Вашингтон нарече битката за Кобане ужасяваща

Пратеникът на ООН за Сирия призова за спешни международни действия за защита на града
Обновена: 8 окт 2014 08:57 | 8 окт 2014 08:37, Елка Василева
30
Вашингтон нарече битката за Кобане ужасяваща
Снимка: Reuters

Битката за сирийския град Кобане, която се предава на живо от телевизиите по цял свят, е ужасяваща, заяви американската дипломация, подчертавайки, че това стратегическо място не бива да попада в ръцете на групировката Ислямска държава, предаде Франс прес.

"Целият свят смята за ужасяващо да гледа в реално време случващото се в Кобане", каза говорителката на Държавния департамент Дженифър Саки пред журналисти, информирайки за телефонните разговори между държавният секретар Джон Кери и турския премиер Ахмед Давутоглу вчера и днес. "Със сигурност никой не иска да види Кобане да пада", каза Саки.

Колегата й от Белия дом Джош Ърнест заяви, че правителството е крайно разтревожено за съдбата на мирните жители на града. Главната ни цел е да попречим на "Ислямска държава" да си създаде неприкосновени убежища, каза Саки.

Международната общност трябва да действа незабавно в защита на сирийския град Кобане, който е на път да бъде превзет от джихадистите от Ислямска държава, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

"Светът, всички ние, сме дълбоко разтревожени, че Ислямска държава е в състояние да завземе град, отбранявал се толкова храбро, но който е на път да се предаде. Длъжни сме да действаме сега", заяви в комюнике Мистура.

Международната общност трябва да защити Кобане. Тя не може да допусне още един град да попадне в ръцете на джихадистите, подчерта емисарят, според когото кюрдските бойци се бият с леко оръжие, докато хората на Ислямска държава разполагат с танкове и минохвъргачки.

Мистура приветства Турция за хуманитарните й усилия, след като прие 200 000 жители на Кобане. Без допълнителна международна помощ обаче положението ще е ужасяващо, предупреди той.

Иран разкритикува "пасивността на международната общност пред настъплението на групировката Ислямска държава срещу Кобане. Говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам изтъкна "необходимостта да се окаже подкрепа на сирийското правителство, за да се справи с терористите", предаде информационна агенция ИРНА.

САЩ, подпомогнати от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, нанесоха в понеделник и вторник общо девет въздушни удара в Сирия, пет от тях - близо до град Кобане, съобщи американската армия.

Със съдействието на Белгия Съединените щати извършиха четири въздушни удара в Ирак, посочи в комюнике Централното командване, което отговаря за американските сили в Близкия изток и Централна Азия.

Едва 10 процента от въздушните удари срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия от август досега са дело на арабските държави и другите съюзници на САЩ, заяви пред АФП висш представител на американската армия.

От 8 август до 5 октомври американската авиация е нанесла 1768 въздушни удара, а останалите членове на международната коалиция - 195, посочиха високопоставени американски военни. Представителите на Пентагона подчертаха, че арабските и европейските партньори ще трябва да увеличат участието си в бъдеще.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tyrcia gledala,ami kak niama da gleda te sa neini izchadia ,no gi e strah da se zauzqt s djihadistite strah ot amerika i izrael i kurdite inache s tiax sa chalmite zatova samo gledat da izbivat kurdite no 28 miliona kurdi ne se trepat taka ,i ako ne se vkluchat shte se razpadnat kato darjava.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мистура привества Турция" за хуманитарна помощ? По цял свят днес пресата се възмущава от това, че Турция гледа безучастно на това, което се случва в Кобани. Коментарите на обикновените хора на Гардиан са доста показателни. Българската преса не отразява ли това?
22
0
 
4
 
! Отговори
LE4 преди 9 години
Колкото повече въздушни удари,толкова повече напредват джихадистите.Само не ми е ясно дали американските политици шикалкавят,или просто пилотите им са некадърни.ИДИЛ разполагали с танкове,ами че това е най-лесната и беззащитна мишена за изстребителите.Само че ако пилота се насира от страх и лети на ръба на стратосферата за по-безопасно,не танк ами и пустинята може да не уцели.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Skoro tozi scenarii shte byde prilozhen i na Balkanite. Ako nqkoi vqrva che shte ni pomognat NATO i turciq, dylboko se lyzhe.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Licemeri. Turciq i Amerika vyrshat nai mrysnata politika. Kobane, genocide LIVE.
19
0
 
7
 
! Отговори
* преди 9 години
От два дена бомби падат и в турска територия ( населена с кюрди) . Гледах един филм как арабите са прецакали Родшилд с нефта и сега има-няма нефт той им плаща и за това са богати ...И явно иска да си избие загубите от Сирия и Русия
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американските лъжци създадоха и подържат ислямска държава за да откажат кюрдите за пореден път от опита да направят своя държава
17
0
 
15
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Помогнете им, бре!Помощ за кюрдите от едната страна! Помощ за Асад от другата!Хванете ги в клещи и това е!Толкова ли нямате пълководци и умни военачалници?!...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАнглийския репортер и шофьора на камиона с хуманитарната помощ, които ислямистите заклаха са си западни граждани
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16Първо - Ислямистите въобще не колят западни граждани, и това е очевидно.Второ - Ердоган (Меджелиса) въобще не разреши преди два дни на турската армия да извършва сухопътни операции в чужда държава.Трето - за първата половина си прав, аз за втората ще разбереш до седмица-две.
14
2
 
19
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Следвайки холивудските сценарии, като фрактал на американската политика скоро очаквайте и "Да подпалим света III". Ако не успеят с ИД ще пробват и със Северна Корея. Това е най-големият коз в ръкава на чичо Сам. Целият свят гледа към Сирия, а никой не забелязва малкият дим между двете Кореи. За да имат успех то американците задължително, ама задължително трябва да подпалят Азиатско-Тихоокеанският регион. Скоро. Много скоро. Нямат време.
13
2
 
23
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Както винаги Американците заложиха на черно, и червено! Не можахме да подпалим света с Украйна и Русия, ще го подпалим с ИД. Янките харчат пари като за последно. Трябва им пожар ама голям пожар. И хоп, Турция влиза в конфликта. Е това вече е голям пожар. Даже взеха да го дават по телевизията. Щото нали трябва да е голям. Иначе ако няма пожар инвеститорите към края на годината ще си поискат дивидентите от американските облигации. А то облигации няма, та камо ли дивиденти.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това стратегическо място не бива да попада в ръцете на групировката Ислямска държава,-------------------Като не бива, то да натиснат Ердоган да влезе там и да помогне.
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и Турция използват ИДИЛ да избие кюрдите.
10
0
 
23
 
! Отговори
преди 9 години
До Чангудрят на слона (ножки),ти се сети.Ако тези въздушни удари бяха унищожавали по 1танк всеки,до сега трябваше да няма танкове от Израел до Иран,а на практика 2000 бомбардировки и 230 убити джихадисти............Голяма успеваймост на ВВС на САЩ и на ракетите Томахоук
9
8
 
2
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
NE ME GRIGA ZA TAZI MUSULMANSKA VOINA,KOLKOTO POVECE TOLKOVA PO DOBRE.
8
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Битката за сирийския град Кобане, която се предава на живо от телевизиите по цял свят ..."А битките в Украйна защо "телевизиите по цял свят " позорно крият? Или проекта ИД се снима както всички западни проекти - за доказателство къде се изразходват средствата!? - Това обяснява снимането само на маймундана, другото си е дело на местните ***,нали?
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рохоЗащото са ги ручали жабетата в Авганистан, затова!
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая попара я бъркат янките!Са да гълтат както си е редно!
5
1
 
29
 
! Отговори
Чанг преди 9 години
1768 американски удара??? Ъ, те какво удрят не ми е ясно. Само май надуват сметката дето всички от нас ще плащаме, всеки удар по 40.000$.