Близките до Орбан на прицела на Вашингтон

Забраниха им влизане в САЩ
20 окт 2014 17:55, Елка Василева
173
Близките до Орбан на прицела на Вашингтон
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

По-малко от седмица след местните избори в Унгария, които циментираха допълнително властта на консерватора националист Виктор Орбан, на 17 октомври в Будапеща избухна политическа бомба: десетима унгарци, някои от които много близки до премиера, бяха информирани от американското посолство, че са заподозрени в корупция и по тази причина им се забранява да влизат на територията на САЩ, съобщава англоезичният сайт Budapest Beacon.

Тази почти безпрецедентна мярка, засягаща страна членка на ЕС и на НАТО, веднага беше изтълкувана от унгарските медии като нов знак за недоволството на Вашингтон от Виктор Орбан, който вече е критикуван открито от американските власти заради ограничаване на демократичните свободи и изказванията си в подкрепа на Русия по време на украинската криза, пише Джоел Шулц за "Монд".

В събота унгарският външен министър Петер Сиярто информира ръководителите на парламентарните групи за ситуацията. С посредничеството на Андре Гудфренд, шарже д'афер на американското посолство, Будапеща поиска от администрацията във Вашингтон да представи достоверните данни в подкрепа на обвиненията си.

Американското посолство не разкри имена. Но частната телевизия ATV и няколко унгарски информационни сайта цитират Арпад Хабьон, близък съветник на Орбан, Петър Хайм, председател на "Сазадвег", център за анализи на управляващата партия Фидес, както и Илдикьо Вида, президентката на Унгарската данъчна служба. Правителството току-що беше подписало голям договор с института "Сазадвег" с цел да подобри имиджа на Унгария в САЩ.

Онлайн версията на икономическия всекидневник "Напи газдашаг", свързан с Фидес, твърди, че унгарските власти са започнали проверки на близки до САЩ предприятия и организации, представяйки взетата мярка срещу унгарците като реакция на това разследване: с други думи, корумпираните са американци, а не унгарци.

В отговор на въпрос на унгарската обществена телевизия М1 Гудфренд отхвърли категорично тази теза с необичайно ясни за дипломат термини: "има хора, за да сме точни: обществени личности и членове на правителството, които САЩ смятат за нежелани на своя територия", заяви той, добавяйки, че има "достоверни данни, които показват, че те са се облагодетелствали от корупционна дейност".

Засилване на американските критики

Тази нападка на Вашингтон срещу правителството на Орбан не е гръм от ясно небе. Облаците се натрупват от близо месец, сочейки засилване на критиките, отправяни от американската администрация срещу Будапеща. Един след друг бившият президент Бил Клинтън, а след това и самият президент Барак Обама, включиха Унгария в лагера на страните, които пренебрегват демократичните свободи.

Атаката беше продължена от американския помощник-държавен секретар по отношенията с Европа Виктория Нюланд, която спомена по едва завоалиран начин офанзивата на Будапеща срещу неправителствените организации, както и феномена на корупцията.

В отговор на това изявление унгарските власти се престориха, че тя всъщност е имала предвид Румъния. Миналата седмица американският шарже д'афер организира конференция заедно с Вероника Мьора, директорката на неправителствената организация "Йокотар" (финансирана от Норвегия и на прицела на властите в Будапеща), за да обсъди последния доклад на американската правителствена агенция за международно развитие за състоянието на гражданското общество в Унгария.

Все по-агресивната позиция на Вашингтон е на международния фон на борбата за надмощие между Запада и Владимир Путин. Според унгарския сайт HVG германският канцлер Ангела Меркел - единствената европейска ръководителка, която Орбан приема сериозно - не е пестила думите, когато се срещна с Орбан лично в кулоарите на срещата на високо равнище за Украйна в Милано. Изявленията на унгарския премиер, който на няколко пъти критикува санкциите срещу Русия - макар че подкрепи линията на мнозинството - бяха оценени като неуместни както в европейските столици, така и от Вашингтон.

Голяма стъпка назад за правителството на Орбан

Точно по време на предаването на властта от екипа на Барозу на този, който ще бъде ръководен от Жан-Клод Юнкер, Европейската комисия досега не е реагирала силно. Знак за нарастващото раздразнение в Брюксел е решението от четвъртък да се започне процедура за нарушаване на договорите срещу Будапеща заради неотдавнашните отчуждавания на имуществото на земеделци, граждани на Европейския съюз (повечето от които са австрийци).

Комисията смята, че чуждестранните инвеститори са били ощетени и че взетите от Будапеща мерки, която обяви за невалидни от 1 май договорите, сключени преди присъединяването на Унгария към ЕС, "може да противоречат на европейското право за свободата на движение на капитали и инвестиции" на предприятията.

За правителството на Орбан нанесеният от Вашингтон удар е голяма стъпка назад след серия успехи във вътрешната политика.

Трябва да се върнем към края на 80те години, когато Вашингтон беше обявил за персона нон грата Курт Валдхайм, президент на Австрия и бивш генерален секретар на ООН заради дълго скриваното му минало във Вермахта, за да открием подобен епизод.

Тази зрелищна стъпка, от която американските власти не се отказаха, затвърди изолацията на Австрия, водейки до интроспекция и подтиквайки цяло поколение интелектуалци и политици да се изправят пред нацисткото минало на страната.

Поведението на Орбан след връщането му през април 2010 г. обаче позволява да се предположи, че е далеч от идеята за борба с вината си и по-скоро ще апелира към рефлекса за национално обединение при заплаха - както направи австрийският канцлер Волфганг Шусел при европейските санкции срещу Австрия през 2000 г., наложени заради съюза му с популисткия трибун Йорг Хайдер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
10
 
! Отговори
AZ преди 9 години
БРАВО НА ОРБАН ! ЯВНО ВСЕ ОЩЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ЗА КОИТО ИМА НАДЕЖДА ! КЪДЕ СПЯТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ? ЩОМ УНГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД ВСИЧКИ И ДА ЗАЩИТИ НАРОДА СИ ЗАЩО И НИЕ ДА НЕ МОЖЕМ ?
78
1
 
12
 
! Отговори
Янош Кадар преди 9 години
Орбан дойде,когато америка измисли "нова" игра за ограбване: финансова криза. Орбан създаде държавна банка за подпомагане на семейства които не могат да си плащат кредитите. Сега спечели още повече гласове защото защитава унгарците.Това е истината. америка ограбва Русия помага.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bravo na prezidenta im ne e kato nashiq pomak koito celuva amerikanski zadnici .no pove4eto tuk ste mishki i nemojete da razberete jIvota tam e 10 pati po dobar ot kolkoto bal;gariq blagodarenie na tqhniq prezident a nasHIQ kakvo pravi palni ni sas siriici pora4ano mu oT USA 4ESTITO
76
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е тръгнал и тоя да се напъва ? По-евтина газ ли му е обещана , ко ли ?
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
политици големи с лилипута, но още не влизат западните новини , трябва да се драпа...
74
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтаете за български Орбан, но продължавате да вярвате на медиите, които изпълняват американски поръчки и очернят Сидеров. Ако го бяхме избрали за премиер досега, вече щяхме да си имаме български Орбан. Нищо, продължавайте да си мечтаете. От вашите мечти американците ги боли ***. Ако пък случайно се появи друг, медиите ще се постараят да го оплюят, докато вие продължавате да си мечтаете.
73
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парадоксално: САЩ действат в подкрепа на унгарските 'бивши' комунисти - онези днешни социалисти на Ференц Дюрчани, дето през 2007-а бяха прогонени от властта след многобройни протести, доста по-мащабни от т.нар. 'Майдан' в Киев. Докато в Украйна правят точно обратното. Ще престанат ли изобщо САЩ да се месят във вътрешните работи на независими и суверенни държави.....
72
3
 
26
 
! Отговори
проруска преди 9 години
ОРБАН ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК!!!
71
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 101Сърбите толкова отлично балансират, че скоро ще им остане само Белград.
70
10
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Ами като им е толкова крива америка какво се натискат и какво ги боли че няма да ги пускат там. Всички лаят срещу америка и всички все натам гледат я за ваканция я за някоя руса мома и момък с пачки. Ако Москва им отреже достъпа никой няма и да чуе.
69
1
 
31
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Братя унгарци, браво! Долу нпотата, долу изменниците дето захлебват в тях предавайки родината си! Браво на Орбан!
68
1
 
25
 
! Отговори
ES SS преди 9 години
И от мене браво, за смелостта да се бориш срещу новите комунисти от ЕС и техните господари от САЩ.
67
1
 
30
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Браво Орбан! Всички трезвомислещи хора, реалисти и патриоти, те подкрепят, даже и да не сме унгарци, напълно се солидаризираме с вас! Ваша беше първата съпротива срещу тогавашния диктат на СССР, и сега пак сте първи, тоя път, срещу новите диктатори - САЩ и еврогейовете!
66
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само можем да си мечтаем за държавник като Орбан .Срам ме е от нашите жалки политически мишлета ,чийтобагаж на път за Брюксел и Вашингтон се състои от ибриции наколенки.Eвала и на сърбите - отлично балансират интересите си междуРусия и Запада.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА НЕ.
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдааа...и има ли някой, на когото не му е ясно ЗАЩО? Ако има, обяснявам: краварите се пръскат от злоба срещу Русия и всичките й съюзници, че дори и срещу такива като Орбан, дето си следват своя политика (не че обичат руснаците) и критикуват от чисто прагматична гледна точка западните санкции срещу Русия. И на това наглеците от Съединените Краварски Щати и Гейския Съюз му викат "демокрация".
63
3
 
28
 
! Отговори
коста преди 9 години
Де да имаше България политици и лидери като ОРБАН,ама няма.Дреми ми на оная работа какво мисли сжетовния жандарм и едновременно терорист САЩ.
62
2
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Браво унгария ,браво Орбан нека целият свят види истинското тиранично лице на сащ и запада,ако откажеш да бъдеш предател и тяхна марионетка те обявяват за по черен и от дявола.Американската "демокрация" в действие!
61
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много им се иска на американосите навсякъде по света да управляват плюнки като ***.Някои народи обаче имат достойнство и си избират лидери, които да се съобразяват единствено с националните си интереси, а не да бъдат слуги на сащ. Тогава вече започва мощната пропаганда, съпроводена със санкции и финансиране на всякакви подривни организации. Ако това не помага, почват опитите за физическо елиминиране.Накрая обаче ще си платят всичко с лихвите. Рано или късно всички си плащат вересиите.
60
2
 
23
 
! Отговори
Родни продажници преди 9 години
На фона на болшинството коментари под тази статия задавам въпроса: Защо никой от нашите продажници, пардон управници, никога никой не е упрекван и в най-малкия грях от Амери-пашата? Разбира се, предупреждения и напътствия от велможата в Софийското везирство, прадон посолство, не са спирали и за миг, но това е за благото на местните подставници, да не би да стъпят погрешно. И слава богу, никой не го е направил до сега.