Водачите на "революцията на чадърите" – продукт на хонконгския елит

Те изпитват дълбоко недоверие към Пекин
2 окт 2014 13:19, Елка Василева
22
Водачите на "революцията на чадърите" – продукт на хонконгския елит
Снимка: Reuters

Сред тях има студент, юрист, банкер, университетски преподавател: продукт на хонконгския елит, лидерите на "революцията на чадърите" изпитват дълбоко недоверие към Пекин и опасения, че китайското управление ще накърни обществените свободи, пише Франс прес.

Университетският преподавател Бени Тай

Доцент по право, 50-годишният Бени Тай е съосновател на продемократичното движение "Окупирай центъра с любов и мир" (ОЦЛМ). Тай оглавява кампанията за гражданско неподчинение, чиято кулминация настъпи през уикенда с мобилизирането на десетки хиляди демонстранти.

Той създава "Окупирай центъра" в началото на 2013 г. заедно с преподавателя по социология Чан Кинман и баптисткия пастор Чу Юмин. В края на юни "Окупирай" организира неофициален референдум за политическите реформи, в който участваха над 800 000 избиратели.

Вярвам, че един ден в Хонконг ще има демокрация, казва Тай.

Студентът по литература Алекс Чоу

Запален по китайската литература, 24-годишният Алекс Чоу казва, че е почерпил демократичния си идеал от книгите. "Китайската литература отразява реалността и критикува обществото чрез словото", казва той.

Начело на Федерацията на хонконгските студенти той призовава за конкретни действия и праволинейност за променяне на света: "Когато веднъж отстъпиш пред компромиса, си осъден да правиш компромиси завинаги".

Тийнейджърът Джошуа Уон

Джошуа Уон е на 17 - има детско лице, голям бретон и носи очила. Той е най-младият от водачите на протестите, един от най-способните, известен с екзалтираните си речи и вкуса си към конфронтация.

"Правителствата са склонни да правят отстъпки, само когато обществото бъде обхванато от размирици", твърди студентът, който е наясно с нещата.

Основател на организацията "Училищна група за натиск", Уон успешно мобилизира десетки хиляди демонстранти срещу проект за въвеждане в училище на обучение по "патриотично възпитание", което според критиците му е плод на китайска пропаганда. Той е толкова популярен, че името му редовно се появява в жълтите издания, които обсъждат слуховете за любовния му живот.

Финансистът Едуард Чин

Едуард Чин, управител на фондове, се присъедини към "Окупирай центъра" през март, подкрепен от могъщи финансисти, които не гледат с добро око на намесата на Пекин в икономическите работи на Хонконг. Те осъждат семействеността и корупцията на китайските бизнесмени и вложиха значителни средства за популяризиране на каузата си. "Ако имаме нужда от пари, ще ги съберем помежду си за дни. Трябва само да напишем чек", каза наскоро за АФП Чин.

Социологът Чан Кинман

Получил образованието си в американския университет "Йейл", 55-годишният Чан Кин Ман е специалист по китайското гражданско общество. Твърди, че е получавал смъртни заплахи заради политическата си ангажираност и вече не може да се върне в
Китай. Убеден е, че "цветята (на протеста) ще продължат да разцъфват навсякъде".

Пасторът Чу Юмин

Знакова фигура на продемократичното движение в Хонконг, пастор Чу Юмин започва кариерата си на борец за демокрация, още докато Хонконг е под британска опека. Този баптистки пастор е известен главно с това, че е помогнал на демонстранти от площад "Тянанмън" през 1989 г. да избягат и намерят убежище в Хонконг.

За отбелязване е, че трима от главните водачи на продемократичното движение - Чу, Тай и Чин - са християни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
Хонгконг никога не имал общо с Китай или поне последните 100 години.Др хора др мислене.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората в Хонконг не искат нищо повече от свободни избори. Защо комунистите толкова се страхуват от гласа на народа?
15
2
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
И кой ти каза ,че Китай не е изостанал? Това че произвеждатх *** и чорапи за целия свят не променя факта че са една бедна държава със доходи по-ниски и от българските (c 15 %).А Хонконг не е част от Китай, богатството са си го заработили хората от Хонконг, и изведнъж идват бедняците от Китай и искат да ги превземат и да се възползват от богатствата му.
14
1
 
2
 
! Отговори
rd преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВНедей да завиждаш, ами вземи и ти да изкараш някой лев. Така и така пишеш. Аз съм на държавна служба, така че имам бол свободно време. Що да не си изкарам нещо допълнително?
13
5
 
2
 
! Отговори
rd преди 9 години
Ами ако американците направят и те втори вид долар, а? Кво праим? Само че понеже единствената им валута важи в целия свят, тези новите долари могат да ги правят от използвана тоалетна хартия. Те ще са идеално разплащателно средство в Русия.Иначе сте прави - всичко е китайско, щото карат хората да работят безплатно. Те могат да ги накарат да слагат камъни на купчина и ще направят най-голямата пирамида на света, *** това не ги прави нито умни, нито силни - само експлоатирани нещастници.
12
4
 
4
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
До Анонимен 11 Я миличко погледни какво пише на клавиатурата на която цъкаш, а обърни и виж монитора, а и вътре в компа всичко е китайско, комунистически Китай е първата икономика в света, и най вероятно ще оставят протестърчетата да крякат ден два и ще ги изметат, а ако ти е чудно защо сега? амо преди 2 дни Китай и Русия се разбраха да търгуват в рубли и юани, или ритнаха долара, а от това сащ се обринаха и получават припадъци, пробват със протестъри ама там няма да мине.
11
3
 
8
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До 9, 10 и 11Не ви се сърдя за неадекватните коментари, окаяни тролчета, защото сте на работа. До вчера бранихте със зъби и нокти Майдана, сега пък протестите в Хонконг... И всичката тая загриженост срещу 10 стотинки на коментар. Съжалявам ви. Никой не заслужава подобна несретна и окаяна съдба, като вашата - съдбата на продажници и бедняци!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой в България не ще да е от *елския ЕС, ама и там и тук не ни питат, капиш ***, мамин златен? Така, че по-силния ще спечели, борба за власт.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой във Хонконг не иска да е част от комунистически Китай! Нито във Тибет, нито във Тайван!
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистическата партия е вредна за Китай! Тя изби милиони, опита и почти успя да унищожи китайската култура! Четете за културната революция! Хората във Хонконг са с британско самосъзнание и не искат някой да ги командва! Обожавам хонгконгската музика! Няма да казвате на хората какво да правят и няма да им казвате ,че са платени, рубладжии продажни!
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам приятели в Хонконг и всички подкрепят протестите! Само не ми казвайте че са купени! Не на комунистическата диктатура във Хонконг! Вдигайте си сърповете и чуковете и да ви няма!
6
3
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До rdдо 5 Не се прави на луд!В Китай има два юана-за вътрешния оборот и за външната търговия!Може да не е много демократично,но работи добре!Става въпрос за валути със златно покритие-т.е. които не търпят инфлация!
5
5
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
По-скоро Китай ще пожертва няколко десетки хиляди хонг-конгци,отколкото да се откаже от целите си!Китайците са в излишък,така че....Просто ще ги изпишат.Опитът на САЩ да "демократизират" Китай няма да успее.
4
10
 
7
 
! Отговори
rd преди 9 години
Абе я разяснете за непросветените - тази "конвертируема" рубла някакъв друг вид рубла ли е? Обикновената рубла що е неконвертируема? Те по цвят ли ще се различават или по форма? Щото аз знам само за един вид долар и един вид евро, те "конвертируеми" ли са или не са, че се обърках?
3
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода за Хонконг! Марш комунистите от Хонконг!
2
7
 
23
 
! Отговори
нфб преди 9 години
ЩАТСКИТЕ ИНДЕКСИ ПОТЪВАТ
1
9
 
26
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
КИТАЙ И РУСИЯ КАТО НЕ ПРОВОКИРАТ БЕЗРЕДИЦИ В САЩ ЩЕ СТРАДАТ В РОДИНИТЕ СИБЕЗРЕДИЦИТЕ СА ПРОВОКИРАНИ И ПЛАТЕНИ ОТ САЩ..СТРАХЪТ ОТ БРИКС..ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ..ЗЛАТНИЯ ЮАН...КОНВЕРТИРУЕМАТА РУБЛА..