Къде в Европа следят с трепет референдума в Шотландия?

Допитването повлия върху позабравените сепаратистки движения на Стария континент
18 сеп 2014 18:52, Красимир Ангелов
98
Къде в Европа следят с трепет референдума в Шотландия?
Снимка: Reuters

Побеждавайки или претърпявайки поражение в референдума на Острова, шотландското желание за независимост вече повлия върху голяма част от Европа, особено в районите с организирани сепаратистки движения, като например Каталуния и Фландрия.

Да останем или да се отделим?

Докато светът изчаква окончателния резултат от референдума за бъдещето на британския Север, редица европейски региони наблюдава отблизо ситуацията около политическото бъдеще на Глазгоу.

Ако Шотландия избере независимостта, много региони с високо организирани сепаратистки движения, като Каталуния в Испания и Фландрия в Белгия, ще бъдат стимулирани да вложат повече усилия в своята собствена борба за автономия. Други, където стремежът за независимост е избледнял след поколения на неудовлетвореност, като Бретон във Франция или Падания в северната част на Италия, също могат да прегърнат отново идеята, пише в свой анализ The Daily Beast.

Дори обаче Шотландия да избере да остане част от Обединеното кралство, горепосочените региони ще наблюдават много внимателно събитията, за да видят какви ползи ще извлекат в крайна сметка шотландците от стремежа си да бъдат независими.

Ето някои от най-активните сепаратистки движения на Стария континент:

Каталония

Никъде в Европа сепаратистката треска не е по-гореща от тази в северния испански регион Каталуния, който допринася за над 20 на сто от испанската икономика. Каталунското сепаратисткото движение се разраства в последните години, демонстрация за което са грандиозните ежегодни паради в Барселона през септември.

Тази година 1,5 млн. души излязоха по улиците, за да поискат независимост, или най-малкото правителствена благословия за насрочения за 9-ти ноември референдум. Въпреки това позицията на Мадрид е твърда – вотът ще е незаконен и неговите резултати няма да бъдат признати.

Просепаратисткият интернет портал Catalonia Votes обаче изтъква, че каталунците имат своята специфична култура, език и желанието им за самоуправление трябва да бъде чуто.

"Референдумът за самоопределяне е необходим, за да се възобнови връзката между Каталуния и Испания", посочва сайтът. "Това е желанието на 80 на сто от каталунците в проучванията на общественото мнение, както и на ясно мнозинство от членовете на каталунския парламент", коментира още порталът.

Фландрия

Разделението между холандскоезичната Фландрия и френскоговорящата Валония винаги е било видима пречка пред националното единство. На изборите през май миналата година обаче фламандските сепаратисти постигнаха голяма победа, която би могла в крайна сметка да проправи пътя към разделяне на нацията.

С оглед на факта обаче, че Брюксел е политическият център на Стария континент, разпадането на страната домакин ще бъде огромно петно върху реномето на Европейския съюз като цяло.

Интересен факт е, че спекулации за бъдещето на белгийското разделение имаше дори по време на проведеното преди няколко месеца Световното първенство по футбол в Бразилия. Тогава голяма част от анализаторите се обединиха около тезата, че Белгия няма да има единен национален отбор по време на следващото Световно първенство през 2018 г. в Русия.

Останалите региони вижте в материала на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До !ti gledai balgariq danee na Turciq do togava
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарете - атакисти, нещо тъжне.
61
1
 
18
 
! Отговори
84 преди 9 години
Kolko ste se uchudqt schotlanzite ot rezultata. Edva li ste povqrvat che djentalmenska Anglia ste preraboti izborite.
60
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другаре,имам една прекалено радостна и твърде тъжна новина за вас от последните минути !56 - 44 % е референдума :)))))))Айде сега лека нощ! Само благи вести днес.Хахаххахахаха
59
15
 
21
 
! Отговори
Адмирал Нелсън преди 9 години
СЛАВА НА ВЕЛИКАБРИТАНИЯ , НИКОЙ НЕ МОГЪЛ И НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ НАШЕТО ОБЕДИНЕНОКРАЛСТВО ! ДА ЖИВЕЕ БРИТАНСКАТА КРАЛИЦА !!!!!!!!!
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nikoi nqma da pozvoli na schotlandia da se otdeli.Ako e neobhodimo rezultatite ste se falchifizirat.Nqkakuv si e zalojil 900 000 paunda che nama da ima razdelqne.
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода и независимост за Ингушетия, а след това и за Кабардино-Балкария!
56
4
 
18
 
! Отговори
Виена преди 9 години
Не е бързо, има един закон за атракшън и според него и според прогнозите всичко е ясно. Аз си пия още един скоч и си лягм, утре са официалните резултати.
55
5
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Виена Бързаш много,може и да не стане и да си остане в Обединеното кралство Много бързате ми се струва
54
1
 
24
 
! Отговори
Воденичар преди 9 години
Яж повече зеленчуци, че са полезни и се поумнява от тях, след около 20 години.
53
16
 
22
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ преди 9 години
ПОЛША ,Поклон доземи !И Бог с вами!
52
5
 
26
 
! Отговори
! преди 9 години
До Хасан ТатладъДо 2020 година Константинопол е Български!
51
4
 
20
 
! Отговори
Say NO to UKIP преди 9 години
53 - 47 UNITED !Другари, моите най-искрени съболезнования!
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОПААААА ХАХАХАХАХАХ2-0честито на ***!5-то място
49
0
 
33
 
! Отговори
Гола вода преди 9 години
Хасане гола вода си. А с какво ще се изхранвате в гората? С буболечки? Шотланците и петрол и уиски имат а вие?
48
2
 
27
 
! Отговори
Виена преди 9 години
Аз ще ти кажа защо немците им помагат: като се отцепи Шотландия англичаните няма да посмеят да напуснат ЕС и Меркел ще им прави остерити докато се сбъркат и накрая приемат еврото.
47
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До младежа ,който не харесва скептиците:Понеже си млад да ти кажа,че Европа върви по пътя ,откъдето се връща СИВ.Уравновиловката,united,винаги води до посредственост.Емигрантите никога няма да сте пълноценни граждани нито на старата,нито на новата страна.Брейвик принципно е прав,ЕМИГРАНТИТЕ СТЕ ВРЕДНИ,без да се съгласявам с методите му.
46
4
 
35
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Хайдееее, заминаха! По немската телевизия съобщиха вече, че много вероятно референдума да каже YES. Така дойчовците си врщат за ВСВ. Те подпомагат шотландците не само идеологически (Braveheart- Роланд Емерих), но и в банковия сектор- Дойче Банк. Ха така, айм сори:-)
45
6
 
20
 
! Отговори
ROM преди 9 години
samo bai gania pravi nai hitro knyajestvo balgaria goni isto4na romelia na zapat, na tyahno myasto vzima bratyata si rusnaci ,taka bai ti ganya e siguren 4e nyama da ima romeliski problem
44
1
 
20
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до Generala - да им слагам ли въжето около врата :)))