Украйна започна реверсивните доставки на газ от Словакия

Чрез реверсивната връзка може да се покриват до 20% от годишното потребление на Украйна
2 сеп 2014 22:13, Елка Василева
28
Украйна започна реверсивните доставки на газ от Словакия
Роберт Фицо, Арсений Яценюк и Клаус-Дитер Борхарт. Снимка: Reuters

Украйна започна реверсивните доставки на газ от Словакия, информира ИТАР-ТАСС. Това съобщи на страницата си във Фейсбук ръководителят на украинската газова компания Нафтогаз Андрей Коболев.

Чрез реверсивната връзка могат да бъдат покрити до 20 процента от годишното потребление на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

На церемонията присъстваха премиерът на Словакия Роберт Фицо и украинският премиер Арсений Яценюк.

Реверсивните доставки в източна посока са част от отговора на Европейския съюз на решението на Газпром да спре доставките за Киев на 16 юни заради спора за цените и изплащане на задължения за вече получени количества.

Реверсивните доставки от Словакия, Унгария и Полша би трябвало да покрият нуждите на Украйна в средносрочен план, каза днес Фицо.

Миналата година Русия е доставила около половината от 50-те млрд. куб метра газ, които Украйна е използвала. Унгария и Полша също имат газопроводи, чрез които могат да изпращат синьо гориво към Украйна, но тръбата през Словакия е с най-голям капацитет, отбелязва Ройтерс.

За тази цел бе достроен неизползваният по-рано газопровод "Ужгород-Вояни", който ще може да доставя до 10 млрд. куб метра газ годишно.

Словашката компания оператор Eustream оцени, че днес ще може да транспортира 22,4 млн. куб метра, а според словашкия министър на икономиката съоръжението е готово да работи с пълен капацитет.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Без да ви деля на русофоби и русофили - все не ставате!Газпром спокойно може да спре кранчето на Словакия, най-малкото защото никой не я е упълномощил да реекспортира руски газ за трети държави. Отделен е въпроса на каква ли цена ще е този газ и дали украинците ще посмеят и него да не плащат?
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите са долни ***!Изпитвам гняв и срам, че тази *** носят български паспорти.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Словакия си го набута яко. Укрите са свикнали да крадат. Този газ няма да го платят, това е ясно. Да му мислим ние. Тази зима ще е студена. Но не и за нашите управници. Те ще са на топло и светло, а раята ще зъзне на тъмно.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички които лижат у....я на руснаците тука. Ами огъзете им се най-накрая.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По 50$ да им е газа, пак няма начин да го плащат. Толкова са фалирали, че не ги виждам. Социалните плащания и пенсиите са намалени със 70% и изпитват затруднения да ги изпълняват. Събират пари за да въоръжат армията, ама докато стигнат до там са окрадени 80%. Ще купуват газ докато го плащат. Зимата няма да купуват, щото няма да има с какво. В момента имат колкото да запълнят технологичния буфер за транзита, ама като измръзнат и него ще изгорят. И ще почнат да крадат. И ЕС и Украйна ще мръзнат.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цената ще я плати европа, или ще остане за сметка на словакия! така че няма да е за дълго, защото украйна няма пари!
16
1
 
12
 
! Отговори
$?! преди 9 години
Изпускат да кажат най-важното - на каква цена се плаща тоя 'реверсивен' газ..
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото си надробиха, да си го сърбат. Е,и ние ще повлечем заради бесните укри, подкокоросвани от демократите гейове. Но никакво съжаление към такъв народ който до такава степен е останал без мозък, че да избива собствената си нация. Ще видят къде зимуват раците.Повече от половин година мина, а те оглупяват все повече и повече!
14
0
 
20
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"3-ТАТА СВЕТОВНА СЕ ПЕЧЕ!"Марионетките на САЩ (които ни сложат след фиктивните избори) ще се погрижат да фалираме. Ще ни вкарат НАТОвски "умиротворители" за да не ги изметем. После ще се опитат да метнат вината на Русия заради въведените контрасанкции от Путин и евентуалното спиране на газта за цяла Европа (заради действията на Словакия) . Дано народа не се подведе...Дано българите изберем или Русия, или неутралитет, защото ако изберем да дадем плацдарм на САЩ нищо хубаво не ни очаква.
13
0
 
17
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"А Словакия от къде внася газта?"Това е един много добър въпрос. И ако е от Русия, най-много да стане така, че на Путин ще му писне и ще спре доставките на газ към Европа. После ще се чудим защо един хляб е 4 лева... или 10.
12
0
 
12
 
! Отговори
зомби преди 9 години
Ама, много хитри тея от ЕС, бе! Е, това е и политика, и държавничество! Решиха въпроса с газта. С прахосмукачките... Браво. Ще я удряме на живот, вече. Руснаците да му мислят.
11
0
 
21
 
! Отговори
мерак преди 9 години
ако цената е 366 да им е честито. нали нямаха парички за такъв газ. Как ще го плащат пак не ми е мн. ясно. И не на последно място качество?Например и немците произвеждат газ и малко хора знаят това, но по качество е едва на 50% на руския, много е беден.
10
16
 
4
 
! Отговори
Путлер Капут преди 9 години
Браво! Само така!
9
0
 
20
 
! Отговори
Странник преди 9 години
Цената на този газ е $366,9/1000м3. Украйна се надяваше цената да бъде $281/1000м3.
8
0
 
20
 
! Отговори
0 преди 9 години
ама и те ще гризнат мечешката ***,те мислят че така лесно срещу мека се яде мед,боровинки и пр,..../ще го смучат много яко и няма де се осъзнаят как са го поели целия
7
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До знайкопак зависи само от един човек-Путинне го мисли ти него - ще му подарят нов лак за нокти и ще се успокои!
6
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и кво сега - май им сраха в шапките на рашистите?
5
2
 
33
 
! Отговори
знайко преди 9 години
А Словакия от къде внася газта и колко време още ще прави тези номера пак зависи само от един човек-Путин ха ха ха.
4
2
 
30
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Украйна е фалирала и нещата ще стават все по-зле !
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3-ТАТА СВЕТОВНА СЕ ПЕЧЕ!