САЩ и съюзници нанесоха първите въздушни удари в Сирия

Обстрелът е по позиции на "Ислямска държава"
Обновена: 23 сеп 2014 14:02 | 23 сеп 2014 07:12, Веселина Йорданова
51
САЩ и съюзници нанесоха първите въздушни удари в Сирия
Сирийският град Алепо. Снимка: Ройтерс

Самолети на САЩ и партньорски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщи тази нощ Пентагонът, предадоха световните агенции.

"Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от ИД в Сирия, като използват сбор от изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок", каза в изявление прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. "Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент", пише още в изявлението.

Още по темата
Арабски партньори помагат за въздушните удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на източник от администрацията във Вашингтон.

Източникът, пожелал анонимност, отказа да назове конкретно за кои държави става дума и какво е тяхното участие.

Междувременно външното министерство на Франция потвърди автентичността на видеоклипа с французина, отвлечен от ислямисти в Алжир, предаде Ройтерс. Вчера базираната в Алжир групировка "Войници на Халифата", обявила се наскоро за поддръжник на "Ислямската държава", съобщи, че е взела за заложник френския гражданин Ерве Гурдел и че ще го екзекутира до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари по бойците на "Ислямска държава" в Ирак.

На клипа се вижда и чува как Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд и го моли да спре намесата в Ирак и да направи всичко възможно да го освободи от плен.

Отвличането на френски гражданин от ислямисти в Алжир няма да възпре Франция от участие в коалицията срещу радикалната групировка "Ислямска държава", заяви снощи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Ще правим всичко по силите си, за да освобождаваме заложници", каза Фабиюс пред репортери в Ню Йорк, където пребивава за предстоящата сесия на Общото събрание на ООН. "Но една терористична група няма да промени позицията на Франция", подчерта той.

В неделя оперираща в Алжир групировка, обявила се за поддръжник на "Ислямската държава", плени французина Ерве Гурдел, а вчера обяви, че ще го убие, ако Париж не спре въздушните си удари по позиции на "Ислямската държава" в Ирак.

Французите, които пребивават временно или постоянно в около 30 страни бяха призовани към максимална бдителност след заплахите на групировката "Ислямска държава" срещу западните граждани, съобщи вчера френското външно министерство, цитирано от Франс прес.

По искане на външния министър Лоран Фабиюс външното министерство е предало това нареждане на посолствата си "в тридесетина страни", по-специално в Магреба, Близкия изток и Субсахарска Африка.
"Французите във въпросните държави бяха приканени да се свържат с най-близкото френско консулство, ако вече не са го направили", се казва в изявлението.

Сред рисковите държави са Алжир, Мароко, Тунис, Йемен и Мали.

Радикалната групировка "Ислямска държава" призова мюсюлманите да убиват граждани, по-специално американски и френски, на държавите от международната коалиция за борба с джихадистката групировка, която оперира в Ирак и Сирия.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата година руснаците спряха измислената агресия от американците в Сирия. Отмъщението и интересите на САЩ бяха накърнени и те предизвикаха члез ЕС кризата в Украйна, която няма нищо общо с желанието на народа - никой нищо не го е питал! Изведнаж възникна ислямската държава на юг от Русия. Един *** пише тук за страните от бившия СССр- те бяха използвани също като Украйна днес, за да се доближат до Русия.Амеба е вашият президент, който дрънка в Щатите дивотии!Мразя дребни шепнещи "мъже"!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това беше толкова прозрачно още от самото начало - ИД финансирана от УСА, за да имат повод да бомбят Асад в Сирия. Това дори и тъпите хамериканци овце го осъзнаха, че всичко с ИД е кьорфишек създаден от собственото им правителство за да нападнат Сирия. Само в бг ли останаха американо-гъзо-*** дето още вярват че уса са добрите.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 45 АлексПреди да пишеш тези небивалици се замисли кой подържаше тези ислямисти и ги наричаше борци за демокрация срещу Асад.А ако САЩ искат да унищожат творението си просто трябва да спрат финансирането им.
31
14
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Най-големия миротворец Русия пак се ослушва. Когато САЩ и съюзници отърват света от този мюсюлманска чума наречена "Мюсюлманска държава" ще започнат критиките и плюенето по "световният жандарм", който се бърка на всякъде!?Руснаците в момента се занимават с умиротворяване на съседите си. Сега е Украйна, а преди бяха Грузия, Чечня, Афганистан. Да се готвят Молдова и Приднестровието. Ако западните мъдреци продължават да се чешат по кратуните в перспектива защо не и прибалтийските републики и братята от Волен Сидерова България...
30
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредното доказателство че с руско ПВО си обречен нали Панцирите спряха САЩ от удари в СИРИЯ бе русопоклоници
29
7
 
21
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
Има ли още американски гъзолизачи,които да не разбраха,че САЩ създаде ИД и с каква цел?Всичко е толкова просто и полско,че само отявлени зомбита могат да не го забелязват.Създадоха си поредната терористична организация,въоръжават си я и сега се правят,че "воюват" срещу нея,а докато "воюват",раздробули Ирак,влезли в Сирия и свалили от власт Башар Асад,създали нова държава Кюрдистан,с парчета от териториите на $ държава и изнесли нестабилност в куп други.Не вярвате ли?А какво стана с Ирак?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Oleeeeeee, tolkova gluposti sabrani v 5 reda ne biah chela!!! Ako Bog ti beshe dal edna stotna ot akala na evreite shteshe da razberesh che choveshkia jivot e vajen na tozi sviat.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 39Малиии, значи не само правописа нарушаваш, но и правилника за движение по пътищата :D
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-обичам някой като "*** 35", който за два и половина реда текст допусна 11 правописни и още поне 7 пунктуационни грешки да ми казва:"ограмоъо се"!...
24
3
 
6
 
! Отговори
RAD преди 9 години
До 33Ами то и руските танкове и артилерия в Украйна не са разрешени от никого, ама тепат 'ората там нали? Дет' се вика "освобождават ги".Сега сериозно: Ако на теб някой ти хване жената и тръгне да я изнасилва, ще звъннеш ли първо на 112 или в полицията или ще грабнеш първото нещо под ръка и ще пробваш да смелиш гадината а ?
23
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички кризи и политически тероризъм е под протекцията на Москва.Всички диктаторски режими и "освободителни" движения се толерират от Москва.Върха на агресията е нападението на Украйна, с последици от десетки милиарди щети и десетки хиляди убити.Русия е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО!!!!
22
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ винаги в крайна сметка бомбардират своите бивши съюзници. През 80-те години поддържаха Саддам срещу Иран, после го бомбардираха. По същото време въоръжиха муджахидините в Афганистан, а после ги бомбардираха. Обучиха терористите от ИДИЛ, а сега ги бомбардират. Чудя се, кога ще пуснат някоя и друга бомба и върху Яценюк и Порошенко...
21
15
 
27
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ЖАНДАРМА НА СВЕТА ОТ КОЙ ПОЛУЧИ РАЗРЕШЕНИЕ ЧЕ ДА ИЗВЪРШВА БОМБАРДИРОВКИ В СИРИЯТОВА НЕ Е ЛИ НАМЕСА И АГРЕСИЯ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА..А ПОСЛЕ ВИКА РУСНАЦИТЕ СЕ МЕСЯТ В УКРАЙНА..РЕАЛНО ПО-ГОЛЯМ АГРЕСОР ОТ САЩ НЯМАНА ВСЯКА ЧОРБА МЕРОДИЯ...НЕ ЧЕ ИДИЛ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ УДАРИ НО ВЪПРОСА Е ПРИНЦИПЕН.САЩ НЕ ИЗВЪРШВАТ ЛИ ПУБЛИЧНИ ЕКЗЕКУЦИИ ПРЕДАВАНИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА..ДАЛИ СА ОТМЕНИЛИ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕДАЛИ ДА ЕКЗЕКУТИРАШ НЯКОГО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СТОЛ Е ХУМАННО..РУСИЯ Е СЪЩО СУПЕР СИЛАСВОБОДА ЗА НОВОРУСИЯ
20
8
 
26
 
! Отговори
име преди 9 години
Въоръжиха тия главорези,за да си оправдаят нападението на Сирия и Иран заради петрола.
19
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам вече какво става там, но Асад трябва да се държи, защото падне ли Сирия, наред е Иран, такива са заповедите от Тел Авив към САЩ, а Иран няма да се церемони много и ако бъде нападнат, директно ще атакува Израел. Ще взема и аз да повярвам във всякакви конспирации, като например, че на Израел му трябва резервна земя в случай на голяма война в Близкия изток, в която да изтегли цивилното си население и че за такава земя е определена България, но за тази цел тя трябва да бъде обезлюдена.
18
0
 
8
 
! Отговори
Любопитко преди 9 години
А Сирия участва ли?
17
3
 
8
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
И сега, ако отново има цивилни жертви, кой ще отговаря?
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светска и подредена държава беше Сирия, Асад държеше всякакви религиозни радикалисти по-ниски от тревата, защо им беше на американците да създадат опозиция /ССА/ срещу Асад и да я въоръжат, не ми е ясно. Може би Израел ги подтикна, защото Сирия поддържа заедно с Иран Хизбулла, единствените, от които Израел наистина се страхува. И като не успяха с ССА, американците създадоха ИДИЛ, ама те пък си повярваха много, излязоха от американски контрол, създадоха си държава и въобще кашата стана пълна там.
15
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина САЩ се нуждаят от непрекъснато създаване на врагове и водене на войни после с тях. Тази държава се издържа само с убийства.