Банкноти от ?10 с изписано "евро" на кирилица вече са в обращение

Те са и с по-добра защита
Обновена: 23 сеп 2014 14:02 | 23 сеп 2014 08:38, Елка Василева
47
Банкноти от ?10 с изписано "евро" на кирилица вече са в обращение
Снимка: Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска от днес в обращение нови банкноти от 10 евро с подобрена защита и с изписана думата "евро" на кирилица, предаде ИТАР-ТАСС.

По размер и цветова гама новите купюри не се отличават от досегашните. Промяната е в усъвършенстваната защита от фалшификация и в новата форма на вертикалната холограмна ивица.

Нов елемент в дизайна е добавянето на думата "евро" на кирилица към изписването на същата дума на латиница и с гръцки букви. Това се дължи на членството на България в ЕС. Абревиатурата ЕЦБ е изписана не на пет, както беше досега, а на девет езика. Добавено е и изображение на персонажа от древногръцката митология Европа.

В продължение на няколко седмици в страните от еврозоната ще бъдат пуснати в обращение около 4,3 милиарда от новите десетеврови банкноти. Разбира се, банкнотите от предишната емисия с този номинал остават валидни, но банките постепенно ще ги подменят с новите.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Въпросче преди 9 години
24-май е ден на СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ и култура ,нито на българската, нито на тракийската
27
0
 
2
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
NOVA RECIKLIRANA HARTIA.
26
2
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
""Завесата се вдига все повече и повече, а мъглите покриващи миналото ни се изпаряват от изгарящата сила на истината. Тя повтаря с тих, но постоянен глас - Българите са наследници на траките създатели на първата писменост, от която са се развили азбуките на много други народи....""
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО се надявам скоро да не приемем еврото в България понеже ще ни се е*е мамата от всички страни...
24
0
 
2
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Уважавайте Българският език не се правете на маймуни и роби да учите неща които няма да са ви необходими а просто ви поробват с това да не пишете и говорите на родният език!!!П.С Много Българчета отиват на морето да са викачи пред заведенията на английските туристи Браво вие сте наистина успели а момичетата учат англииски да ги праскат английските паунди пфффф
23
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Добре поне, че на са го изписали ЕУРО, както първоначално се възнамеряваше със съгласието на нашите политици, та подписвахме петиции и т.н.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой ви каза че за българите е тази кирилица, я гледайте по на изток, като се влее Еврото в Рубли ха ха ха
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естестврно че евреите са дали всичко на света. Няма съмнение. Аз даже съм сигурен че и слънцето е тяхно....какво да говорим за някаква си азбука. Казва се АЗБУКА а не ивритка или елинка. Голяма пропаганда, голяма демагогия. Тук 80% от пишещите са на заплата в Русия, САЩ или Израел.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такива животни като българите да си плюят по историята и значението и. Американците само взимат и ползват, и никой не говори кое е тяхно и кое не. Ние с толкова много история и постижения се самоунижаваме. Платените писачи само пускат мухи и гледат сеир...а ние се насираме да говорим глупости. Знаете ли че чехите казват че Кирил и Методий са моравци....Всеки гледа да се изкара по-велик, само ние правим обратното.
19
0
 
5
 
! Отговори
Gabara преди 9 години
Бихме могли да четем на кирилица, ама още по-добре е ако има повече от тях да ги броим.
18
1
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
Че то има 10 евро в обръщение с надпис на кирилица от повече от година :) Не знам защо журналистите не си прочетат собствените писаници от архива от преди година....
17
0
 
3
 
! Отговори
Здрасти преди 9 години
Господа , иде реч за 10? , че са по нови и хубави. И че все още в почти всички банки(в Испания) на касата новите банкноти от 5? ти ги отделят и броят на ръка , защото машините не ги разпознават като пари..... И че много от машините за цигари и по паркингите също
16
0
 
1
 
! Отговори
да преди 9 години
В Западна Европа на кирилицата казват Сирилик алфабет. И много трудно се досещат за името и. Често казват а руската алфабет. Въобще незнаят каквоот и да е било за кирилицата. Само, че е неразбираема. А веднъж ми казаха, че прилича на гръцката.
15
1
 
2
 
! Отговори
Бай Шано преди 9 години
Гръцкият за времето си е бил това което е английският днес и нека не забравяме, че светите братя са били на заплата ...
14
3
 
2
 
! Отговори
сравнете преди 9 години
Арамейската азбука, която ползват евреите и сега, е по-стара от гръцката. Но като се сравнят двете, се вижда, че гърците доста са копирали.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цифрите са индийски, но са добили популярност като арабски.
12
1
 
3
 
! Отговори
Шейха преди 9 години
Ай стига гразцки глупосте, цифрите са арабски от немай си кога.
11
0
 
4
 
! Отговори
martony преди 9 години
Кирилица използват и в Украйна ;)
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцката азбука представлява сбор от двадесет и четири букви, която се отнася както за писмеността в съвременна Гърция (новогръцки), така и за старогръцкия език през Античността. Това е най-старата азбука, която се използва и до днес. В Древна Гърция гръцките букви са били използвани също за означаване на цифри, подобно на Римските цифри. В днешно време освен за писане в гръцкия език гръцките букви се използват в науката като математически символи и имена на звезди. Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително латинската азбука и ки
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцката азбука е възникнала преди 30 века като модификация на Финикийската азбука. Разликата е, че гърците за пръв път добавят Гласните, Двойни гласни и Двойни съгласни в азбуката. Послужила е и за основа на други азбуки като латинската и кирилицата.