"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може"

Движение иска отделяне на южния щат от САЩ
Обновена: 17 сеп 2014 14:10 | 17 сеп 2014 07:19, Красимир Ангелов
82
"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може"
Шотландия ще определи своето бъдеще на 18 септември. Снимка: Reuters

Предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчава поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ, информира в свой материал Ройтерс.

Председателят на Тексаското националистическо движение Даниъл Милър, който настоява законодателния орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон за гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал.

"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може", каза Милър.

По думите муТексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би бил 12-та по големина икономика в света, задминавайки Мексико или Испания. Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на  90-те години на миналия век.

"Независимо дали се стигне до победа или загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас", казва
лидерът на движението.

Едва около 20 на сто от гласоподавателите в американския щат посочват, че биха подкрепили отделяне от САЩ, а 67% се противопоставят категорично на подобна перспектива.

Тексас има население около 27 млн. души. В политиката на щата доминират републиканците, като от близо две десетилетие не е печелил демократ, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Тръст преди 9 години
Абе то баба Ванга си го е казала, че *** ще е последен...
58
0
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Да да новокитай, ама ша има буден да сънуваш... Над 65% от населението в Сибир са етнически руснаци съсредоточени предимно в големите градове, можеш да провериш в нета. А ако откъснеш етнически руснак от родината му какво става? - справка Украйна. А от друга страна, такова нещо като "етнически американец" не съществува, да го повторя пак ако трябва ? Целите САЩ са една сбирщина от най- различни етнически групи, и ако Тексас реши да се откъсва, хич няма и да им пука от нещо.
57
0
 
3
 
! Отговори
Ошашавяща новина преди 9 години
Незная дали Шотландия ще се отдели, но това което току що прочетох ме ошашави. Великобритания минавала на юани вместо долари, тъй като считала, че бъдещата световна валута ще стане юана. Да бе със страна от БРИКС или симпатизираща на тях, ***-дойди, ама Великобритания, най-добрия съюзник на Шатите. Ако това е истина, доларът наистина скоро ще каже гуд бай световно величие..
56
0
 
5
 
! Отговори
Мучо преди 9 години
VENSEREMOS TEXAS !!!
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 65 Гладна кокошка просо сънува!
54
1
 
23
 
! Отговори
Вкусно Теле преди 9 години
Мед му капе на Путин
53
28
 
6
 
! Отговори
жожо преди 9 години
добре де, ако всички по богати на суровини територии, се отделят и обособят ,като богати държавички, какво да правят другите, земните блага са за всички на тази земя , а не гадните руснаци да са сложили ръка върху всичко.
52
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сибир ( Новокитай му е новото име ) също може...
51
8
 
51
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Сега ще видите как най-демократичната държава в света с диктатура сравнена с тази на Сталин и Саддам взети заедно ще наложи забрана на тази идея!Гледайте бунаци демократи.Хубаво гледайте и след това запомнете това което ще кажа"САЩ използват наметалото на демокрацията за да прикрият пред света мръсните си игри кражба и диктатура, а ЕС наблюдавайки просперитета на САЩ бе решил че демокрацията е правилният подход и рецептата за просперитет"!С *** ли ще сме за да се затрием,или с Русия?
50
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62Не им се коркай на тези зомбирани ***:Одисейча преминава към обиди понеже няма аргументи .А пък 60, който не може да пише на български, говори за "американска демокрация" без да разбира, че такова нещо е невъзможно. Нещо като "американската мечта" и "комунизъма", които са едно и също.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58Не обиждай, аз пък си спомням кой направи този конфликт.И защо ли никой конфликт не е създаден от друг, освен от щатите.От икономическо предаване става ясно, че Шотландия притежава две трети от газа и нефта, извиличани от платформите.
48
3
 
17
 
! Отговори
BatBulgar преди 9 години
Доста си заблуден щом казваш, че имало демокрация. ДА ти кажа, че в САЩ е просто идеалния комунизъм.... явно не си запознат с нещата.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 51E-e, chak puk tolkoz.Djavolut ne e tolkova cheren, kolkoto izglezjda dnes. USA ima mnogo, ama mnogo dostoinstva. Ako ima demokratsija v sveta, to tja e v USA. Ne vikajte - tam vlastta se vslushva v naroda! Drug e vaprosut, che naposleduk, s agresiite, v stremesja da opravi ikonomikata si, i osobeno s fshiziraneto na Ukrajna i otvratitelnite za 21 vek uzjasi, USA predizvika omrazata i razocharovanieto na sveta.No taka e, shtom edin prezident ne slusha uma si, a izvergi -savetnitsi
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мартинчотака е, щом не са се отделили досега значи желанието не е толкова голямо.
45
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56 грешиш *** подписвам се на края заради клонингите които се появиха това с Югославия благодарение на Щатите спря конфликта в Босна а благодаренуе на Нато спря в Косово
44
3
 
30
 
! Отговори
Мартинчо преди 9 години
В конституцията на САЩ си пише че всеки щат може да се отцепи когато поиска
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53Както винаги Одисей 1 е прав:Славяни заринаха Югославия с обеднен уран, славяни хвърлиха атомни бомби над Япония и какво ли не. Между другото Одисейча е единствения дето се подписва накрая на писанията си. Това сигурно е от страх, че ако е в началото, прочитайки псевдонима му, никой няма да продължи да чете псалмите му.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Koja e taja "edinna amerika", be? Neshto burkash. Amerika e tolkova razedinen kontinent, taka poljariziran na svruhbedni i svruhbogati durzjavi, che da govorish, che bednost i bogatstvo njamat znachenie, e meko kazano prednamerenost ot glupost ili obratno. Zjalko e, che chesto takiva kato teb zemat vazjni za obshtestvoto postovei. Zatova i obshtestvoto ni e takova. Dano si izdejstval na majka si po-goljama pensija, che inache shte razberesh znachenieto na bednostta i bogatstvoto.
41
4
 
22
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
Оооооо, само по израза "руски терористи" си ми ясен! И ти ли гледаш компютърни игри? Ей, уж сме "цивилизовано" общество, свободни и горе-долу интелигентни, с интернет и всякакви средства за информация, а КЪДЕ ГИ ВИЖДАМЕ ТЕЗИ РУСКИ ТЕРОРИСТИ, РУСКИ ВОЙСКИ И НАХЛУВАЩА АРМИЯ????? Айде, потрошенко и сие така им изнася, ами ти откъде си се зомбирал така?
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
51 наистина ме втрещявате с тъюизмите си - на славянин никога нямало да му хрумне - та какво се избиват днес в Украйна какви се избиваха в Югославия това бяха пак славяни босненците са сръбските помаци а за хървати да не говорим 200 000 са жертвите в онези войниОдисей 1