Протестите в Хонконг поставят властите в Пекин пред дилема

Западната преса коментира "революцията на чадърите"
Обновена: 30 сеп 2014 10:53 | 30 сеп 2014 09:48,
30
Протестите в Хонконг поставят властите в Пекин пред дилема
Снимка: Reuters

Десетки хиляди хора се включиха в масовите продемократични протести в Хонконг, които се превръщат във все по-сериозно предизвикателство за властта на централното китайско правителство, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Множество мирни демонстранти се събраха вчера в центъра на мегаполиса, след като хонконгските власти изтеглиха полицейските части за борба с безредиците, които ден по-рано използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, предизвиквайки вълна на съчувствие към демонстрантите.

Огромните тълпи, които заляха центъра на Хонконг, дадоха още по-голям тласък на движението против плана на Пекин за избирателна реформа в китайския специален административен район. Миналия месец централните китайски власти се съгласиха да въведат всеобщо избирателно право за избирането на главен администратор на Хонконг, но с ограничения, които на практика правят невъзможно критици на Пекин да се кандидатират за поста, отбелязва изданието.

Вчерашната демонстрация в центъра на Хонконг, изглежда, беше най-многолюдната от началото на продемократичните протести, изтъква британският в. "Гардиън".

Някои наричат протестното движение "революцията на чадърите" заради чадърите, които демонстрантите използват като щит срещу сълзотворния газ и лютивия спрей на полицията, а също за предпазване от жаркото слънцето през деня, посочва ежедневникът.

Китайската комунистическа партия има богат опит в потушаването на размирици. От години тя използва смесица от цензура, арести, въоръжена сила и все по-често пари, за да потиска или смекчава призивите за политическа промяна, пише в. "Ню Йорк таймс". Но при разрастващите се протести в Хонконг, настояващи за повече демокрация в специалния административен район, президентът Си Цзинпин, изглежда, изпитва забележителен недостиг на средства, които да използва за намиране на дългосрочно решение, приемливо за всички засегнати страни, посочва изданието.

Според в. "Вашингтон пост" напрегнатата ситуация в Хонконг поставя Пекин пред сериозна дилема. Ако властите предприемат прекалено твърди действия за потушаване на протестите, това може да накара още повече хора да подкрепят каузата на демокрацията. Подобно развитие би поставило Пекин в неудобно положение, като се има предвид, че той никога не би допуснал такова предизвикателство в континенталната част на Китай. Ако обаче на протестите се даде твърде голяма свобода, има опасност жители на други китайски райони да оспорят комунистическия контрол по въпроси като свободата на медиите, икономическото развитие и правата на малцинствата, коментира вестникът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скромно мвение:Под носа на Русия се запали конфликт, сирийският сценарий се провежда и обучени за ислямската държава, изпълняват това, което американците им платиха да направят.Китай е застрашаващо развита икономика и в голяма степен на страната на Русия, не е достатъчно да се гаврят със Северна Корея, както и с Куба, настъпва американският разбойник срещу Китай.Кратък политически авализ и няма нужда от по-дълъг.Не съм Наполеон.Разбойници искат, искат всичко и само *** не може да схване.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната цветна революция организирана от ЦРУ. Поредните глупави граждани дрогирани с наркотика наречен демокрация и човешки права - готови да си разбият държавата и да се изпострелят в интерес на световната хегемония на американските олигарси.
10
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Абе, я се чукни малко по главата бе, умник! Ами че наистина е "уж"! Защото АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО БЯХА СПЕЧЕЛИЛИ И НА ВСИЧКИ ИМ БЕШЕ ХУБАВО, НИКОЙ СЕГА НЯМА ЗА НИЩО ДА СЕ ВЪЛНУВА. Всички щяха да си си плуват в щастие и достатъчност. И да благоденстват. А то, всичко се обърка, днес бомбандират тези, на които вчера даваха оръжие. Утре ще направят някоя друга поразия. Всеки срещу всеки, всички срещу всички! Това ли беше целта на тази "пирова победа"?Хаос,безредици,геноцид и военни престъпления?ТОВА ЛИ???
9
0
 
8
 
! Отговори
поредната революция преди 9 години
"Според в. "Вашингтон пост" напрегнатата ситуация в Хонконг поставя Пекин пред сериозна дилема."Специална е дилемата. Да го биде ли доларот или да му теглят един шут, след като не миряса да прави революции. И "Вашингтон пост" трЕбва да бъде сигурен, че загубилият нЕма да са китайците.
8
4
 
12
 
! Отговори
косвени улики преди 9 години
Чичко Сорос харчи доларчетата сега, че след три години за когато са реформите, зелента хартия и за тоалетна хартия няма да става че е твърда!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МАСОНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ ВЪВ ВСЯКА НЕУДОБНА СТРАНА,СЕГА КИТАЙ УТРЕ РУСИЯ УКРАЙНА Я РАЗСИПАХА САМОДОВОНИ САТАНИСТИ.
6
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** за момент не могат да си представят, че живелите 100 години в демокрация жители на Хонг Конг не им изнася да живеят в диктатура!
5
4
 
20
 
! Отговори
ххх преди 9 години
"Колкото и пари да имаш, намаш ли свобода, парите няма да ти донесат щастие!"Колкото и свобода да имаш, ако нямаш пари си просто един клошар.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"безредиците, които ден по-рано използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, предизвиквайки вълна на съчувствие към демонстрантите."Интересно как сълзотворния газ срещу протестиращите в САЩ не предизвика "вълна от съчувствие" във Файненшъл Таймс.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Знам, просто намеквам да си оправят заглавието на статията ;)
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХонконК в Гитай ли беше или във ФеликоПритания?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото и пари да имаш, намаш ли свобода, парите няма да ти донесат щастие!Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,с които Бог дарява хората.С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,които крие земята, нито тези, които таи морето.За свободата, както и за честта,може и трябва да се жертва животът и обратно,ЛИШАВАНЕТО ОТ СВОБОДА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО,КОЕТО МОЖЕ ДА СПОЛЕТИ ЧОВЕКА.