Мъж и жена подготвяли атентата срещу ЕК

Отделни еврокомисари не са били цел на атаките
Обновена: 21 сеп 2014 11:11 | 21 сеп 2014 08:30, Миглена Иванова
41
Мъж и жена подготвяли атентата срещу ЕК
Снимка: Reuters

Белгийските власти са предотвратили терористична атака срещу централата на Европейската комисия (ЕК), съобщи АФП. Европейската комисия е сред възможните цели на джихадистки бойци, които се завръщат от Сирия, допълва информационната агенция.

Според холандската обществена телевизия NOS поне двама души са сред арестуваните в специална операция, проведена през август. “Те са планирали нападение. Една от целите е била сградата на Европейската комисия”, съобщава медията.

Още по темата

Телевизията уточнява, че във връзка с планираната атака са арестувани мъж и жена от турски произход, които преди месец са пристигнали в Брюксел с полет от Турция. Твърди се, че и двамата са били в Сирия.

Специалната операция се е състояла едновременно в Брюксел и Хага. Претърсени са жилища и в двата града, като са намерени и иззети оръжия и бронирани жилетки, както и джихадистка литература. Отделни еврокомисари не са били цел на атаките, допълва телевизията.

Атаката е трябвало да бъде с мащабите на тази в Еврейския музей в Брюксел през май, след която загинаха четирима души. Заподозреният за атаката в музея – французинът Мехди Немуш, е прекарал повече от година при ислямските екстремисти в Сирия и в момента срещу него тече процес по обвинение за убийство в терористичен контекст.

Говорител на Еврокомисията е коментирал пред информационната агенция, че ръководството на институцията е наясно с докладите. “Ние сме уверени, националните власти ще осигурят подходящи последващи действия”, допълва говорителят.

Според публикация в белгийския всекидневник L'Echo властите в Белгия през последните месеци са извършили няколко превантивни операции сред симпатизанти на джихадистите в страната. Извършени са и няколко ареста.

Счита се, че около 400 белгийски граждани се бият на страната на ислямистите в Сирия. Около 90 души вече са се върнали у дома и са известни на белгийските власти. Засега белгийските власти отказват да дадат подробности за планирани атаки, нито за операциите по предотвратяването им.

Още новини от света четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
Първо Еврейски музей,сега Еврейската комисия....Е защо така?Те не са ли божествени?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Niakoga koi se opita da napravi atentat na Papata v Rim ? Obviniha balgarin no beshe turchin. Vseki musulmanin s lekota moje da prieme islama. Chuvstvam kak turcia skoro shte si varne arabskoto chetmo i pismo. Velikia Kemal Ataturk shte se preobarne v groba zaradi tezi *** djihadisti, islamisti.
23
0
 
2
 
! Отговори
Solomon преди 9 години
do SPASENIETO- 28Ideiata ti e dobra no samo na teoria. V Evropa i Amerika ima musulmani vtoro i treto pokolenie koito sa nai opasni islamisti. Demokraciata im napravi jivota prekaleno dobar a tova ne e dobro za musulmanite. islamistite se chuvstvat dobre kogato umirat i ubivat.Evropa da e mislila predvaritelno, kogato gi e priela zaradi evtinata rabotna raka.V Staria Zavet na Bibliata pishe - " Koito ni postroi, toi i shte ni razrushi" Tova koeto shte stane.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Broia na djihadistite e nai goliam v Turcia. Poluchavat narejdania i planove za atentati ot ID Siria ili Irak.Ima veroiatnost ID da se opitat da vleznat ot Siria v Iordania. Ako tova stane Izrael shte udari ID.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язък.
20
1
 
3
 
! Отговори
do 17 doktora преди 9 години
Sus rqzan kelesh.
19
3
 
10
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Абеее то щом веднъж се е почнало няма да спре. Даже доста позакъсняха подобни неща. ЕК не си ли седне на *** и да спре да работи срещу народите на Европа и да краде едни пари ще има още доста такива опити, а и няма да са само опити, щото някой от тях със сигурност ще успее. Да не му преседнат на някого откраднатите милиони. Ванга е казала "Не искайте много, не можете му платите цената" ако разбирате какво означава това!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тия ако бяха тук, вече да са ги пуснали и дали статут, пфу!
17
0
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако имаш пред вид Кардашиян, си прав. Сасипа я оня шебек, пфу!
16
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
някой да сеизра хелзингския че тормозят малцинствата в брюксел
15
6
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Значи джихадистите лоши, а ЕС, който ни унищожи като нация- добър? Стокхолмски синдром, пфу!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da se obezglavqt.
13
1
 
2
 
! Отговори
Плякапут преди 9 години
И преваляха джихадисти ...
12
40
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Да живеят САЩ и ЕС, долу русия и евразийския съюз!!!Да живеет Обама, Меркел и Камерън, долу путин, лукашенко и янукович!!!Слава на САЩ, долу руската ***!!!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще направят услуга на света въобще не ми пука за комисията им
10
3
 
6
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Днес е Международният ден на мира. В тази връзка в Тубата от вчера има видео репортаж за длъжният да се състои днес в Москва "Марш на Мира". И да няма марш отчетът на "свободните и демократични" медии е на лице: Sundey Peace Marches in Russia
9
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тези "белгийци"и "французи" с арабски имена са израснали в сърцето на Европа и са отгледани с европейски помощи, а сега са се обърнали срещу тези, които са им помагали! Това не са нормални хора и вече трябва да спре тази "хуманност"!
8
3
 
8
 
! Отговори
Време е! преди 9 години
Време е вече за един такъв атентат, за да си седнат на ***. Иначе ние ще сме ксенофоби, а не прилагащи закона.
7
3
 
24
 
! Отговори
Еврогейковци преди 9 години
Да не строим оградата и да махнем вече изградената по границата с Турция , а ? Освен и указателни табели с точното разстояние до ЕК да сложим .
6
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Годииин наред, западните европейски държави пускаха мюсюлмани в държавите си, те се размножиха и сега заплашват нашия континент! Тези с мюсюлмански имена не са французи и белгийци и ЕС трябва широко да си отвори очите! Ние българите сме им яли попарата 500 г. и не им вярваме и затова сме против всички незаконно прииждащи правоверни!