Поредната безкрайна война

САЩ предприе офанзива в Сирия, но бърза победа изглежда трудно постижима
27 сеп 2014 20:15,
276
Поредната безкрайна война
Снимка: Reuters

Вашингтон направи крачката, която светът очакваше и започна ракетни атаки по позиции на екстремистите от “Ислямска държава” в Сирия. Интересното е, че операцията се извършва в коалиция с пет арабски държави, отбелязва сп. “Икономист”.

С ударите се постави началото на това, което президентът Барак Обама се опитваше да избегне близо 3 години – пряка намеса в сирийската гражданска война. Но американският държавен глава успя да намери съюзници, които да се включат активно в офанзивата като Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн и ОАЕ, Катар оказа логистична подкрепа.

Обратно в Съединените щати, операцията срещу “Ислямска държава” обедини политическите врагове от Републиканската и Демократическата партии. Не само това, но и общественото мнение се промени коренно след публичното обезглавяване на двама американски журналисти и вече американците настояват за конкретни действия срещу радикалната организация.

Но все още има липса на консенсус по редица въпроси. Един от основните е дали използването на сила трябва да е свързано с донасяне на стабилност в Близкия изток или да се гони по-конкретната цел неутрализиране на терористична организация, която би могла в бъдеще да е директна заплаха за американската национална сигурност.

Самият Барак Обама не внесе особена яснота по въпроса. Той обясни, че “Ислямска държава” е заплаха за хората в Близкия изток и не спираше да повтаря, че “тази битка не е само на Съединените щати”.

Интересен факт е, че режимът на Башар Асад, определен от Вашингтон като враг номер едно на демокрацията и свободата, е готов да сътрудничи с американците. Има спекулации, че Дамаск е предоставил изключително важни разузнавателни данни на САЩ във връзка с позициите на “Ислямската държава”.

Негласният съюз срещу терористите обаче далеч не е гаранция за успех в краткосрочен план. Истината е, че битката тепърва започва. За Съединените щати обаче има много важен пробив – явна подкрепа за военни действия на територията на арабска държава от други арабски държави. С други думи най-големият коз на екстремистите – религията, е силно разклатен.

Саудитските власти демонстрираха явно позицията си – бяха разпространени снимки на двама пилоти, връщащи си от успешна изпълнена мисия в Сирия. И двамата са принцове от кралската фамилия, като единият е в линията наследници на трона. Йорданският крал Хюсеин също публично изрази категоричното си мнение – това е борба между доброто и злото.

Създаването на коалицията и нейният състав може да се счита за значим успех, но доколко ефективна ще бъде операцията? Успешно бяха ударени ключови цели, свързани с разпространението на заграбения от екстремистите петрол. В същото време е ясно, че джихадистите са очаквали подобна реакция след обезглавяванията и едва ли не са взели нужните мерки за защита на най-ценните си авоари.

Освен това за наистина успешен и бърз развой на офанзивата е нужна и сухопътна подкрепа. Същото важи и за ситуацията в Ирак, където местното население все още не е убедено дали да подкрепят компрометираното правителство на премиера Малики. И фактите говорят – въпреки американската въздушна мощ и многочислената иракска армия, джихадистите продължават с настъплението към Багдад и извоюват победа след победа.

След първите удари в Сирия, командирът от Пенгатона лейтенант-генерал Уилям Мейвил съвсем отговорно заяви, че кампанията ще продължи поне няколко години. А това едва ли ще се хареса на американската общественост.

Обама ще опита да даде пример, за да може и други да поемат инициатива и да се намесят решително. В такъв случай, той ще приложи постепенно оттегляне и недопускане на афганистанския сценарий. Но дали другите страни ще последват американския пример, предстои да разберем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
26
 
! Отговори
Доков преди 9 години
САЩ създадоха джихадистите и сега не могат да ги управляват!Те ги снабдяваха с оръжие и пари,за да се борят против законното правителство на Сирия ,съсипаха Ирак и резултата от тази политика е плачевен -нови терористи,които могат да унищожат западната цивилизация!
168
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тервелпо интересното е защо тези от ИД не предприемат нищо срещу Израел--------------Какво и как да предприемат срещу Израел, като изобщо нямат допир с границите на Израел, отвори си картата и научи малко география.
167
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
''въпреки американската въздушна мощ и многочислената иракска армия, джихадистите продължават с настъплението към Багдад и извоюват победа след победа.'' Добре, че не разполагат с руските ЗРК за ПВО, че тогава коалицията ще бере наистина ядове.Джихадистите са добре въоръжени, ''благодарение'' на САЩ и западните им съюзници и се бият с ожесточение. Подготвени са за въздушни удари и за наземна операция. Очертава се тежък и дългосрочен военен конфликт.
166
2
 
20
 
! Отговори
Не,че някой бърза.. преди 9 години
Бърза победа е невъзможна при положение,че два кораба и пет самолета "гърмят по ***".Един американски военослужещ беше изкоментирал,че сигурно така са се чувствали моряците по времето на великите географски открития.Всеки може да види в интернет клипчета-слънчице,моренце спокойно и синьо, самолетчета излитат и други кацат. Идилия. Дано *** не изкльопат "капитан Кук".
165
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Осигуриха за още няколко години кредитите на американците.
164
31
 
8
 
! Отговори
BOYAN преди 9 години
Мен ме интересува Америка да е добре.Дреме ми за всякакви *** с парцали по главите.
163
7
 
2
 
! Отговори
чичо доктор преди 9 години
"Маркс" и "Тервел" онзи ден ги изписахме от лудницата, не им обръщайте внимание.
162
8
 
2
 
! Отговори
мармот преди 9 години
Някои усетиха че завиваме шоколадите и се събудиха, време е да приключваме...
161
7
 
12
 
! Отговори
КУРНИК преди 9 години
КВИ ШОКОЛАДИ И КВИ МАРМОТИ БЕ *** ,***,Я БЯГАЙ ДА НАНКАШ ПОЛИТИКАТА НЕ Е ЗА КЕРЛИВИ ПИШЛЕМЕТА ГЕРБЕРСКИ ПРОДАЖНИ МАЛКИ ДУШИЦИ АМЕРИКАНОФИЛЧЕТА КАЦА ГНИЛО СЕМЕ.
160
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително добър кадър. Браво на сайта.
159
4
 
12
 
! Отговори
мармот-стажант преди 9 години
До ПЕШО ШЕВРОНAОчевидно шистовия газ ще се добива нощно време, когато хората на позитано и сидероглу спят.По същото време когато се завиват и шоколадите за голямата бензиностанция.
158
2
 
11
 
! Отговори
старши мармот преди 9 години
До Анонимен 253Като сте стигнали до Монголия отбийте се до Китай и поръчайте от китайските *** с петолъчки за всеки случай,скоро ще се чества Великата Октомврийска Революция и са много подходящи за парада в "Новорусия" !
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мармот-стажант Идва зима и на тези които са в отпуска от февруари ще им стане студено, мислим да доставим чай с овча лой от Монголия за тях.
156
1
 
10
 
! Отговори
старши мармот преди 9 години
До мармот-стажант 251Вижте пригответе една пратка от албански марципан и молдовски захарен памук заотпускарите танкисти и опълченците.Аз уреждам един контейнер ботокс за голям източен клиент и ще се забавя още малко!
155
1
 
8
 
! Отговори
мармот-стажант преди 9 години
До старши мармотдо сутринта мислим да приготвим два тира, чакаме по-нататъшни инструкции...
154
1
 
10
 
! Отговори
старши мармот преди 9 години
До мармот-стажант 247Започвайте аз сега идвам.Завивайте само със беларуски станиол западните шоколади.Завийте и от Порошенковия шоколад,защото е много търсен на изток.
153
0
 
16
 
! Отговори
вълкодав преди 9 години
До Тервел 244Израел има най голям опит в борбата с арабските ислямиститерористи и е на свой терен.Положението със Сирия е многосложно,защото Сирия не дава гаранции за Израелската сигурности до сега няма сключен мирен договор м/у двете страни.Сирия непризнава и Ливан и го счита за своя територия и едва преди няколкогодини изведе от там сирийската армия ,която стоеше в Ливан от 1967ги наброяваше около 25 000 души.
152
0
 
8
 
! Отговори
до 245 Тервел преди 9 години
Забравих да ти кажа, след като изчистиш килима, мини през тоалетната и я почисти, пред спалнята на посола ще намериш чифт смирисани и прашни италиански трандафори. Лъсни ги и ги дезодорирай старателно, знаеш колоко е придирчив посола за чепиците.
151
1
 
6
 
! Отговори
мармот-стажант преди 9 години
аз започнах да завивам вече...
150
0
 
6
 
! Отговори
старши мармот преди 9 години
До вълкодав 241Вълкодаве ,издави ли постерите от стаята на троловете,защото е време да завивамезападен шоколад и трябва да е чисто и тихо във сайта ?Тоя зеления вълк Тервел многосе опъва ,но май си замина.в стаята на троловете..?!