите , за други комунисти да си се оправят както могат , лозунга , лозунг , кашкава ла е с долари , партизаните гладни , другаря чобанин умува като няма кашкавал , яжте хайвер , перестройчика бил шегаджия гладна руска мечка хоро играе , гладен комунист и демонстрация идиотизация , др.Кобилкина обяснява на гладните индийци кама сутра , идилия соватцуийм типа.
12
2
 
48
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Щом цените падат, благодарим ти другарю Путин? А за леките автомобили не може ли едно ембарго да въведеш, защото искам да си купувам скоро кола? Моля ти се, направи нещо по въпраса.
11
23
 
6
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
злобица руска пустаааааа "блика кротко тук", а Европа дори не знае за съществуването ви, кофти работа:)))
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ае как не са се сетили нещо от рода на Английски учени откраиха, че кило ябълки на ден с 1Л. мляко удължават ерекцията на мъжете до 110 год. и подмладяват кожата на жените с 10. Под наблюдение са били 200 мъже и 200 жени в течение на 1 година..
9
38
 
15
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
В Европа "руското ембарго" сваля цените, а в русия ги вдига + дифицит на пазара, ето това се случва в момента. Санкциите трябва да се засилят и разширят + военно подпомагане на Украйна от САЩ, Великобритания, Канада, Полша и други страни!Смешна работа руски *** се "загрижили" за Обединена Европа, леят ли леят крокодилски сълзи:)))))
8
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оф сега в Еврократския картел ще се почне с едни соц лозунги от типа "Яжте ябълики на свободата", "Пийте млякото на демокрацията", '"Всяко кило ябълки пирон в говчега на руския путинизъм"
7
0
 
29
 
! Отговори
ники преди 9 години
мииии.... ще пием ябълкова ракия :)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
контра бандитите трябва да черпят отваря им се здрав пазар
5
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анонимен 4: СЪмнява ме да паднат цените, поне не и веднага, все пак докато може да се цуца парички, ще цуцат. А тяхното спонсориано земеделие, ще си подкрепят , поне донякъде :))