Швеция на лов за руска подводница?

Мобилизацията е невиждана от времето на Студената война
Обновена: 19 окт 2014 10:43 | 19 окт 2014 07:46, Камелия Цветанова
414
Швеция на  лов за руска подводница?
Снимка: Ройтерс

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война, предаде Ройтрес.

Още по темата
Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна вчера, когато армията заяви без подробности, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.

В. Свенска дагбладет" съобщи, като се позова на анонимни източници, че операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на звънредна честота. Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прехванат в петък вечер.

Кораби, хеликоптери и войници от амбифибийна част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница.

В операцията участвал корветът Висби, раполагащ с технология стелт и оборудване за борба с одводници.
Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна.

Военните отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.

Миналия месец Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До разбирачите:Туй за Грипена го знаем отдавна. Знаем и за Су-35. А стелтс-технологии използват и руснаците, макар, че при днешните им (и на китайците) радари вече и без значение и във въздуха и на морската повърхност. Виж на запад нямат караб със скоростта на "Бора". Нито екраноплани. Четете, пък после сравнявайте и най-накрая лайте!
178
0
 
0
 
! Отговори
Груйо преди 9 години
До гргПредлагам ти да не определяш ти, кой е българин и кой - не! Защото ти си от семката на Киряк Стефчов, Иванчо Хаджипенчович или поп Кръстю - все "лични" българи. Докато моите предци са се били за България! Разбра ли бе, кьопек!
177
1
 
2
 
! Отговори
Курд преди 9 години
Преди около месец в едно ,европеиско изследване показаха че най-пияните народи в Европаса Естонците,шведите ,поляците и други т.н. скандинавски народи. Така че наистина от махмурлук може да им се привиди и НЛО. Пък и този номер със съветска подводница са го разигравали приди 30 години .И тогава истерия ,викове и накрая се оказала американска ,ама оперецията по насаждането на страх от СССР беше успешна . Е ,показаха го и това по ,,Хистъри,
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Да ама чинията си е наша ,българска .Окъде на къде заради *** ката теб ,ще я даваме на други. Нали си продадахме заводите - фаида йок. А, алкохолиците ,по морето от цялата Евпропа сме си ги събрали . А, шведите са си алкохолици и то може би най-големите в Европа, и затова им се е привидяло ,от пиене . нищо че се мъчат да ги ограничат с пиячката .
175
2
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До ВенелинТц, в България ще останат тези които милеят за нея. На другите - прав им път.
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kak razbraha che e ruska podvodniza
173
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
гъбаркат ги .....хаахаха балъчета
172
4
 
7
 
! Отговори
умерен преди 9 години
Дано да е само партенка, че помним как пютю остави онез клетници на Курск да се задушат, въпреки предложената помощ от Норвегия и Великобритания
171
5
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до гргВнимавай какво си пожелаваш, да не ти се случи!Защото, ако всички русофили се изселят в Русия, България ще остане на *** и бежанците! Тогава верността ти към "евроатлантическите ценности" едва ли ще те спаси.
170
6
 
5
 
! Отговори
Lol преди 9 години
То ако не са такива "сигнали " за възможно присъствие на чужд обект в балтийския регион на Швеция, медиите в тая страна ще умрат от скука! Както и военните им части. Те ще направят от нищото огромна новина и ще се втурнат в мащабно разследване и това ще се приеме от гражданите като голям подвиг и романтизъм дори !: ))Шведските военни обаче са педантични и държат да проверят всичко, нашите не биха си мръднали пръста за такъв сигнал!! Русия сега не е враг на Швеция, напротив!
169
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
курск 2.0 става много ясно руските пак са се правили на мъже и са затънали с тяхната подводница ,а шведите са им засекли сигнала за помощ.Джуджи какви ще им прати на помощ на тези от моряци водка или писма да пишат за последно чао с техните семейства И В гоогле виж поставете това ​Страшно и тъжно Русия нагло ограбва България русия е враг на българия
168
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
В бойни условия радиовръзка се потдържа дори в чужда територия ако с еналожи, или е насрочена.. Това че ти си мислиш че те мълчат като пукъли само, и спазват радиомълчаание си е твой проблм.. а как става това хемд а има комуникация, хем да останат неоткрити, това ти е за домашно, няма защо да ти обяснявам разбирачев, постига се по различни начини ;) В руските свързочни машини има един надпис " Внимание, враг подслушавает " , татака и със сорсоидите, подслушват само, без да знаят реално :)))
167
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Това че ти не си в час с най-новите перспективни разработки за подводна комуникация и не знаеш си е твой проблем.Сонарите вече не са само за локация, а и за комуникация, да не говорим за дънната система от точки на руснаците служещи за предаване на информация. Та драги ми ***, чети повече за съвременните военни комуникационни технологии , но не в литературния отдел или по вестници като днес.....И както казах, *** се прави на умен разбирач пред сорсоидите, не пред мен...
166
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До брей 253: Мисля за последно да ти обърна внимание, прочети пак първите ми постове пикльо.Когато е под водата, в оперативно състояние лодката не може да осъществи радиовръзка без да използва буй с антена,изстреляна към повърхността,но обикновенно това е за аварийните ситуации. За нормална радиовръзка се изпозлват антените на перископа, тоест трябва аперископна дълбочина, или надводно положение. Проникването на радио е минимално в солена вода.Руснаците имат и ехосистеми за подводна комуникация
165
17
 
14
 
! Отговори
грг преди 9 години
Предлагам всички русофили да се изселят в Русия,и да оставят България на българите.
164
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Otkade znaqt che e ruska?Otnachalo turseha nqkakva podvodniza, i sega Ruska.Hei , zlobata im da pluqt po Rusia ne spira.
163
10
 
7
 
! Отговори
р преди 9 години
че им хванат курска на руснаците
162
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А споменваването на грани.ру е меко казано смешно, собственост на жената на руския олигарх дето беше избягал зщото беше осъден и почина в Англия - Березовски, и еврейския руски олигарх Невзлин, който пък се крие в Израел от съдебно преследване в РФ - с две думи петоколонници , за тях е нормално да раздуят истерия за аварирала руска подводница ;)
161
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
И още една добавка, ако базата е излъчила, за да получи информацията подводницата трябва да е била или в надводно положение, или на малка дълбочина, за да приеме ... тоест, всички инсинуации за авария и тем подобни са пълна глупост.. щом може да плава и изплава, значи всичко е ОК с подводницата :)))))
160
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Отделно, самото Шведско министерство твърди че засега търсят неизвестен обект ( по информация от западна преса, да не кажете че пак руски лъжи се предават) , тоест не могат да докажат какво аджеба търсят и те самите... А писаниците на вестниците , тях си ги знаем , подобни на днес и други български наистина "достоверни" СМИ:)))) Айде останете си със здраве сорсоиди , опитвайте се да изглеждате умни и знаещи :))))))