"Ди Пресе": Суперлихви в банките на Путин

Това става въпреки санкциите срещу Русия
30 сеп 2014 15:50, Елка Василева
43
"Ди Пресе": Суперлихви в банките на Путин
Снимка: архив, Reuters

Под заглавие „Суперлихви в банките на Путин“ австрийският ежедневник "Ди Пресе" публикува статия на сътрудника си Кристиян Хьолер, която съобщава за разкрита в Германия нова директна интернет банка, собственост на руската Сбербанк.

Интересно е, че това става въпреки санкциите срещу Русия и още по-интересно е, че ако се появят проблеми, за това ще отговаря австрийският фонд за гарантиране на депозитите.

Механизмът не е сложен - разрастващата се държавна банка разкрива в Германия клон, където се отпускат особено високи лихви по депозитите. Това е възможно въпреки санкциите на САЩ и ЕС, тъй като те са валидни само за руските концерни майки.

Дъщерните фирми не подлежат на наказателните мерки.

Според информирани източници на вестник "Пресе", пише авторът на статията, този текст в документа е включен и след намесата на австрийското правителство, тъй като централите за Западна Европа на руските държавни банки се намират във Виена.

Вероятно австрийското правителство се е опасявало, че ако санкциите засегнат и австрийските дъщерни банки, то вложителите ще побързат да преместят парите си другаде, а това пък при известни обстоятелства би се отразило неблагоприятно на фонда за гарантиране на депозитите.

Така, ако днес някой отвори депозитна сметка в Сбербанк в Германия и ползва лихва от 1,2 процента плюс бонус като нов клиент от 0,1 процента, няма защо да се страхува за парите си, защото в случай че нещата тръгнат зле, останалите австрийски банки ще покрият щетите. И дори те да не са в състояние да направят това, възможно е дори австрийската държава да поеме гаранция.

В Германия има вече три руски държавни банки, които предлагат високи годишни лихви: Сбербанк директ, ВТБ директ и Денизбанк, закупена през 2012 година от Сбербанк. И трите банкови института извършват сделките си в Германия през Виена и се позовават на австрийския фонд за гарантиране на депозитите.

Забележителното е, продължава авторът на статията, че Сбербанк директ и ВТБ директ предлагат високи лихви само в Германия, австрийският вложител не представлява интерес, което може да се обясни с големината на Австрия.

Според информирани източници на "Пресе" австрийските органи за банков надзор наблюдават изключително внимателно сделките на австрийските дъщерни фирми на руските държавни банки с цел да предотвратят възможността московските концерни да посегнат на влогове и да ги прехвърлят в Русия.

Виенските дъщерни банки имат право да теглят пари от Европейската централна банка (ЕЦБ) при ниска лихва, но нямат право да прехвърлят парите в Русия.

Президент на надзорния съвет на Сбербанк Еуропа е Зигфрид Волф, който е и шеф на Надзорния съвет на държавния Австрийски индустриален холдинг, а бившият шеф на Банк Аустрия Герхард Ранда е член на контролния орган на Сбербанк Аустрия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Узнав, что Малайзия и Австралия закупили новейшие системы ПВО,Путин отправился на встречу лидеров большой двадцатки на подводной лодке.
35
6
 
12
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
До АнонименНаближава деня в които на *** като теб и тебеподобни *** ще ви пускаме по един куршум в черепите!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боевики и русские казаки воюют между собой за трассу Дебальцево-АнтрацитПиянките ще се изпотрепят един друг.
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейската *** се разпада безвъзвратно.
32
3
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Инджев ти ли бре, много скоро такива антибългари и продажни ционистки марионетки, като теб, ще ги затвориме пак в белене, запомни го.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32 преглед - диагноза - освидетелстване - лечение само това мога да ти препоръчам
30
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало ***, не разбрахте ли, че Русия е велика държава и няма да я уплашат вашите санкции, тази държава е оцелявала и в много по-трудни моменти. А евроатлантическата гейкочина върви стремглаво към пропастта. Защо американците купуват масово жилища в Европа и в други части на света, защото се очакват катаклизми във ФАЩ финансови, природни, и други. Обама е последния президент на ФАЩ, запомнете го. ДОЛУ САЩ, ДОЛУ ЕС, ДОЛУ ФАШИЗМА!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29 ти как си представяш да гръмнат всички банки , нали тогава се закрива държавата , има ли държава без банки , опитваш се нещо да мъцкаш , ама не ти се удава защото си нямаш понятие от икономика . Между другото вчера писах по повод съотношението Депозити/БВП - у нас е 60% както и преди 25 години , било е по-малко , между другото в Русия е 30% което значи ниско доверие в банковата система , руснака си държи парите в офшорки и най-вече в Кипър .Одисей 1
28
5
 
5
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Истинска санкция срещу руския режим ще е да преместят влоговете на Путин в КТБ. Тогава не Доган и Пеевски, а и истински танковете ще тръгнат по Европата :)
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 милиарда лева е Фонда за гаранция в България, което значи само около 4 % на практика от всички влогове. Или 100 хиляди евро гаранция в България е измама и на практика може да получиш само 4 хиляди евро от 100 хиляди евро влог.
26
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас са гарантирани 100 000 евро съгласни ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА / дръг въпрос е че типично за нашите иуправници че не я спазват за момента .В любимата ви Русия са гарантирани 700 000 рубли които по миналоседмичен курс / днес не съм гледал / са 28 000 лева или 14 000 евро , а по курс от следващата семица един бог знае колко ВИЖДАТЕ ЛИ РАЗЛИКАТА между това да си гражданин на ЕС и на РФ Одисей 1
25
0
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
A pomislete puk kakva prekrasna mashina za iznudvane ili voyna sa takiva bank. Subira6 parite na neshtastnite nemci kato depoziti, iznasqsh gi na kudeto iskash, sled koeto falirash i germaniq plashta. :) No EU si e vinoven, kato si misli, che moje da si pravi ikonomicheski voynichki s Rusia i da si misli, che nqma da ima otgovor. E, i otgovor shte ima, i vratichki shte ima. Parite nqmat nacionalnost.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1,2% е изклчително висока лихва. Като се има в предвид, че всеки пожелал ,можа да вземе половин милион евра на лихва 2-2,5 % ......ВТБ е банката ,собственик на КТБ. Същите номера с високите лихви ге направи у нас. Сега от ВТБ казаха ,че нямат интерес от съвземанета на КТБ и нашия фонд да се оправя.....
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ми......Ами, като имаш предвид, че лихвите по германските ДЦК са ОТРИЦАТЕЛНИ! до 4г. матуритет....ДА!
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търсене и предлагане не определят правилата. ЕС и САЩ откриха нови парични печатници и поддържат изкуствено ниски лихви.
21
13
 
11
 
! Отговори
пена преди 9 години
Братушките ще повтарят схемата КТБ и в Германия. Явно това им е тактиката за вътрешен саботаж...
20
3
 
21
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 9 години
Каква криминална работа бе.. Не прочете ли статията.. а като я прочете толкова ли не я разбра? Всичко е по закона
19
0
 
8
 
! Отговори
ахахахахахахахах преди 9 години
До Анонимен 19 НЕ , Бареков
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Анонимен 16Сидере, ти ли си бре?
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се хванем за зеленото, предлагам аз.