Непалски спасители откриха още 12 тела край Анапурна

Спасени са 34 души изчезнали след снежната виелица
19 окт 2014 22:20, Александър Попов
6
Непалски спасители откриха още 12 тела край Анапурна
Снимка: Reuters

Непалските спасители откриха живи 34 планинари и водачите им, блокирани от вторник в Анапурна след снежна виелица, както и още 12 тела, предаде Франс прес.

Три тела бяха открити тази сутрин, а двете други, всички от които са непалски водачи или носачи, бяха открити по-късно на различни места по пътя, заобикалящ десетия по височина връх в света Анапурна, съобщи Рамеш Дхамала от Асоциацията на непалските планински агенции.

Спасителите обикалят високо разположените зони и координират действията си с властите, за да определят къде може да се намират други планинари. Общо 34 души са били спасени от сутринта с помощта на четири хеликоптера. 17 от тях са непалци, 10 са германци, петима са шведи, а двама са австралийци. Не се съобщават данни за физическото им състояние.

Асоциацията съобщи, че са открити и още осем тела, които още не са били прибрани. Сред загиналите има най-малко 19 чужди туристи от Канада, Израел, Полша, Словакия, Индия и Виетнам.

Броят на жертвите се различава по различни източници, но според Асоциацията общо загиналите са 40, а не 43 както АФП съобщи предишния ден. Общо са били открити телата на 32 души, отделно от осемте, до които още няма достъп.

Всяка година хиляди души посещават Анапурна през октомври, когато метеорологичните условия са най-благоприятни.

Бурята през октомври накара непалския премиер Сушил Коирала да обяви, че ще създаде национална система за предупреждение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НепалАнапурна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
I'm до 1 преди 9 години
Колега, Анапурна е планински масив! И хората са блокирани В него. Най-високия връх на този планински масив е Анапурна I. Все пак да уточним...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не те кара да ходиш и те не са задължени да правят каквато и да било система. Това си е тяхна работа
3
0
 
4
 
! Отговори
Hells Bells преди 9 години
До БорисОт 20-30 години са направили посещението на 8-хилядници в индустрия!
2
6
 
1
 
! Отговори
Борис преди 9 години
Значи тепърва ще ми правят тия непалци система за предупреждение.До сега значи само са лапали парата, щото да вземеш разрешение за туризъм там въобще не е евтино.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...блокирани В Анапурна...". Момче, по-надолу пишеш, че Анапурна е връх, така че учи български и използвай правилните предлози. Друго щеше да е, ако беше хотел.