Санкциите грозят сигурността и спорта в Русия

Руският печат за подготвяния нов вариант на военната доктрина
Обновена: 3 сеп 2014 10:21 | 3 сеп 2014 09:22, Елка Василева
47
Санкциите грозят сигурността и спорта в Русия
Снимка: Reuters

С подготвяния нов вариант на военната си доктрина Русия ще даде симетричен отговор на новата концепция на НАТО в контекста на влошените отношения със Запада, смятат експерти, цитирани от "Ведомости".

Русия ще извърши преоценка на заплахите за сигурността на страната с оглед събитията в Украйна и плановете на НАТО да засили присъствието си в източноевропейските членки на Алианса, цитира вестникът Михаил Попов, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност.

Новите оценки ще залегнат във военната доктрина на Русия от 2010 г., която предстои да бъде обновена до края на годината. Ще се вземат предвид и Арабската пролет, конфликтът в Сирия, нуждите на федерацията да замести спрения внос от Запада "в сферите на машиностроенето, суровините и комплектовъчните изделия", посочи Попов във връзка с антируските санкции на САЩ и ЕС, наложени заради действията на Москва в Украйна.

Русия демонтира по-рано основната част от своята военна инфраструктура по границите със страните от ОНД - включително с Украйна, и повери сигурността им на граничарите, напомни той.

Според Попов военната доктрина на Русия, споменаваща вече като заплаха изгражданата противоракетна отбрана на САЩ и НАТО, трябва да отчита и "създаването на свръхзвуково оръжие".

От 2010 г. насам се промени цялата военностратегическа и военнополитическа обстановка в света, както и структурата на руските въоръжени сили - те вече включват примерно войски за въздушнокосмическа отбрана, обяснява мотивите за преразглеждане на документа бившият началник-щаб на руските стратегически ракетни войски Виктор Есин.

"Силите за ядрено възпиране трябва да останат приоритет и е необходимо разумно да се модернизира техният потенциал", добавя експертът.

Военната доктрина на Русия не посочва конкретни "вероятни противници" и начини за противодействие срещу тях. Обновяването й обаче ще бъде ответна мярка, след като НАТО преразглежда политиката си спрямо федерацията - отношенията в сферата на сигурността между Москва и Запада вече няма да са същите, както през последните 23 години, резюмира "Ведомости".

Нов западен пакет от санкции може да засегне спорта в Русия, тревожи се "Комерсант". Според негови източници Европейската комисия предлага да бъде ограничено участието на Русия в спортни състезания и като най-сурова мярка се обсъжда временно изключване на Русия от двете челни футболни организации - Международната футболна федерация (ФИФА) и Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА).

Ако това стане, ще бъде нанесен "много силен удар по Русия, сред чиито приоритети се нареди през последното десетилетие и спортът. Страната стана един от лидерите в провеждането на спортни прояви на топ равнище", предупреждава вестникът, припомняйки Олимпиадата в Сочи и насрочените в Русия в близките години световни първенства в различни дисциплини.

Основния удар от евентуалните санкции в спорта ще понесе световното по футбол през 2018 г. По своята стойност, мащаб и влияние върху икономиката на страната събитието надминава дори Олимпийските игри. Русия предвижда за него радикално обновяване на инфраструктурата в 11 града и инвестиции от няколкостотин милиарда рубли, обяснява изданието.
 
Руски отбори обаче може да пострадат според него още в близките седмици, когато би трябвало да участват в европейски мачове.

Пресслужбата на УЕФА призна, че "знае за съобщенията за санкции, но не може нищо да коментира". Руски спортни дейци заявиха с увереност, че е нереално да бъдат наложени. Министърът на спорта Виталий Мутко напомни, че всички основни международни спортни институции, включително ФИФА и УЕФА, са неправителствени и независими от политически решения. Санкциите според него са "против принципите на спорта", пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Членството на Русия във ФИФА и УЕФА може да бъде замразено само при сериозни нарушения на уставите им, каквито федерацията не е допускала, коментира Вячеслав Колосков, бивш президент на Руския футболен съюз.

"Комерсант" обаче напомня, че политически мотивирани санкции са налагани неведнъж. МОК например реши да не кани на Олимпиадата от 1920 г. в Антверпен страните, започнали Първата световна война - Германия и съюзничките й Австрия, Унгария, България и Турция. През 1964 г. на ЮАР бе забранено да участва в олимпиадата в Токио, а през 1970 г. страната дори бе изключена от МОК и членството й бе възстановено едва през 1992 г. Във връзка със санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Югославия от 1992 г. ФИФА и УЕФА наред с други федерации бяха принудени да я изключат от европейски и световни първенства, посочва всекидневникът.

От руските контрасанкции срещу Запада пострада специалният бюфет, обслужващ ръководството на държавната петролногазова компания "Роснефт", разказва "РБК дейли". Опашки от омар от Канада, лобстъри от Испания, френски филенца от патешки гърди - такива продукти от забранителния списък за внос в Русия имало досега на сайта за държавни поръчки.

"Роснефт" купува стотици видове хранителни продукти за своето ръководство и мениджърите; съответното техническо задание подробно описва наименования, страни на произход и търговски марки. "Но след забраната от август за внос на храни от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия нещата няма да са толкова лесни", иронизира бизнесизданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32за твое сведение основен спонсор на ШЛ е ..... Газпром
37
1
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Спортът и в частност футболът винаги са били не само празник, но и носител на мир и приятелство !!!Ако ФИФА и УЕФА изключат Русия, участниците в мача, играл се между немци и англичани на фронтовата линия през Първата световна война, и напук на войната, ще се обърнат в гробовете си !!!
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че ще "пострада специалният бюфет, обслужващ ръководството на държавната петролногазова компания "Роснефт"" на мужика не му пука. Проблемът е, че децата на мужика гинат в Украйна за милиардерите в Кремъл и Лондон...и въпроса е: Докога ?
35
1
 
3
 
! Отговори
elka преди 9 години
*** Порошенко и Путин се споразомяха преди малко... сядай да пишеш бързоооооооооо
34
1
 
3
 
! Отговори
DMS ELKA преди 9 години
*** Порошенко и Путин се споразомяха преди малко... сядай да пишеш бързоооооооооо
33
3
 
14
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
УМИРАТ ОТ МЪКА ЗАПАДНИТЕ МУШМОРОЦИ ОТ ФАКТА ЧЕ РУСИЯ ИМ ВЗЕ ПОД НОСА СП-2018 ПО ФУТБОЛ И СЕГА СЕ ОПИТВАТ ПО ВСЯКАКЪВ ЕЛЕМЕНТАРЕН НАЧИН ДА СИ ОТМЪСТЯТ.НО ДОКАТО БЛАТЕР Е НАЧЕЛО НА ФИФА ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ И ЗАТОВА АТАКУВАТ ПО ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ И СИПЯТ ОГЪН И ЖУПЕЛ ВЪВ БЕЗСИЛИЕТО СИ.КАКВО ДА ГИ ПРАВИШ- НЯМА КАК ДА СЕ НАУЧАТ ЧЕ СРЕЩУ РЪЖЕН/РУСИЯ НЕ СЕ РИТА!НАЙ-МАЛКОТО НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО ЗА ТЯХ САМИТЕ, ВЪВ НАЙ-ДОБРИЯТ СЛУЧАЙ ЩЕ СЕ ОТЪРВАТ САМО СЪС ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЪЧКА А В НАЙ-ЛОШИЯТ ЩЕ ИЗПЕНАТ ДЪРНАЦИТЕ
32
11
 
6
 
! Отговори
Илич преди 9 години
Не на свтовното първенство по фитбол в Русия!
31
9
 
1
 
! Отговори
acca преди 9 години
29 - накарай първо другарите от държавна сигурност да обяснят защо не пуснаха гунди да играе на запад едно време, тогава говори за западняците и спорта.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От прочетеното стигам до извода че ФИФА и УЕФА не са независими органзации. Дълги години запада налага на стряните членки че всички институции трябва да са полтичеяки независими.
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО СТУДЕНАТА ВОЙНА И ПЪЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ НА ФАШИСТА ПУТИН МУ ТРЯБВА. ТОЙ ОТДАВНА РЕВЕ ЗА ТОВА. ЖАЛКО ЗА РУСКИЯТ НАРОД ,ЗАЩОТО И ТЕ НЕ МОГАТ ДА ОСЪЗНАЯТ КАКЪВ ЧИП ИМ МОНТИРАТ В ГЛАВИТЕ И ЗАЩО ДЕЦАТА ИМ ТРЯБВА ДА УМИРАТ ,КОГАТО НИКОЙ НЕ ИСКА ВОЙНА !
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 30Спорта е пари ! мнооого пари :))) И как си представяш компании като Макдоналдс, Кока Кола, Мастеркард, Виза и т.н., които са основни спонсори на тези събития да плащат за реклама в Путинландия, при положение че Путинските медии водят открита война срещу тях и им се репчат по няколко пъти на ден
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30какво има да ти се обяснява. Нима не знаеш как всички успехи например на нашите спортисти се присвояват по всякакъв начин от управниците, сякаш заслугата за успеха е тяхна. По такива причини р'йиш ли.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата са повече от сериозни обикновения Руснак ще се държи дори да се наложи да пасе трева АМА нещо него виждам Олигарсите им да останат доволни ако им блокират ПАРИТЕ щото нещо не ги държат в рубли в Русия
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А спорта какво отношение има към международната политика, ей това да обяснят западните шпендели.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20В съвремения свят на пропагандата все по-трудно се хваща мат'ряла, тоягата помага донякъде, а за самите руснаци не толкова лесно да хванат на запад
23
6
 
3
 
! Отговори
Командо преди 9 години
До РумбоРамбо, стига се филмира. Колкото и да изпаткан ***, чак до ядрени удари няма да се стигне :-)
22
3
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Идва ден когато и това ще стане.....кой очакваше да падне комунизмът
21
2
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Какъв спорт,какви пет лева!То световната война вече започна,само че с ниска интензивност!Но до година ще навлезе в остра фаза с около 30% вероятност да прерасне в ядрена!Който оцелее,едва ли ще му е до спорт(и много други неща)!
20
7
 
15
 
! Отговори
хаааааа преди 9 години
САЩ,призовава опълченците да седнат да преговарят с Киев,заяви говорителя на белия дом!?какво става да не би САЩ да признаят опълченците?
19
10
 
0
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
до 19 Кви " мечти" имaш ти мa пенцио? И я си дръж лa..яния език зaд зъбите- протези, че дa не ти избегaт!