Неназованата война

Въпреки играта на дума САЩ започват офанзива срещу джихадистите в Ирак и Сирия
Обновена: 22 сеп 2014 13:43 | 21 сеп 2014 20:11,
62
Неназованата война
Снимка: архив, Reuters

Барак Обама не го нарича война, а Конгресът не е приел никаква резолюция за военни действия. При все това Съединените щати са на прага да започнат официално да финансират, въоръжават и обучават местната съпротива срещу екстремистите от Ислямска държава в Сирия, където ЦРУ вече помага неофициално.

За първи път от 2011-та година насам в Ирак американски пилоти нанасят удари в помощ на местните власти. Както и да го наричат политиците, случващото се прилича на война, пише сп. “Икономист”.

Американският план за битка с Ислямска държава е от две части. Първата е въпросното финансиране на съпротивата срещу радикалната организация на местно ниво в Сирия. Военният министър Чък Хейгъл обяви, че това финансиране ще коства на бюджета около 500 милиона долара. Парите ще бъдат заделени за обучение на войници в Саудитска Арабия, доставка на малки оръжия, военни машини и комуникационни технологии.

Според плана през тренировъчния лагер ще преминат няколко хиляди доброволци, които ще могат да се включат активно в бойни действия след около половин година.

Ако този план сработи, ще бъде доставено и по-модерно въоръжение. Този подход вече е бил прилаган в малки мащаби – оръжия са давани на групи сирийски бунтовници от американците с условието употребата на тези оръжия да бъде заснемано с видео камера. Така  можело да се гарантира използването им по предназначение.

От “Икономист” отбелязват, че, когато преди година Башар Асад използва химическо оръжие срещу цивилно население в предградията на Дамаск, президентът Обама не получи подкрепа за военни действия в Сирия. След като Ислямска държава започна да обезглавява публично западни граждани, общественото мнение в САЩ се промени рязко. Над 60 на сто от американците считат, че военна интервенция срещу екстремистите е в национален интерес на Съединените щати.

Втората част от плана на Вашингтон са действията в Ирак. Съединените щати увеличават контингента си в страната. 1600 войници ще бъдат дислоцирани там, въпреки че засега няма да участват в бойни мисии. С уточнението, че при определени обстоятелства все пак може и да се стигне до намеса на американски сили в сражения.

Различният подход е резултат от доктрината на президентската администрация за външната политика. А именно, че изпращане на войски в чужда държава може да се случи само при наличието на един измежду 3 конкретни критерия – директна заплаха за националната сигурност, молба за помощ от съответното правителство и наличието на подкрепена от Съвета за сигурност на ООН резолюция.

В случая с Ирак Съединените щати бяха призовани да помогнат. В Сирия, където режимът на Башар Асад все още се задържа на власт, американските части са нежелан “гост” и затова към момента не се предвижда дислоциране.

Крайни консерватори от Републиканската партия въобще не са въодушевени от “прекалено внимателния” (според тях) подход на президента Обама. Освен всичко друго държавният глава счита, че военната мощ не трябва да бъде използвана така, че да позволи на други държави да се “скатаят” от поемането на отговорност.

Неслучайно президентската администрация полага усилия да привлече Саудитска Арабия, Турция, Катар и ОАЕ в битката с Ислямска държава. И настоява те да участват активно.

Целта пред Обама е една – интервенция сега, с мисъл за по-немащабно американско участие в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако масово хората се избият това няма да лошо сега има твъред мноог хора и твъред малко ресурси, затова се водят войните ако хораат рязок намалеят няам да има повече войни.
46
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Ako gi niamashe IDIL niamashe da ima revoliucia shtoto na 90% ot siriicite ne iskat da svaliat asad
45
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тука половината, които подкрепят ИДИЛ и умувате как САЩ нарочно ги карат да вършат зверства с една едничка цел после да ги бомбандират заради петрола, трябва всичките до един да ви заключат в психиатрията + скопяване , за да не може да предавате малоумния си ген за в бъдеще !!!! Баси *** колхозо русофилски кратуни !
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените въздушни бомбандировки над България са от САЩ Нищо,че когато са ни бомбандирали ние вече сме воювали на тяхна страна срещу Германците....
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крайно време
42
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Райнамного по-лесно е да създаваш конспираторски теории вместо да проучиш задълбочено ситуацията.Всвета има поне 100 горещи точки в момента.Представете си какво би станало ако всяка по-силна държава нападне съседна ,обявена за враг който иска да и завземе ресурсите...сто войни едновременно..дали би оживял света?????Така,че ООН и САЩ са необходими ,дори и с уговорката,че САЩ понякога печелят дивиденти от това...
41
1
 
4
 
! Отговори
dim преди 9 години
Като ви чета коментарите стигам до извода че ИДИЛ вече ни е превзел
40
3
 
2
 
! Отговори
Gosho преди 9 години
Nqma Isl Dar, Tova e v vaobrajenieto na Amerika i ostanalite evrokolonizatori. Te si sazdavat obraza na zloveshtotao i posle trugvat da go premahvat s sila na chujdi teritorii. Tova e nov podhod , dobre obmislen, podkrepen ot propaganda (audio i video) , zashtoto " proletite" veche ne minavat . A i taka s po malko pari grabitelskite celi shte se osushtestvqvat ,a" drug shte vadi kestenite ot oganq", a i nqma da si navlichat gneva na chovechestvoto.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В Сирия, където режимът на Башар Асад все още се задържа на власт, американските части са нежелан гост и затова към момента не се предвижда дислоциране."Ами да си им помага Русия тогава!!!Ако накрая въобще остане незаклан сириец! Руската база пак ще си стои там, само дето вече няма да е в Сирия, ами ще е в Ислямска Държава!
38
10
 
5
 
! Отговори
Алеко преди 9 години
Как е ***?Още от понеделник зачешахте американците.Още една успешна седмица.И да не забравите да гледате вип брадър и след това да пишете колко са *** тия където го гледат.И да гласувате за Бареков он че ви ОПРАВИ.
37
5
 
15
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Ние сме свидетели на една от най-великите битки в нашата епоха, битката эа эапаэване на световната хегемония ДОЛАРА, и эаедно с него - эа икономическо, военно и политическо господство на САЩ, над цялата Планета!!! Ако американската валута иэгуби своя СТАТУС на реэервна валута, то икономиката на Америка ще се свие до нива характерни эа една БАНАНОВА РЕПУБЛИКА!!! Лек ден на всички!!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17HAHAHAHA! OON!? PAMPERSUT NA USA!!! XAXAXAXA! Ta te samo skushkat i papkat. Jako papkat!
35
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи САЩ са пратили ИДИЛ да завземе нефта и после го купуват на безценица, но сега са решили да не плащат и малката цена, хитро
34
3
 
35
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Яааа, затова бяха скалъпени онези клипчета с обезглавяванетата, за да се промени общественото мнение в САЩ и Америка най-накрая да си пробута някъде "малките оръжия" и "по-модерната военна техника". Еми това ще погаси малко от дълговете.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Грешка - СЪЗДАДЕШ ИД ( ИДИЛ ) и сега да караш целия свят да ти обърше ***
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧудесаVsichko se znae. Na nikoi na mu puka za chovechestvoto
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До baihuiVoinata shte im donese parite.
30
6
 
32
 
! Отговори
Дрън преди 9 години
Дрън-дрън,американците не успяха да свалят Башар Асад заради намесата на Русия ,затова им спретнаха гражданска война в Украйна,коята да ги занимава,докато се напдне и победи Сирия.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тъпата америка един човек приближи белия дом и всички се ошашкаха армия пратиха.а ако русия нападне *** и смеха ще е...
28
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго си е да имаш Нобелова за мир и да подпалиш 4 войни - в Сирия, Либия, Украйна и срещу ИДИЛ