Вирусът ебола се разпространява бързо в Либерия

Лондон спешно прави център за лечение на заразените в столицата
Обновена: 8 сеп 2014 20:37 | 8 сеп 2014 20:30, Анисия Иванова
15
Вирусът ебола се разпространява бързо в Либерия
Снимка БТА

В Либерия вирусът на хеморагичната треска ебола се разпространява много бързо. Пред следващите три седмици в тази страна се очаква да бъдат регистрирани хиляди нови случаи, предупреди днес Световната здравна организация.

В съобщение на СЗО, цитирано от Ройтерс, се казва, че е възможно в Либерия вирусът да се разпространява и чрез таксита, мотоциклети, тъй като те не се дезинфекцират.

Констатира се, че в тази африканска страна обичайните методи за контрол на болестта не дават желания резултат.

Здравната агенция на ООН призовава партньорските й организации, занимаващи се с оказване на помощ, многократно да увеличат усилията си в битката срещу еболата в Либерия и Западна Африка.

Още по темата
В Либерия опасният вирус е убил 1089 души от общо 1871 регистрирани случаи на заболяването, сочат най-новите данни на СЗО.

Същевременно Великобритания обяви днес, че ще изпрати военни и хуманитарни експерти в Сиера Леоне с цел там да бъде създаден център за лечение на заразени от ебола, съобщи Ройтерс.

В същото време шефовете на 11 големи компании, които имат бизнес в засегнатия от епидемията район на Западна Африка, призоваха международната общност да засили битката срещу най-тежката досега епидемия от смъртоносната болест. Те предупредиха, че под заплаха е стабилността на региона.

Британският министър за международното развитие Джъстин Грийнинг каза, че центърът, чието създаване се предвижда, ще разполага с 62 легла. Той ще бъде построен и управляван от британски военни инженери и медици край столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун. Първият му етап може да влезе в действие още след два месеца.

По прогнози на Световната здравна организация овладяването на епидемията ще изисква от 6 до 9 месеца, като през това време заразата може да засегне до 20 000 души. До момента починалите от ебола в 4-те най-тежко засегнати досега страни са 2100.

Бизнес лидерите, подкрепили призива, заявиха в декларация, че пораженията, нанасяни от епидемията от ебола върху хората и върху икономиките на засегнатите страни, се усложняват от някои решения, които ограничават търговията и пътуванията.

Няколко съседни страни вече прекратиха полетите и забраниха посещения на хора от страни със случаи на ебола.

Сред подписалите декларацията са шефове на концерните "АрселорМитал", "Рандголд рисорсиз", "Ландън майнинг", "Нюмонт", "Иамголд"и др. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Homer преди 9 години
САЩ да не се правят на ударени, а да дават противоотровата!!!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Не скърбете чеда божи! Господ си знае работата, оставете го да си я върши! Заразата е в Афрка,........Преди няколко дена в Африка бяха изнасилвни и обезглавени 3 бели монахини над 80 годишни???? В Лондон африканец одряза главата на възрастна бяла като нахлул в гъщата й и я убил в градината. В Северна Африка черните ежедневно убиват, изнасилват прегазват бели по улиците, умишлено...и т н.....та ще ни е жал ли нас, няма как!!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9Братче, цяла България ще измре преди тези в парламента да усетят нещо :) Kато идея обаче добре!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, нали не можеше така да се предава чрез таксита, мотоциклети. Нали така ни казаха, когато докараха в България нигерийския самолет. Предавала се само чрез личен контакт! Време е всички да спрат да си затварят очите и да се поставят под карантина четирите държави засегнати от вируса.
7
3
 
2
 
! Отговори
Относно Африка преди 9 години
Nuke it from orbit. It's the only way to be sure.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да идва по скоро в парламента
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TE I TAQ BOLEST Q PUSNAXA GADNITE KRAVARI KATO SPINA
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес в Либерия, утре в Левуново !!! Гответе се да посрещнете Еболата с хляб и сол
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Така е,ама не ти се мре нали?!!!!Може други но не и ти нали?!!!
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да го пуснат в Изаел или САЩ,да видим дали ще се разпространява?!Убеден съм,че го правят нарочно и не само,че ще спечелят пари от ваксината,а просто кризата не си отива и трябва да намалеем по един или друг начин.Опитаха война,но никъде не успяха...
1
3
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Да не изляза провокатор, но ми се струва, че ще е богоугодно дело да се пръсне малко зараза в ИДИЛ.....