България може да стане център за газови доставки в региона

Плевнелиев участва в старта на изграждането на Южния газов коридор
Обновена: 20 сеп 2014 17:04 | 20 сеп 2014 14:14, Елка Василева
187
България може да стане център за газови доставки в региона
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Българските проекти за междусистемни газови връзки с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като  неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор, съобщи пресцентърът на държавния глава.
 
В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Още по темата

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, заяви в изявлението си при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев. 

Държавният глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.
 
Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът.  
 
Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба“ и ще гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа.

"Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост – енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година“, припомни президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация – ключов приоритет“, заяви държавният глава.
 
„Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР, предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година. Президентът Плевнелиев изтъкна готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всички магазини ще ни предложат газ в найлонови торбички ама Борисов ги забрани.
126
0
 
10
 
! Отговори
куцо преди 9 години
Ах какъв си пъпеш. Азербайджан хубаво може да ни снабдява с газ, ама сещаш ли се чия собственост са платформите в морето от където се изпомпва. :) (завършва на ...пром).
125
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Всичко което ни казват, че "може да стане" е лъжа, защото всичко което ни се казва е лъжа! Истината е това което става, докато ни лъжат!
124
0
 
13
 
! Отговори
иванов преди 9 години
пак дрънкане на глупости
123
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименЗа да има диверсификация, означава да получаваш газ от няколко места, а не да заменяш едното с друго.------------- Че кой заменя? Нали не сме се отказали от руския газ?
122
0
 
21
 
! Отговори
Ех президенте преди 9 години
Този човек е ролитическо недоразумение. Толкова тъпизми от политик, България скоро не е чувала. Бедата е там, че е БЪЛГАРСКИ президент. Какво свърталище са му съветниците му, за какъв *** са, след като немогат да посъветват президента да казва нещо свястно. Май, какъвто е той, такива са и те - политически профани и лаици.
121
0
 
16
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
ПреЦиденте, от където искате взимайте газ, каквато тръба искате пускайте, само не дупчете Добруджа, житницата ни...че да не тръгнат с тоягите към София...
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не бой са плевньо, бат бойко идва...
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България може да стане център за газови доставки в региона------------------Чака ни доста студена зимка заради недалтовидната политика на помака.Общо взето се очертава през следващите години да ни топлят мечтите за газов център.За да има диверсификация, означава да получаваш газ от няколко места, а не да заменяш едното с друго.
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно е,че се прокарва път за газ от находището Леванта.Няма лошо,то е голямо,но трябваше ли да банкрутират Кипър и Гърция,да потопят във война Сирия само и само находището да е в ръцете на ,хайде да не ги споменавам,то е ясно кои.
117
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
А до 2019 година кво праим бе ***?
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шоп:ти с руснак говорил ли си поне някога?Горещо ти препоръчвам да започнеш да учиш турски,защото в новите натовски бази ще командироват комшиите.Да започнем с нещо лесно,с маане например:Дуня табир ,руя табир,аман,аман.Спи спокойно,българино!
115
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
На еврогея роско ме у лесно, с това дупе тесно, а питаш ли ме комуниста мене, с *** до колене?
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 153:ти си фашист ,на хора като теб никога не трябва да се дава власт,ти би разстрелял не само Вапцаров,би изгорил и Шекспир ,и Сервантес,и Лермонтов ,и Достоевски,ако си ги чувал изобщо,ти си типичният българин,мъж примитивен,безкултурен,неук,но с огромна жажда за власт,ето заради такива нещастници като тебе,с тестиси в главата сме на този хал.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Например:ден на национално неподчинение,ама никой да не иде на работа,може и седмица.Да-а,ама ви е страх...и така естественият цвят на смелостта изтлява в бледността на наш'те мисли...***,заспи...или пък може би сънувай...юнак балкански,хипербола,да ме прощава Шекспир.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам изход от ситуацията-ние и без това сме си луди,просто трябва да му отвържем края.Представяте ли си ги тези сред 7 милиона изперкали откачалки какво ще правят?
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В местността Чуката (сега Ваклинова ***), намираща се на 700 м. югоизточно от с. Бръщен, той е тежко ранен при престрелка с другите трима нарушители. Един нарушител е убит от служебното куче Вихър...Роска, Вихър така щше ти го нафърфори, че ще виеш като млада ирландска *** неодоебана
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вергил Борисов Ваклинов е български граничар, загинал при изпълнение на служебните си задължения по охрана и отбрана на държавната граница на Народна република България през 1953 г.На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебното куче Вихър изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността Ливадите, край с. Бръщен. Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите, преследва ги по посока на държавната граница, като успява да залови жив един от тях. В местността Чуката (сега Ваклинова ***), намираща се на 700 м. югоизточно от с.
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЙ,ЯЙ,ЯЙ,ЯЙ,АЙ,ЯЙ МИ АМОР!АЙ МИ МОРЕНАДЕ МИ КОРАСОН!
108
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На русофило--*** им хвърчат слюнките от злоба.БРАВО РОСЕНЧО ПАК ЩЕ ТЕ ИЗБЕРЕМ изебемwest