Русия: Въздушните удари в Сирия трябва да се съгласуват с Дамаск

Москва настоява за съгласие на правителството в Дамаск или решение на ООН
23 сеп 2014 13:09, Елка Василева
14
Русия: Въздушните удари в Сирия трябва да се съгласуват с Дамаск
Снимка: архив, Reuters

Всякакви въздушни удари по позиции на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия трябва да се разрешават от Дамаск, иначе ще се изостри регионалното напрежение, заяви руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Във връзка със започнатата от САЩ с подкрепата на редица други държави операция по нанасяне на ракетно-бомбени удари по позиции на терористичната организация Ислямска държава в Сирия руската страна напомня, че всякакви подобни действия могат да се извършват единствено в рамките на международното право. Това означава не формално и едностранно "уведомление" за въздушни удари, а наличието на изрично съгласие от правителството на Сирия или съответстващо решение на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на руското външно министерство.

"Борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка се нуждае от координираните усилия на цялата международна общност под егидата на ООН. Опитите за постигане на нечии геополитически цели в нарушение на суверенитета на страни в региона само изостря напрежението и допълнително дестабилизира ситуацията", заявява руското дипломатическо ведомство.

В изявление на Кремъл се напомня, че позицията за получаването на съгласие от Дамаск за въздушни удари в Сирия е била изразена снощи от руския президент Владимир Путин в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано днес стана известно, че Сирия е била информирана от Съединените щати за американските въздушни удари по територията й срещу позиции на групировката Ислямска държава. Това съобщи сирийското външно министерство. "Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат нанесени удари срещу терористичната организация Ислямска държава в град Ракка", посочи министерството по националната телевизия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2А американците предупредиха ли за завземането на Крим, като бяха вкарали самолетоносач и армада кораби в Черно море, в нарушение на международни конвенции? Или за хамерика може, а за руснаците не може? Ако американците бяха взели Крим, нямаше да пискате, тогава щеше да е "демократично", а като го взеха руснаците - олеле? И чий го търсят хамериканците на 12 000 км от хамерика? Между другото, хамериканците строеха казарми, пътища и болнци в Крим за бъдещата си военна база, ама ядец.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопШопе, пак лъжеш! Руснаците съгласуваха хуманитарната помощ за Луганск, само такива като тебе викат на белото - черно! И престани да пишеш като чукчата - без да четеш!
6
1
 
0
 
! Отговори
100 преди 9 години
Абе точно вас ще питат, даже много ви се кланяха, че и света се обърка заради това..
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1:Русия е изпратила цялата си над един милион армия единствено и само във въображение ти!Лошият "агресор"Русия не нападна никой,а "добрите"Американци за стотен път хвърлят бомби по суверенни държави,бомбадират собственото си творение "ислямска държава"!Ама както е казал мъдрият български народ-"С своите камъни по своите глави"
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен @:Абе приятел,кога Русия е превзела Крим?Крим си е бил винаги руски,заселен основно от руснаци,които с радост се присъединиха отново към Русия!Лично аз не съм видял да има протести,сблъсаци и безредици в Крим относно присъединяването им към Русия!И не е важното каво мислим аз и ти,важното е че жителите на Крим си избраха отново да са част от Русия,така както и Косово да се отдели от Сърбия нали?Все пак това е демокрацията-суверенен избор на самите жители как да живеят!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е нападение на Сирия , от САЩ.Джихадистите са напуснали предварително убежището си в града Ракка !Понеже няма журналисти там, не се представя истинската ситуация след като са извършени 190 въздушни нападения !
2
0
 
26
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименСАЩ ПАК НАРУШАВАТМЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВОА ОБВИНЯВА РУСИЯ И НАЛАГА САНКЦИИ НА НЕУДОБНИТЕ..САЩ ПРЕСЛЕДВАТ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И МАЧКАТ НАРОДИТЕ..
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е предупреждение на Сирийското правителство !Америка е предупредила сирийския представител в ООН , в Ню Йорк .Нито има решение на Американския конгрес !САЩ предизвика 200,000 сирийци да бягат към Турция днес !Не се съобщават цивилните жертви ,Но Джихадистите са се изнесли предварително !Страда обикновения човек !