Светът губи битката срещу ебола

В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците
29
Светът губи битката срещу ебола
Снимка: Reuters

Светът губи битката срещу разпространението на епидемията от ебола в Западна Африка, предупреди председателката на "Лекари без граници" Джоан Лиу, цитирана от Франс прес.

"След шест месеца от най-тежката епидемия от ебола в историята светът губи битката за овладяването й. Лидерите не спяват да блокират тази транснационална заплаха", заяви Лиу в реч в централата на ООН в Ню Йорк.

"Съобщението от 8 август на Световната здравна организация, че епидемията е спешен проблем за световното обществено здраве не бе последвано от решителни действия. Държавите като цяло се задоволиха да се присъединят към коалиция на бездействието", добави тя.

Джоан Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване.

"В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците", подчертава организацията.

Вирусът на ебола, срещу който няма лечение или ваксина, е взел над 1550 жертви от 3069 регистрирани случая на заболяване към 26 август по данни на Световната здравна организация. От тях 694 души са загинали в Либерия, 430 в Гвинея и 422 в Сиера Леоне.

Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

СЗО днес официално потвърди, че огнището от ебола в ДР Конго, чиито жертви станаха 31 души, не е свързано с епидемията от болестта в Западна Африка, предаде ИТАР-ТАСС.

"Огнището в ДР Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка", се казва в изявление на организацията. В тази страна с ебола са заразени 53 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До vivianЕболата е огромна заплаха за човечеството,моля, не се осланяйте на изказванията на нашите вирусулози,които нямат никакъв опит.Ако не се вземат мерки,тя ще се превърне в световна здравна угроза-война без оръжие,но с много жертви.Апропо,хигиената при тази зараза не е от първостепенно значение.Препоръчвам Ви да видите филма "Зараза",създаден през или около 1995 г. този филм е посветен имено на еболата и борбата с нея.
14
4
 
6
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Нарочно бездействат, броят на жертвите не е голям, а и вируса не е плъзнал по света.Не мисля че ебола има шанс ако навлезе в цивилизования свят, защото пътят на пренасяне не е толкова лесен, а и хигиената е много по-добра. С адекватни мерки за дезинфекция ебола не може да се разпространи.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дали не е нарочно това бездействие?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Сигурно е така, както казваш. Всяка епидемия има пик и после затихва. Чумата е минала няколко пъти през Европа. "Почистила" е някои от нациите. Както пишат някои любители на конспирацията, ЦРУ-то и евреите тогава са имали само чумни бацили. Ха, ха!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загинали 1550 човека от ебола, а от катастрофи с коли 1,2 млн. за година. Кое е по-страшното?
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 14То ако беше така да го бяха направили още 76-а... ама на вас реалноста май наистина ви е много скучна, чакам всеки момент да намесите и извънземните.
9
11
 
39
 
! Отговори
4 преди 9 години
ПРИЧИНАТА СА 7 ТЕ ГОЛЕМИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ.С ЕДИ УДАР ДВА ЗАЕКА ;ПЛАСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВА И ДОСТЪП ДО СУРОВИНИТЕ И БОГАТСТВАТА НА ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ ДЪРЖАВИ.MADE IN USA- СПРАВКА 'ЗАГОВОРЪТ СРЕЩУ ЗДРАВЕТО '
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 12Както е правил до сега при всички случаи на ебола :)
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не оставам с впечатлението, че "светът" хвърля всички усилия за да овладее положението, по-скоро си чеше топките и чака епидемията да отшуми сама.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4А не са само ЦРУ, забрави и евреите масони от марс...
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е поради ниската образованост на населението. Няма друга причина това не е грип... предаването му не е толкова лесно.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Този вирус е открит 76-а, а самия вирус е на поне 1000 години. Единствената причина поради която не е толкова разпространен е начина на му предаване. Стига с тия ЦРУ-та ако искаха да избият *** в африка нямаше да ползват ебола ...
3
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американски вирус от цру.целта е ясна...обезлюдяване на африканските държави и завладяване на ресурсите
2
2
 
37
 
! Отговори
хм,хм,хм преди 9 години
Преди сп.ин сега ебола. Ей тези ла.боратории почивка нямат.Тц, тц, тц
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маймуните не знаят как да се пазят... за вирус който се предава по флуиден път не ги знам ко праят ...